«У МОЇХ ВИРОБАХ — МОЛИТВА»

0
512
views
НС 08.02.18 Фото Ігоря Демчука

Минулого тижня в обласному художньому музеї відкрилася персональна виставка творів майстра Олександра Гавриленка «Краса на гончарному крузі»З дитинства Олександр Вікторович займався оформленням шкільних куточків. В армії юнак вражав своїми малюнками навіть офіцерів.

Навчаючись у державному педагогічному університеті ім. В.Винниченка на мистецькому факультеті, майбутньому митцю довелося обирати між графікою та глиною. У прийнятті цього рішення йому допомогла викладачка Лариса Кулініч.

Схилившись над гончарним кругом, ледь торкаючись глини, він створює вироби мистецтва. З його рук виходять чудові свистунці та дзиґи, різноманітна зооморфна пластика, безліч свічників і тарілок. Також гончар створює чудові сувеніри та шкатулки – тематика його гончарних виробів безмежна і надзвичайна. Свої твори художник не продає: він їх дарує музеям, школам та друзям.

В експозиції представлені гончарні вироби Олександра Гавриленка: декоративні панно, глечики, дитячі іграшки та горнятка, свистунці, горщики, різні музичні інструменти та сувенірні медалі, тематичні дзвоники та плакетки (різновид медальєрного мистецтва прямокутної форми), кубки та інші вироби з глини. Серед них – тринадцять предметів із музейної збірки, свого часу передані автором. Під час відкриття виставки Олександр Гавриленко поповнив фондове зібрання обласного художнього музею ще одним виробом мистецтва. Митець подарував триптих «Ісус Христос Вседержитель, Пресвята Богородиця, Св. Миколай Чудотворець». «Одного разу мене спитали, навіщо я це роблю. Це моя молитва», – розповів Олександр.

На відкриття завітав його педагог Валерій Давидов, який навчав митця у минулому. «Коли наші випускники досягають рівня майстрів, для нас, викладачів, це велике свято. Хочу подарувати фарби: з ними ваша творчість буде ще яскравіша», – привітав Олександра Валерій Давидов. «Такі самородки народжуються раз у століття. При цьому він ще працює в школі і популяризує рідкісну професію гончара», – зазначив голова обласної ради Олександр Чорноіваненко.

«Роботи Олександра просякнуті любов’ю до України, патріотизмом, всією нашою історією. У Всеукраїнському туристичному військово-патріотичному таборі «Розумівка – Холодний Яр. Повстанські стежки Чорного Ворона» ми нагороджували переможців змагань і дарували його роботи. Сьогодні кераміст являє собою бренд нашого міста, і ми можемо цим пишатися», – підсумував голова обласної організації Спілки художників України Андрій Хворост.

Світлана КРАСАВІНА

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here