КОСТЬ ПЕСТУШКО – ЗАБУТА ЛЕГЕНДА, ЯКА ПОВЕРТАЄТЬСЯ

0
2241
views

Днями у Ганнівку Петрівського району з’їхалась патріотична громадськість задля значимої для вітчизняної історії події – вшанування героїчного чину Костя Пестушка. Багато десятиріч від нас приховували інформацію про наших місцевих героїв всеукраїнського і навіть світового значення. 

Погодьтеся ті, хто жив на Кіровоградщині за Радянського Союзу: багато ви знали про Володимира Винниченка, Якова Шульгіна чи навіть про Льва Троцького? Їхні імена були під забороною навіть для просто згадки у ЗМІ чи підручниках історії. Та навіть зараз, коли інформацію про будь-кого знайти можна, натиснувши кілька клавіш на клавіатурі комп’ютера, ми про багатьох дуже мало знаємо. Одним з таких маловідомих героїв українського визвольного руху є Кость Пестушко. Чоловік, та, мабуть, ще майже парубок, у 22 роки сформував дивізію у 20 тисяч (!) штиків і так почав громити більшовиків, що аж тирса летіла!

120 років тому Кость Пестушко, більш відомий під своїми псевдонімами Кость Блакитний, Кость Степовий, народився в селі Ганнівка Петрівського району тепер Кіровоградської області, а на той час це була Катеринославська губернія. Родина була заможна, хлопець – метикуватий, тому легко вступив до Олександрівського механіко-технічного училища. Олександрівськ – так тоді звалося нинішнє Запоріжжя. Під час Першої світової війни хоробро воював за тисячу кілометрів від батьківської хати. Став прапорщиком, потім підпоручиком, заслужив два Георгіївські хрести. А коли почалися всім відомі революційні події, одразу пішов воювати за Українську народну республіку. Деякий час був з Нестором Махном, потім очолював Ганнівську волость Верхньодніпровського повіту. А потім, споглядаючи за тим, як більшовики захоплюють Україну, сформував свою Степову дивізію.

Це було у Кривому Розі, який від Ганнівки не так і далеко, набагато ближче, ніж Єлисаветград. З промислового міста та округи зібралося 20 тисяч бійців! Звісно, в першу чергу Кость Пестушко вигнав геть більшовиків з Кривого Рогу. Потім дивізія вирушила на Херсон, який був взятий без особливих проблем – червоноармійці повтікали, почувши про силу, яка на них насувається. Історики розповідають, що порівняно з військами Петлюри, Махна, Григор’єва та інших Степова дивізія була найбільш дисциплінованою. Мабуть, дався взнаки вишкіл Костя Пестушка у царській армії.

На той час центром антибільшовицької боротьби був Холодний Яр. Туди Кость спрямовує своє військо – на возз’єднання з однодумцями – українськими патріотами. Майже одразу по прибутті на Чигиринщину його обирають головним отаманом Холодноярської республіки. Та скоро, розуміючи, що всеукраїнського повстання не буде, Блакитний складає повноваження отамана та вирушає ближче до рідних країв. Велику роль зіграв і той факт, що більшовики почали винищувати родини бійців Пестушка, палити їхні хати. Ну хто хотів залишатися на Черкащині у Холодному Яру, знаючи, що його хату спалили, дружину й дітей залишили голими й босими просто неба?

Деякий час Пестушко керував повстанським комітетом у Катеринославі. Однак до рідної Ганнівки вибирався. Там його й зустріла засідка чекістів, у нерівному бою отаман загинув.

Ще 10 років тому за ініціативою небайдужих патріотів з Кривого Рогу у Ганнівці був встановлений пам’ятний знак Костю Блакитному. А нещодавно з’явився повноцінний пам’ятник роботи кропивницького скульптора Віктора Френчка. До справи доклалися Кіровоградська обласна державна адміністрація, Петрівська районна адміністрація, партія «Свобода», історичний клуб «Холодний Яр» і просто чимало небайдужих людей з Кіровоградщини та Дніпропетровщини.

10 лютого на вшанування Костя Пестушка тільки з Кривого Рогу приїхало зо дві сотні людей, більше, ніж з Кропивницького. З Києва були голова історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль, лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк, відомі кобзарі Тарас Компаніченко та Тарас Силенко.

До речі, у Кривому Розі є вулиця імені Костя Пестушка і вулиця Степової дивізії. А на Кіровоградщині, скажімо, у Петровому чи Кропивницькому, немає таких вулиць. Дяка богові, хоч пам’ятник з’явився в селі. Ну і сквер, де він знаходиться, носить ім’я Костя Пестушка. Ще у Долинській є вулиця Пестушка, колишня Жовтнева.

12 травня в Ганнівці знову зберуться люди. Саме цього дня у 1920-му Кость Блакитний підняв повстання у Кривому Розі. Приїздіть, буде цікаво.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here