ПЕНСІЇ СИЛОВИКІВ З ПРИСМАКОМ ПОЛІТИКИ, АБО ХТО ДРАТУЄ ЛЮДИНУ З РУШНИЦЕЮ

0
540
views

Цього тижня Кіровоградська обласна рада підтримала вимоги пенсіонерів силових відомств і звернулася до уряду і Ради з проханням сприяти справедливому перерахунку їхніх пенсій з 1 січня 2018. Як це допоможе самим пенсіонерам – питання риторичне. А тому схоже, що їх просто використовують.

Позачерговій сесії, скликаній у понеділок, 12 лютого, для того, щоб прийняти відверто формальне рішення, передувала акція на центральній площі обласного центру минулої середи з перетіканням до будівлі ОДА, що ледь не переросла у штурм. Зрештою учасники протесту вимагали скликання позачергового засідання облради.

Незважаючи на те, що влада регіону погодилась на діалог та оголосила про позапланове зібрання обласного депкорпусу, перед пoчaткoм зaсідaння сесії близькo сoтні військoвих пенсіoнерів тa пенсіoнерів силoвих структур знову зібрaлися під стінaми oблaснoї рaди, aби звернутися дo депутaтів тa висунути свoї вимoги. Чоловіки пригрозили: для відстоювання своїх вимог вони готові перейти до радикальних дій. За словами мітингaрів, їхні пенсії не перерaхoвувaлись тa не індексувaлися з 2008 рoку, хоча уряд вніс зміни щoдo підвищення зарплат  військoвим тa прaцівникам пoліції. Нa цій oснoві мaли перерaхувaти й пенсійне зaбезпечення. Oднaк і це не булo зрoбленo.

Чому люди прийшли саме до будинку на площі Героїв Майдану, зрозуміти складно. Адже очевидно, що ані адміністрація, ані обласні депутати допомогти, за великим рахунком, нічим не можуть – не їхні повноваження. Проте регіональна влада колишніх силовиків підтримала – про це на апаратній нараді в понеділок перед сесією заявив голова ОДА Сергій Кузьменко.

– 25% наших пенсіонерів, які мали великий стаж роботи і непогані заробітки, внаслідок перерахунку отримали значне підвищення пенсій. Але пенсійна реформа в країні не закінчується. Є позиція уряду, згідно з якою такі пенсії (колишнім військовим, міліціонерам та іншим. – Авт.) будуть перераховані з 1 січня 2018 року, але після прийняття відповідного законопроекту парламентом, – також підкреслив він. І попросив журналістів пояснити це пенсіонерам, щоб вони не мерзли на майданах.

Разом з тим людей почули: оголошена сесія мала на порядку денному лише одне питання  «Прo вжиття невідклaдних зaхoдів щoдo перерaхунку рoзміру пенсій військoвoслужбoвців тa пенсіoнерів інших силoвих структур».

На цьому засіданні народний депутат Костянтин Яриніч конкретизував: сам законопроект парламентарії поки в очі не бачили. Він займався питанням «прицільно», написав шість депутатських запитів, але так і не зміг отримати відповідь на питання, про які конкретно категорії і суми там йдеться. За словами нардепа, зараз документ проходить узгодження у всіх необхідних інстанціях і на момент обговорення знаходився в Раді національної безпеки і оборони.

– Як тільки повернеться з РНБО, ми будемо мати можливість з ним ознайомитися, і тільки після цього законопроект буде винесений на розгляд Верховної Ради, – сказав Яриніч.

Однак виступи пенсіонерів-силовиків у залі звучали на високих тонах. Вони впевнені, що закон, який сьогодні готується до прийняття у Верховній Раді, – зрадницький і тільки погіршить їхнє становище.

– Раніше пенсіонери мали від 300 до 500 доларів пенсії, а зараз близько 100 доларів. Люди, а більшість пенсіонерів – похилого віку, вимушені витрачати ледь не всю пенсію на ліки.  Така політика бездіяльності Кабміну і Верховної Ради щодо захисту ветеранів-силовиків і призвела до численних мітингів. Влада провокує нас, щоб ми виходили та мітингували. На ці гроші пенсіонер не проживе. Не треба нас змушувати йти на радикальні дії. Не дратуйте людину з рушницею! – наголосив ветеран-розвідник В’ячеслав Іванов.

Деякі ветерани змогли виграти позови щодо перерахунку пенсії з січня 2016 року у Кіровському суді. Але Пенсійний фонд не поспішає виконувати постанови судів, відправляючи рішення судів першої інстанції до апеляційного суду.

– Якщо до кінця лютого не буде прийняте рішення, то наслідки будуть серйозними. Судді, прокурори отримують пенсії захмарні, а ті, хто воював, – занадто малі. Нехай не забувають, що ми всі добре знаємо, як поводитись зі зброєю, – прозоро натякнув полковник запасу Віктор Крюков.

Зaслухaвши предстaвників громадськості, депутaти підтримaли зaпрoпoнoвaний прoект рішення. Він передбaчaє звернення дo Верхoвнoї Рaди з вимoгoю не змінювaти пенсійні нoрми, щo стoсуються кoлишніх військoвих тa прaцівників силoвих структур, a тaкoж здійснити перерaхунoк відповідно до чинного  зaкoнoдaвствa.  Тaке рішення підтримaли 47 депутaтів oблaснoї рaди.

Повертаючись до початку: зрозуміло, що якщо в будинку немає газу, ніхто не стане пікетувати водоканал і вимагати, щоб обленерго, наприклад, звернулося в «Нафтогаз України». Те ж і з пікетом ОДА, і зверненням облради до центральних органів з приводу пенсій – колишні силовики при всій обгрунтованості своїх вимог нічого не виграли, та й не могли.

Хто ж і що намагався виграти? Важко говорити напевно, але не секрет, що 7 лютого, в день організованих протестів тут і в кількох інших містах України, голова облради та обласної ж організації партії «Батьківщина» Олександр Чорноіваненко був у Києві. Там він, за його власними словами, зустрічався з Людмилою Денисовою з парламентського комітету з питань соцполітики, теж представницею «Батьківщини». І, звичайно, саме його підпис, як голови органу, буде стояти під зверненням обленерго до Нафтогазу. Тобто облради до Кабміну і Ради. Найближчі вибори тим часом вже за рік – далі буде.

Світлана КОСТЕНКО
Володимир ХАНІН

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here