ПРОЇЗД БЕЗПЛАТНИЙ, АЛЕ НЕ ДЛЯ ВСІХ? Є ВИХІД!

0
10702
views

Неприємним сюрпризом для колишнього правоохоронця – пенсіонера за вислугою років – стала відмова касира залізничного вокзалу видати йому безплатний проїзний квиток на електричку. Жінка послалася на документ, який нібито передбачає безкоштовний проїзд тільки пенсіонерам за віком.

Чоловікові нічого не залишалося, як заплатити за квиток. З’ясувати, що це за документ, часу не було. Пізніше він звернувся до нашої редакції, аби ми допомогли йому розібратися у ситуації.

Наш кореспондент звернувся до чергового помічника залізничного вокзалу у Кропивницькому за роз’ясненням. Жінка, яка не назвала своє ім’я з невідомих причин, заявила, що з таким питанням до них звертаються багато пенсіонерів – колишні військові, міліціонери, пожежники та ін., які свого часу вийшли на пенсію за вислугою років, але наразі мають вік за 60 років. Виявляється, що Міністерством інфраструктури України  виданий наказ  «Про затвердження змін до Правил перевезення пасажирів, багажу, вантажобагажу та пошти залізничним транспортом України» (7 квітня 2016 р.  за № 519/28649), яким передбачено безплатний проїзд тільки для пенсіонерів за віком. Що стосується колишніх правоохоронців та військових, то цими пільгами можуть скористатися тільки ветерани цих служб та інваліди (при наявності відповідного посвідчення).

До речі, відповідно до  Закону України «Про основні положення соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку» людина, яка вийшла на пенсію за вислугою років, але не досягла пенсійного віку,  не має права на безплатний проїзд в громадському транспорті, в тому числі й на приміських електропоїздах.

То як же бути тим, хто свого часу вийшов на пенсію за вислугою років, але має 60 і більше років?

– Вихід є, – коментує ситуацію юрист Микола Костенко. – У даному разі цей чоловік може перейти з одного виду пенсії на інший:  за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника, за вислугою років, пенсії, призначені за спеціальними законами, якщо він має на це право.

При переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи (наприклад, особі було призначено у 2012-му пенсію за вислугу років, після того, як їй виповнилося 60 років, вона вирішила перейти з пенсії за вислугу років на пенсію за віком) може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення або попереднього перерахунку пенсії. Ця норма стосується також пенсіонерів, яким пенсія призначена відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

За нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», переведення здійснюється з дня подання заяви на підставі інформації про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших відомостей, що знаходяться на час переведення у пенсійній справі, а також додаткових документів, отриманих органами Пенсійного фонду.

Якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років не працював, розрахунок пенсії за віком здійснюватиметься за матеріалами пенсійної справи, тобто фактично розмір пенсії не зміниться — зміниться лише вид пенсії. Якщо ж людина після призначення пенсії працювала, при переведенні на пенсію за віком за її бажанням можуть бути враховані стаж і заробіток, набуті після призначення пенсії за вислугу років, тобто зміниться коефіцієнт страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт заробітної плати. Однак і в цьому випадку розрахунок заробітної плати здійснюватиметься з урахуванням показника середньої заробітної плати, який враховувався при призначенні пенсії за вислугу років. Зазначений показник не може бути меншим за показник середньої заробітної плати (доходу) в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, за 2007 рік, який становить 1197,91 грн.

Виняток становить перехід з пенсії по інвалідності на пенсію за віком. Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, при переведенні вперше з пенсії по інвалідності на пенсію за віком застосовується нова середня заробітна плата (дохід), визначена частиною другою статті 40 цього закону для призначення пенсії (за три роки, що передують року звернення за призначенням пенсії за віком).Також при переході на інший вид пенсії мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, за наявності у чоловіків 35, у жінок – 30 років страхового стажу.

Дар‘я СЕРВАТЮК

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here