СЕЛО РАЙОНУ: ІСТОРІЯ ОДНІЄЇ СУБВЕНЦІЇ

0
991
views

Дмитрівська сільська рада свого часу зіштовхнулася з проблемою: маючи гроші в бюджеті, вони не могли їх використовувати на розвиток місцевої інфраструктури, яка знаходиться на балансі районної влади. Вихід знайшли незвичайний: співпраця не тільки з районною, але й з обласною радами дозволила спрямовувати кошти на розвиток громади. Але як саме?

Дмитрівська сільська рада є однією з найбільших громад Знам’янського району. Центр знаходиться в селі Дмитрівка, також їй підпорядковані населені пункти Веселий Кут, Гостинне, Долина, Калинівка, Плоске – загалом більше 5 тисяч населення. Історія Дмитрівки своїм корінням сягає у далеке минуле, адже у жовтні село відсвяткувало свій 281-й день народження. Сільській раді підпорядковується територія, яка за площею займає приблизно четверту частину Знам’янського району – 29569 га. Саме завдяки великій території землі сільськогосподарського призначення, яку місцева рада здає у відповідальну оренду, місцевий бюджет має у розпорядженні великі ресурси. Але як їх витрачати на ремонти, реставрацію, облаштування та утримання тих установ, які розміщені на території сільради, які потрібні для місцевих мешканців, але знаходяться на балансі району або області?

Зазвичай у таких випадках сільські ради сподіваються лише на субвенції з державного, обласного або районного бюджетів. А ось Дмитрівська сільрада зробила унікальний крок: внаслідок тісної співпраці з районною владою є домовленість, що районний бюджет… отримує субвенції з сільського!

– Ми маємо достатньо ресурсів, щоб забезпечувати розвиток місцевої інфраструктури, – пояснює голова сільради в Дмитрівці Наталя Стиркуль. – Але при цьому не маємо повноважень, щоб витрачати їх на ті будівлі та установи, які на балансі райради. Тому районна влада пішла нам назустріч: ми з депутатами приймаємо рішення про розмір та цільове направлення субвенції до районного бюджету, а вони ці гроші освоюють та використовують їх за тим призначенням, яке визначено нами. Так і ми не порушуємо жодних норм, і місцевий бюджет в кінцевому результаті забезпечує добробут для місцевих мешканців – хоч і опосередковано.

Справді, лише за минулий рік за кошти сільського бюджету крім іншого було зроблено капітальні ремонти, закуплено устаткування та упорядковано територію двох великих об’єктів: амбулаторії загальної практики сімейної медицини та відділення стаціонарного догляду для постійного проживання в селі Дмитрівка терцентру соціального обслуговування Знам’янського району, або, як його прийнято називати, районного Будинку ветеранів (див. статтю «Село Дмитрівка: раціональна рокіровка» в «НС» від 1 лютого 2018 року).

Читати також: СЕЛО ДМИТРІВКА: РАЦІОНАЛЬНА РОКІРОВКА

Для цього депутатами сільради за підтримки районної влади було прийнято рішення про обмін приміщеннями між Будинком ветеранів та первинною медичною ланкою з передачею їх у спільну власність територіальних громад району. Це дало можливість створити належні умови як для надання медичних послуг, так і для проживання одиноких громадян. До того ж таким чином збереглися та оновилися самі приміщення. Саме для досягнення цієї мети спрацювала вже не перший рік діюча домовленість: Дмитрівська сільрада виділила субвенцію у розмірі близько 6 мільйонів гривень районному бюджету, а вже звідти ці кошти були повністю використані за призначенням, тобто на капітальний ремонт, упорядкування території, придбання та встановлення обладнання в Будинку ветеранів. Як приклад успішної діяльності про Дмитрівську сільраду розповів і очільник обласної держадміністрації Сергій Кузьменко під час щопонеділкової наради. Він, зокрема, зазначив:

– Крім вже виконаних проектів на цей рік Дмитрівська сільська рада готова реалізовувати інші амбітні плани. Я це говорю для того, щоб керівники міст і очільники райдержадміністрацій почули і знайшли можливість заїхати і подивитися, як це реалізовано. На жаль, інколи наводять причини, чому не мають змоги зробити, замість того, щоб знаходити можливості реалізовувати такі соціальні проекти.

Також сільська рада співфінансує й деякі обласні програми – наприклад, програма «Шкільний автобус» тут працює на умовах співфінансування з обласним бюджетом на рівні 50/50. При цьому на території, що підпорядковується Дмитрівській сільраді, діє близько десятка сільськогосподарських підприємств, більше 20 фермерських господарств. Значне місце в економіці не тільки сільської ради, але й Знам’янського району посідає ТОВ «Мрія». У селі окрім шкільних і дошкільних закладів та банківських установ працюють комунальне підприємство «Сількомунгосп», центр дитячої та юнацької творчості, дільнична лікарня, сільський Будинок культури, Будинок ветеранів. Також тут є навчально-тренувальний центр Кіровоградської льотної академії НАУ, Дмитрівське лісництво, обласний центр ресоціалізації наркозалежної молоді.

– Бюджет громади має використовуватися на її розвиток, на потреби мешканців. Ми вдячні, що районна та обласна влади ідуть нам назустріч та тісно співпрацюють, – розповідає Наталя Стиркуль.

Тож Дмитрівська громада має і перспективну інфраструктуру, і вже сталі ресурсні джерела. То чому б не приєднати сусідні села та не працювати над спільним розвитком? Виявляється, робота над об’єднанням громад тут вже вийшла на фінішну пряму.

– Територіально-адміністративна реформа покликана в першу чергу для створення з декількох невеличких населених пунктів однієї потужної громади. В нас же є і населення, і територія. Та ми виступаємо за об’єднання із сусідами: від цього спроможність нашої громади не постраждає, а лише виграє. Згоду на об’єднання нам дали з Макариської сільради. Інші села поки що вагаються. Тож ми отримали «добро» від обласної влади, нас вписано вже до Перспективного плану формування територій громад і відправлено відповідну пропозицію до Кабміну. Тому чекаємо вже на призначення перших виборів, – пояснила Наталя Євстафіївна.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here