СБУ ПОПЕРЕДЖАЄ ПРО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ФІНАНСУВАННЯ ТЕРОРИЗМУ ТА СЕПАРАТИЗМУ

0
802
views

Служба безпеки України звертає увагу мешканців Кіровоградської області на те, що за вчинення умисних дій для фінансової або матеріальної підтримки осіб та організацій, причетних до терористичної та сепаратистської діяльності, передбачено кримінальну відповідальність.

Під відповідні статті Кримінального кодексу, зокрема підпадають господарські операції з суб’єктами, які знаходяться на тимчасово окупованій території Криму, Донецької та Луганської областей. Це можуть бути грошові перекази на непідконтрольні території або перекази з таких територій; постачання товарів; наявність філій, представництв, дочірніх компаній та придбання чи відчуження корпоративних прав на вказаних територіях.

Для запобігання таким злочинним проявам та недопущення можливих негативних наслідків Служба безпеки України вживає комплекс заходів з виявлення та документування протиправних фактів з подальшим притягненням винних до кримінальної відповідальності.

Протягом минулого року Службою безпеки України задокументовано близько десяти фактів фінансування тероризму та сепаратизму.

У вересні 2017 року правоохоронці перекрили механізм багатомільйонних поставок продуктів з Харкова до терористичних організацій «ДНР/ЛНР», гроші від яких спрямовувались на фінансування незаконних збройних формувань бойовиків.

У липні, того ж року, за матеріалами СБУ засуджено мешканця Києва, який періодично передавав гроші на тимчасово окуповану територію для одного з бойовиків терористичної організації. При цьому зловмисник використовував схему неформальних взаєморахунків, що дозволяла йому приховано здійснювати «грошові перекази», без фізичного переміщення грошей через лінію розмежування.

Одним з останніх випадків злочинної діяльності є викриття механізму фінансування збройних формувань «ДНР/ЛНР» та «підтримки» низки інтернет-ресурсів терористів, які здійснювали антиукраїнську пропаганду, через конвертацію крипровалют.

СБ України звертає увагу та нагадує, що за перелічені вище протиправні дії Кримінальним кодексом України передбачена кримінальна відповідальність за ст. 258-5 (фінансування тероризму) та ст.110-2 (фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України).

Якщо Ви дізналися про факти будь-яких фінансових операцій з особами або підприємцями, які знаходяться на території РФ, Криму та «Л/ДНР», або до Вас звернулися з пропозиціями щодо здійснення вказаних вище злочинних дій, терміново повідомляйте Управління СБУ в Кіровоградській області за телефоном довіри (0522) 36-13-06 або місцевих підрозділів.

Конфіденційність гарантуємо.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here