ДЕ НА КІРОВОГРАДЩИНІ ГРОШІ КРУТЯТЬ?

0
482
views

Фахівці управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області не лише проводять перевірки підприємств і установ усіх форм власності на незаконне витрачання фінансів, а й попереджають такі випадки.

За минулий рік були виявлені порушення у 34 установах та підприємствах, що призвели до втрат на загальну суму 25 млн 600 тис. гривень. Тож які установи і на чому попалися?

Виявляється, серед порушень фінансово-бюджетної дисципліни «лідирує» по найсуттєвіших втратах на Кіровоградщині фінансування будівельно-ремонтних робіт. Саме тут через втрату державних фінансів та переплату за роботу і матеріали, завищення обсягів за минулий рік було втрачено на загальну суму майже 5 мільйонів гривень.

Неприємні випадки були виявлені в сфері охорони здоров’я. Так відзначилися в комунальному закладі «Кіровоградська міська лікарня швидкої медичної допомоги». Тут було виплачено премію стимулюючого характеру працівникам лікарні на загальну суму 1 296 910 гривень – в порушення колективного договору та положення про преміювання. Також були виявлені цікаві схеми, які діяли у цьому комунальному закладі протягом 2014-2016 років. Виявилося, що протягом цих двох років лікарня отримувала від обласної благодійної організації «Сприяння розвитку медицини» допомогу у вигляді тканини, а саме білої бязі на загальну суму 246470 грн (майже 5400 метрів). З цієї тканини начебто виготовлялися пелюшки, халати та простирадла, що передавалися до операційних відділень. Але при перевірці табеля оснащення виявилося, що відділення взагалі не потребували цього м’якого інвентарю! За даними бухгалтерського обліку, пелюшки, простирадла та халати використовувалися лише 2 місяці та в подальшому просто списувалися. Внаслідок чого упродовж 2015-2016 років у закладі понаднормово списано простирадл та халатів медичних на загальну суму 40340 гривень.

Порушники фінансової дисципліни у сфері охорони здоров’я виявилися і в КП «Знам’янська лікарня ім. А. Лисенка». Під час ревізії за період діяльності установи з 2012 по 2017 рік було виявлено фінансових порушень на суму 1,3 млн грн! Наприклад, в лікарні надавали послуги з проходження первинного та періодичного медичних оглядів, але чомусь за розцінками ще 2011 року. Зрозуміло, що такі обрахунки є значно нижчими за фактичну вартість, що призвело до втрат фінансових ресурсів та недоотримання коштів у розмірі 1 271 700 гривень. Крім того, тут було виявлено факти незаконних витрат на оплату праці на суму 32,3 тис. грн. За порушення законодавства з фінансових питань двох посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності. Закладові зупинено операції з бюджетними коштами.

Щодо зайвих витрат бюджетних коштів у сфері держзакупівель, то за 2017 рік управлінням, за результатами оперативного моніторингу, було попереджено таких схем на загальну суму 244,4 мільйона гривень. Зокрема, через виявлені фінансові порушення відмінено конкурсні торги на загальну суму 161,5 мільйона гривень та розірвано укладені договори на суму 83 млн гривень.

Також управлінням Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області у 2017 році забезпечено відшкодування і поновлення незаконних, нецільових витрат та недостач на суму 13 млн грн та забезпечено додаткове надходження фінансових ресурсів до бюджетів, бюджетних установ, організацій і підприємств на загальну суму 1 млн 801 тис. гривень. Але очільник управління Лариса Цандекова підкреслила, що існує неприємна практика усувати виявлені порушення шляхом утримання із заробітної плати особи, винної в допущених порушеннях, у розмірі середньомісячної заробітної плати. Наприклад, за 2017 рік при встановленні порушень, що призвели до втрат на загальну суму 1 млн 300 тис грн. При цьому усунуто шляхом утримання у розмірі середньомісячної заробітної плати лише четверту частину таких порушень – на загальну суму 340380 грн. Через це бюджетами всіх рівнів вже на сьогодні недоотримано близько мільйона гривень. Досі окремими керівниками підприємств, установ і організацій не забезпечено повного усунення виявлених порушень. Серед них у Світловодському районі: Управління соцзахисту населення Світловодської міськради, Світловодське міське КП «Комбінат комунальних послуг». Також не усунули порушення в Соколівській сільській об’єднаній територіальній громаді, Помічнянській міськраді, в Кіровоградському вищому професійному училищі № 4, КП «Знам’янська міська лікарня імені А.В.Лисенка», КП «Теплокомуненерго» Олександрійської міської ради.

А як щодо відповідальності за порушення фінансово-бюджетної дисципліни? За минулий рік до адміністративної відповідальності, в тому числі з накладанням штрафів, було притягнуто 101 особу. Ще одним важелем тиску на порушників є фінансові санкції: у двох випадках призупинено операції з бюджетними коштами, 20 розпорядникам зупинено операції з бюджетними коштами та двом розпорядникам зменшено бюджетні призначення/асигнування на загальну суму майже 277640 гривень. Також за матеріалами проведених контрольних заходів правоохоронні органи розпочали 10 досудових розслідувань та вручено 12 письмових повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

При цьому кожен громадянин України може звернутися до Держаудитслужби та повідомити про нецільове використання чи розкрадання бюджетних коштів та майна, зловживання при веденні бухгалтерського обліку й фінансової звітності на підприємствах, установах, організаціях, котрі отримують кошти з бюджетів усіх рівнів та державних фондів або використовують державне чи комунальне майно тощо. Також можна проінформувати про виявлення фактів можливих корупційних та інших неправомірних дій (бездіяльності), рішень посадових осіб управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області при здійсненні ними своїх повноважень. Для цього можна зателефонувати на телефон довіри за номером управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області (0522) 24-44-96 в будні з 9.00 до 18.00 (п’ятниця – з 9.00 до 16.45). Також можна звернутися за телефоном довіри Держаудитслужби України: (044) 425-38-18.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here