ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ – СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

0
1176
views

Серед різноманітних соціальних програм для пільгових категорій окремо можна виділити підтримку учасників бойових дій. Окрім вузькоспрямованих соціальних в області діє комплексна програма соціальної підтримки учасників антитерористичної операції і членів їх сімей, сімей загиблих учасників АТО.

Кошти, виділені в рамках програми (минулоріч ця сума становила шість мільйонів гривень), спрямовані на надання одноразової матеріальної допомоги сім’ям загиблих військовослужбовців та пораненим військовослужбовцям, придбання путівок на сімейний відпочинок, санаторно-курортне лікування в закладах України, медичне обстеження учасників АТО, харчування та оздоровлення дітей військовослужбовців. Так, у 2017 році за рахунок коштів державного, обласного та місцевих бюджетів у оздоровчих закладах області та за її межами, а також у пришкільних таборах охоплено оздоровленням та організованим відпочинком 2903 дитини, батьки яких беруть участь в АТО, та 56 дітей загиблих учасників АТО. Аналогічні програми розроблені в усіх районах, містах обласного значення та об’єднаних територіальних громадах із загальним обсягом фінансування у 2017 році 19,4 млн грн, з яких надано допомогу 3275 особам на суму 10,7 млн грн. Щодо нинішнього року, то загалом у бюджетах районів, міст, сіл та селищ заплановано 18,5 млн грн.

Також на Кіровоградщині діє програма безкоштовного високовартісного обстеження осіб з інвалідністю, що настала внаслідок бойових дій, учасників бойових дій та учасників АТО. Послуги безкоштовної діагностики можна отримати в обласній лікарні, у госпіталі для ветеранів війни, у кардіологічному диспансері і в центрі профілактики та боротьби зі СНІДом, обласному онкологічному диспансері. На цей рік в обласному бюджеті вже передбачено 1 мільйон 650 тисяч гривень на цю програму: не лише на діагностику, а й на лікування учасників АТО.

Управління соцзахисту виступають однією із сторін в тристоронніх договорах на санаторно-курортне лікування для учасників АТО. За минулий рік було підписано 257 таких договорів на загальну суму більше 1,6 мільйона грн. На даний час в органах соцзахисту населення на обліку для забезпечення путівками перебуває 287 учасників АТО. Загалом санаторно-курортне лікування учасників АТО здійснюється за рахунок в першу чергу державного бюджету, але в деяких районах області ця програма підтримується і з місцевих бюджетів.

Щодо проблем із житлом, то тут держава також не стоїть осторонь: певні пільгові категорії можуть отримати грошову компенсацію за придбання житла за рахунок коштів субвенції з держбюджету. Минулоріч таку компенсацію на Кіровоградщині отримали троє людей з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи (м.Кропивницький, м.Олександрія, Онуфріївський район) та 5 членів сімей загиблих військовослужбовців (Петрівський, Компаніївський райони, міста Кропивницький та Знам’янка) на загальну суму понад 5 мільйонів гривень. Варто зазначити, що, згідно з Порядком виплати відповідної компенсації, члени сімей загиблих військовослужбовців та інваліди І-ІІ груп самостійно використовують призначену їм грошову компенсацію на придбання житла в будь-якому населеному пункті України протягом року з дня зарахування коштів. Вже у 2018 році документи для поліпшення житлових умов надійшли від однієї особи з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи з Маловисківського району та однієї родини загиблого військовослужбовця зі Знам’янки.

Також для АТОвців, які є студентами вищих навчальних закладів, і дітям учасників АТО призначаються соціальні стипендії. Наприклад, за минулий рік такі стипендії на Кіровоградщині отримали 216 осіб на загальну суму 1 мільйон 349 тисяч гривень. Ще двом дітям батьки яких загинули у районі проведення антитерористичної операції, виплачено стипендії на загальну суму 16,7 тисячі гривень.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here