“МУЗЕЙ ТРЕТЬОГО ПОЛКУ”: ЦЕ ПОТРІБНО ПОБАЧИТИ

0
1696
views

Минулого тижня відбулось офіційне відкриття «Кімнати Бойової Слави» 3-го окремого полку спеціального призначення. Оновлений музей прийняв перших відвідувачів ще 5 грудня 2017 року, в День волонтера. Тоді його відвідувачами стали ті, хто від першого дня війни і до сьогодні допомагає полку.

З того часу в тестовому режимі музей відвідали понад 300 кропивничан та гостей міста, переважно діти шкільного віку та молодь. На офіційне відкриття музею запросили всіх бажаючих, оглядову екскурсію провів сам командир 3-го полку полковник Олександр Трепак.

«Музей створено ще у 2012 році, він мав зовсім інший формат, – розповів присутнім полковник Трепак, – в цей музей вклались дві людини: підполковник Сергій Лисенко і підполковник Сергій Сєнчев. На жаль, хлопці загинули на цій війні, але на згадку про них ми зберегли одну експозицію фактично у тому ж вигляді, що і була».

В цій експозиції збереглися портрети всіх командирів полку за 55 років існування військової частини, символіка та напис «Двічі не вмирати».

Протягом року коштом міжнародного фонду «Відродження» в стінах музею відбувалась повна реконструкція. Над втіленням проекту працювали досвідчені спеціалісти столичного музею ім. Тараса Шевченка та військовослужбовці полку.

Зали, присвячені довоєнному періоду та війні на сході країни, розділені символічним порталом – аркою, що символізує події Революції гідності. Саме він розділив життя на «до» і «після», розповідають військовослужбовці, назавжди змінив життя всіх українців.

«В стіни арки вмонтовано два документи: розпорядження генерального штабу до 3-го полку спецпризначення, щоб звернутись до Верховного головнокомандувача – Президента України Януковича, аби він навів лад у державі, а на стінці навпроти – відповідь полку, в якій ми пояснили, що не будемо цього робити, – розповів Олександр Трепак. – Під ногами рештки згорілих шин та автентична бруківка з Києва. І от це є той портал, як я тепер розумію – точка неповернення, і полку в тому числі».

За майже чотири роки війни військовослужбовці 3-го полку брали участь в усіх найгарячіших боях. Щодня бійці 3-го полку творять історію, і саме про це розповідатимуть в стінах музею.

Перший зал повідомляє про війська спеціального призначення, їхню історію, завдання та особливості. Значну увагу приділено історії 3-го окремого полку спеціального призначення.

Тут розповідається про систему підготовки бійця, про військові спеціальності, склад групи та що включають в себе різні етапи підготовки. Відвідувач дізнається, як проходить відбір та підготовка снайперів, радистів, саперів, медиків та розвідників, що включає в себе їх підготовка, в тому числі психологічна. Особливий розділ експозиції присвячено парашутній підготовці, десантуванню та спеціальному екіпіруванню.

Другий зал повністю присвячено участі бійців 3-го окремого полку в Антитерористичній операції на сході України. Експозиція залу розповідає про те, як і де починалися бойові дії для бійців полку, які завдання вони виконували в Криму ще до його окупації, під час бойових дій в Іловайську, Дебальцевому, під Савур-Могилою, як обороняли стратегічно важливі склади з озброєнням в Бахмуті та інших гарячих точках на Донбасі. Всі ці історії доповнені спогадами військовослужбовців частини. В залі представлені реальні експонати, трофеї, привезені із зони бойових дій на сході.

Від початку загострення на сході України бійці 3-го окремого полку Сил спеціальних операцій здійснювали охорону, а пізніше оборону Донецького аеропорту. Третій зал присвячено саме цій сторінці в історії полку. Через історії бійців, їхні спогади експозиція розповідає про те, чому не вдалося взяти під повний контроль ДАП ще тоді, коли це можна було зробити, як бійцям вдалося втримувати цей стратегічний об’єкт протягом довгого часу. У вітринах представлені оригінальні трофеї, що були захоплені в ДАПі.

Зал пам’яті, четвертий. Зал загиблих бійців. На стіни проектуються фотографії загиблих бійців полку, що віддали своє життя під час бойових дій на сході країни. В стіни вмонтовано символічні осколки снарядів, іржа яких символізує кров загиблих…

Згодом на території військової частини планують зробити відкриту експозицію трофейної військової техніки, яку захопили в боях наші військовослужбовці. А вже сьогодні всі бажаючі можуть записатись на екскурсію до оновленого музею. Зробити це можна на КПП військової частини або через зворотний зв’язок на неофіційному сайті полку та особисті повідомлення на неофіційну сторінку полку у Фейсбуці.

Відвідати музей можна як індивідуально, так і групою до 20 чоловік. Він працює щодня з 10.00 до 16.00 без перерви на обід та вихідних. Запис на екскурсію обов’язковий, з собою необхідно мати документи, адже на території військової частини діє пропускна система. Додаткову інформацію ви можете отримати з 10-ї до 16-ї години у будні за телефоном 066 507 54 07.

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here