ЧИМ ВРАЖАЛА ВЕЛИКО­АНДРУСІВСЬКА ОТГ ПОСЛА ШВЕЦІЇ?

0
1012
views
Посол Королівства Швеція на Кіровоградщині. Фото Ігоря Демчука

Минулого тижня до Великоандрусівської громади завітав Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція в Україні пан Мартін Хагстрьом. Поки що єдина об’єднана територіальна громада Світловодського району запросила Надзвичайного і Повноважного Посла на власні очі побачити новітню енергоконструкцію теплових насосів шведської компанії «Octopus Energi AB».

Відтепер місцевий НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» має справді екологічну та енергоефективну систему опалення: цей соціальний проект наразі унікальний для України. В чому ж його особливість?

Раніше приміщення площею у 2,5 тисячі квадратних метрів опалювалося дровами. За словами директорки школи Тетяни Крайносвіт, це було недешево, а учні жалілися на запах від спаленої деревини. Тож з утворенням об’єднаної громади було вирішено розробити проект реконструкції та осучаснення системи опалення для учнів. Кошти на його втілення були виділені з державної субвенції на розвиток інфраструктури територіального об’єднання. Тендер провели за новою антикорупційною системою «Прозорро», перемогу в якому здобула продукція шведської компанії «Октопус Енерджі». Перші два етапи реконструкції розпочалися у 2017 році. Вони включали в себе заміну 28 віконних блоків, встановлення 90 нових радіаторів, заміну трубопроводів, встановлення двох циркуляційних насосів котельні, 6 теплових насосів «Осtopus», 18 зовнішніх блоків випарників. Цікаво, що проектування, проведення експертизи та власне тендеру зайняло приблизно три з половиною місяці, а самі монтажні роботи по встановленню нової системи, проведені ТОВ «Сантехкомплекс», було зроблено за тиждень!

У чому унікальність системи? Вона створена так, що тепло генерується за рахунок циркуляції скрапленого фреону. Температура кипіння цього холодоагенту є низькою і становить -42,6°C. Отже, навіть при температурі повітря -30°C скраплений фреон перетворюється на пару. Тому ззовні біля школи можна побачити спеціальні споруди – холодні профілі випарника. На них взимку конденсується іній або лід, якій для скрапленого фреону і є власне акумулятором теплової енергії. У конденсаторі (теплообміннику) фреон конденсується, а теплова енергія, що вивільняється, передається через воду в опалювальну систему. По дорозі назад у випарник за рахунок зниження тиску скраплений фреон знов випаровується. Таким чином, усі затрати з опалення школи тепер пов’язані хіба що з електроенергією для роботи насосів, які забезпечують цю циркуляцію: саме тепло при цьому, умовно кажучи, береться просто з повітря. Представник компанії «Октопус Енерджі» Андрій Гевель пояснив, що сама система схожа з роботою холодильника, але навпаки. «Це не прямий нагрів. Тепловий насос не виробляє тепло, а перекачує його з вулиці всередину», – пояснив Андрій Гевель. При цьому немає небезпеки, пов’язаної з процесом горіння, вартість тепла низька, а сама система екологічно чиста. Нова система опалення управляється дистанційно та надсилає на пульт керування (яким може стати звичайний смартфон) відомості про стан роботи насосів та температуру в приміщенні.

Посол Королівства Швеція на Кіровоградщині. Фото Ігоря Демчука

У свою чергу пан Мартін Хагстрьом був приємно вражений такою активністю Великоандрусівської громади:

– Цей проект цікавий та унікальний. Важливо, що він пройшов і через систему «Прозорро». Це гарний приклад того, як шведські компанії можуть співпрацювати з українськими територіями. В нас є проекти: близько 30 мільйонів доларів на рік передбачено в рамках шведської програми підтримки реформ в Україні і приблизно третина цієї суми йде саме на проекти по енергозбереженню та енергоефективності. Розвиток торговельних відносин між Україною та Швецією – важливе завдання посольства. Сьогодні я бачу, як в Україні реалізується реформа децентралізації влади, як громада інвестує кошти в розвиток території.

У Великій Андрусівці Надзвичайний та Повноважний Посол Королівства Швеції в Україні зустрівся й з представниками обласної влади. Зі свого боку очільник облдержадміністрації Сергій Кузьменко зазначив, що приклад Великоандрусівської ОТГ є показовим і для інших громад, які можуть використати подібний досвід для поліпшення умов не тільки в школах, а й дитсадках та інших соціальних об’єктах, адже саме громада вирішує, який проект пріоритетний. Також у рамках візиту гості оглянули і саму школу, а учням подарували комплект спортивного інвентарю.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here