ПРО ЛІСОПАРКОВУ, ПАМ‘ЯТНИК, ЯРМАРКИ…

0
505
views
Міська рада Кропивницького

Цілу низку питань, що стосуються життя обласного центру, обговорив на своєму звітному виступі цього тижня заступник мiського голови Кропивницького з питань дiяльностi виконавчих органiв ради Олександр Грабенко. На його думку, минулий рік для Кропивницького був доволі успішним.

Зокрема, відбулось впровадження нових практик, таких як «Громадський бюджет», де жителі міста особисто вирішують, на будівництво того чи іншого об‘єкта підуть кошти з міського бюджету. Вже здійснено 23 проекти, а наступні проекти-переможці мають реалізовуватись вже у цьому році. Як уже говорилося, у Кропивницькому міська влада планує вiдкрити комплексний Центр надання адмiнпослуг в примiщеннi Кiбернетико-технiчного коледжу. Вiдкриття таких центрiв iнiцiйоване на державному рiвнi. На реалiзацiю програми «Прозорий офiс» видiлено 22 з половиною мільйона гривень. Увесь його перелік надаватимуться в одному мiсцi: це оформлення пiльг, реєстрацiя мiсця проживання, отримання паспорта, оформлення субсидiї тощо.

На запитання журналіста, чому у черговий раз затягується затвердження статусу заповідника у зоні Лісопаркової, посадовець відповів, що цього року проект заповідника таки мають прийняти.

 –Працюємо над цим питанням, ще роботу не закінчено. У цьому році ми затвердимо зазначений проект щодо створення заповідника. Ми співпрацюємо у цьому питанні з громадськими організаціями. У жовтні міській владі необхідно було ще декілька місяців для завершення створення документації щодо Ліспаркової. На той момент балансоутримувач території КП «Благоустрій» збирав стартову документацію, щоб землевпорядна організація могла взятися за розробку цього проекту.

Грабенко повідомив, що цього року у Кропивницькому планується створити містобудівний кадастр. Це буде геопортал з відкритими даними про земельні питання. Там буде інформація про кадастрові номери, що і зараз є у відкритому доступі, але і по зонуванню, розміщенню тимчасових споруд тощо. Орієнтовна вартість укладання такого кадастру складає мільйон гривень. Як протидія стихійній торгівлі, у центрі Кропивницького періодично влаштовуються продуктові ярмарки. Минулого року їх відбулося 26, що у 2,6 раза більше, ніж у 2016.

 –Кількість ярмарків збільшується задля того, щоб громадяни не купували продукти на стихійних ринках з землі. Та купівля всерівно частково продовжується, це, мабуть, така культура у нашого населення, – зазначив Олександр Грабенко. –Але боротьба із стихійною торгівлею продовжується.

Проведено 108 рейдів у рамках проекту «Муніципальний патруль». Ще одним із напрямків роботи управління торгівлі була організація позамагазинної, сезонної торгівлі. Питання щодо пам’ятника Героям Майдану у Кропивницькому озвучив головний архітектор міста Вадим Мєздрін. Він повідомив, що заявки на участь у конкурсі надійшли як з Кропивницького, так із Одеси, Львова, Києва та інших міст. 15 березня прийом заявок завершується і згідно з Положенням конкурсу переможців мають визначити 15 квітня. Пам‘ятник, за бажанням майданівців, має бути життєствердним й втілювати дух Революції Гідності. Оскільки роботи, які надійшли під час першого відбору, не влаштували членів журі й громадськість, у міськраді оголосили повторний конкурс. Також у минулому році обстежено понад 100 об‘єктів зовнішньої реклами, примусово демонтовано 6 тимчасових споруд. Міською Спецінспекцією складено 1701 протокол про адміністративні порушення та надано 5877 попереджень щодо порушень Правил благоустрою міста. На питання журналіста, що заважає міській владі демонтувати металевий каркас під МАФ на Набережній, Олександр Грабенко відповів, що його не демонтують, а пристосують до реконструкції Набережної. Не виключено, що там облаштують кафе чи туристичний офіс. Щодо законності на разі знаходження каркаса, Андрій Максюта відповів, що у 2016 році дозвільні документи на будівництво МАФу були й нічого не порушувалось.

–На сьогодні ті документи скасовані, але людина подала позов до суду і таке інше. Але хочу зауважити, що там не збудовано гнидники, чи сарай. Там стоїть конструкція, яку, як правильно говорить заступник міського голови, можливо при реконструкції Набережної використають для якихось благих цілей, позитивних речей, – зазначив очільник Спецінспекції Андрій Максюта. Він також підтвердив, що дозволу на розміщення цієї конструкції наразі немає. Але за адмінпротоколом про порушення правил благоустрою, адмінкомісія закрила провадження.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here