ВЛАДА ТА ГРОМАДА: ЧИ Є СПІВПРАЦЯ?

0
989
views

Протягом останніх двох тижнів в обласній держадміністрації відбувалися співбесіди з керівниками районів та об’єднаних територіальних громад за підсумками соціально-економічного розвитку у 2017 році та стосовно перспектив на 2018-й. Адже зрозуміло, що співпраця ОТГ та районної влади важлива для громад.

Під час співбесід керівники об’єднаних громад крім іншого пояснили деякі проблеми, які стосувалися саме цієї співпраці, а також розповіли про спільні досягнення.

За минулий рік в Добровеличківському районі було проведено перші вибори в двох громадах: Помічнянській міській та Тишківській сільській. Уже зараз триває робота щодо створення третьої ОТГ – Добровеличківської. В діючих громадах було створено навчально-виховні об’єднання з опорними школами та філіями. Таким чином НВО створені по всьому Добровеличківському району. Як результат – значне зниження кількості учнів на індивідуальній формі, поліпшення показників профільного навчання.

Щодо планів на 2018 рік, то вони доволі амбітні. Порівняйте самі: у 2018-му бюджет району складе 293 мільйони гривень, бюджет Тишківської ОТГ – понад 32 мільйони, а Помічнянської громади – понад 81 мільйон гривень.

Голова Помічнянської громади Микола Антошик запевнив, що вже цьогоріч буде налагоджено транспортне сполучення між центром громади та віддаленими селами, в тому числі і ремонт доріг комунального значення. Плануються капітальні ремонти школи №3 та дитсадка №1 у місті Помічній. Щодо амбітних проектів, то наразі громада шукає інвестора для створення готельно-туристичного комплексу, а також забезпечити якісним освітленням та водопостачанням мешканців ОТГ за рахунок співфінансування з державного та місцевого бюджетів. Щодо Тишківської громади, то голова ОТГ Петро Куліш повідомив, що капітально відремонтують приміщення сільської амбулаторії та побудують для цього нову котельню. Одним з головних завдань Петро Куліш також назвав придбання державної частки пакета акцій ПАТ «Струмок» у комунальну власність Тишківської сільської ради ОТГ. Саме це підприємство здійснює водозабезпечення села, тому вплив місцевої ради на важливий інфраструктурний об’єкт та якість води для селян має бути прямим.

Кіровоградський район хоч і залишається останнім не перейменованим в рамках декомунізації в Україні, але водночас є лідером за кількістю створених ОТГ на Кіровоградщині. В цьому районі наразі діють чотири сільських територіальних громади: Великосеверинівська, Катеринівська, Соколівська та Первозванівська. За словами очільниці райадміністрації Алли Поліщук, громадам в оптимально короткі строки були передані всі необхідні активи: «ОТГ йшли обраним для себе шляхом з підготовленою інфраструктурою, з ремонтом ряду дошкільних та шкільних освітніх закладів, а, наприклад, Первозванівка отримала великий відремонтований Будинок культури». Водночас у районній раді є певна напруга між політичними силами. Саме через цю напругу, за словами Алли Поліщук, є проблеми з ухваленням реорганізації та оптимізації освітніх закладів. Щодо медичної галузі, то тут все спокійніше: первинна ланка діє, повністю підключена до мережі Інтернет, всі амбулаторії обладнані. Проблемою поки що є кадрове наповнення. Щодо ОТГ, то, наприклад, в Катеринівці обладнано сучасний стоматологічний кабінет приблизно на мільйон гривень. Тут є конкурентна заробітна плата, а також  можливість отримати безкоштовні послуги місцевим мешканцям пільгової категорії. У планах на 2018 рік – створення в громадах додаткових дошкільних груп, а також відкриття двох нових дитячих садків. До того ж у рамках реформи первинної ланки медицини буде побудовано три нові сільські амбулаторії – у Бережинці, Катеринівці та Великій Северинці.

Під час співбесіди з керівництвом Вільшанського району заступник голови ОДА Сергій Коваленко зазначив, що форма врядування тут вже вичерпала себе та неефективна. У якості прикладу залучення інвестицій на території Сергій Коваленко навів досвід Великоандрусівської ОТГ у Світловодському районі. Великоандрусівська та Подорожненська сільради, які об’єдналися, отримали минулоріч 6 мільйонів гривень державної підтримки. Вже у 2018 році вони отримають 4 мільйони.

Про цікаву форму взаємодії влади та громади розповів голова Новоукраїнської ОТГ Олександр Корінний. Нещодавно тут розпочався конкурс міні-проектів розвитку «Влада і громада – разом!». Ідеї проектів, які реалізовуватимуться за рахунок грантового фінансування, приймаються до початку квітня. Вартість одного проекту може бути до 100 тисяч гривень. В планах Новоукраїнської ОТГ – створити першу в області безперешкодну школу з урахуванням всіх норм доступності об’єкта. Водночас Олександр Корінний пояснив, що є певні проблеми з бізнесом, який фактично розташований на території ОТГ, але зареєстрований в обласному центрі чи взагалі не в області. «Такий бізнес всі податки перераховує до місця реєстрації, а те ж довкілля страждає в нас», – зауважив він. Можливо, тому пріоритетними міні-проектами у 2018 році на конкурсі від Новоукраїнської ОТГ будуть ті, що спрямовані на поліпшення екології. Щодо другої об’єднаної громади Новоукраїнського району – Ганнівської, то тут на порядку денному стоїть покращення медичних послуг. Наразі йде ремонт місцевої амбулаторії. Цікаво, що в Новоукраїнському районі середня заробітна плата в агропромисловій галузі становить більше 6 тисяч гривень на місяць. Водночас голови ОТГ отримали зауваження, що в їхньому штаті місцевого самоврядування потрібно ввести посаду фахівця з питань агропромисловості та сільського господарства, що дозволило б  і допомагати фермерам у залученні інвестицій, і місцевій владі активно співпрацювати з ними у поліпшенні соціальної сфери.

Окремо слід зазначити проблему соціальних працівників на територіях. Коли можливість видалити цю посаду передали на території, то багато сільських, селищних і навіть міських рад скоротили їх до мінімуму або зовсім ліквідували. Але при створенні об’єднаної громади новообрані очільники розуміють важливість цієї роботи. Наприклад, створено повноцінний центр соціальної служби для дітей, сім’ї та молоді в Новоукраїнській ОТГ, інтегровані центри по наданню соціальних послуг в Помічнянській, Соколівській та Великоандрусівській громадах. Виділено посади соціальних фахівців у Ганнівській, Маловисківській, Великосеверинівській ОТГ.

Під час заключної співбесіди з очільниками районів та об’єднаних територіальних громад голова ОДА Сергій Кузьменко зазначив:

– З кожним районом, з кожним містом обласного підпорядкування та з кожною об’єднаною територіальною громадою ми розглянули наші можливості на 2018 рік. Також з’ясували, що нам вдалося зробити у 2017 році, які були у нас проблеми і які треба зробити висновки, щоб 2018-й був для області успішним. Цьогоріч потрібно виконати насамперед всі державні програми на місцях. Амбулаторії і спортивні майданчики ми будуватимемо, дороги ремонтуватимемо, дитячі садки і опорні школи – це державна політика. Окрім цього ваша мета як керівників територій – розвиток економіки, підприємництва, зайнятість населення і створення нових робочих місць. Ваші ініціативи будуть нами підтримані.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here