МЕДИЧНА РЕФОРМА: ЩО ТА ЯК

0
1435
views

Наприкінці минулого тижня в обласній держадміністрації відбулося чергове засідання  тристоронньої соціально-економічної ради. Головні питання порядку денного: як саме впроваджуватиметься медична реформа первинної ланки вже цьогоріч і як реорганізуються медичні заклади?

Реформа медичної сфери в Україні передбачає створення Національної служби здоров’я України. Саме ця служба направлятиме фінансування за надані медичні послуги з держбюджету напряму до медичних установ. Але для того, щоб укласти договір з НСЗУ, заклади первинної медичної допомоги мають стати комунальними некомерційними підприємствами, а не бюджетними установами, як зараз. За словами очільника обласного департаменту охорони здоров’я Олега Рибальченка, саме такій реорганізації буде присвячено перше півріччя 2018 року. Саме статус неприбуткових також дозволить медзакладам розподіляти кошти самостійно і не сплачувати податок на прибуток. При цьому фінансування підприємства здійснюється не за постатейним кошторисом витрат, а на основі власного фінансового плану, що дозволяє ефективно розпоряджатися коштами. Медзаклади матимуть право утворювати об’єднання з іншими закладами, які також діють у статусі підприємства, перерозподіляти функції між собою для спільної оптимізації використання матеріальних, людських та фінансових ресурсів.

Читати також: МЕДИЧНА РЕФОРМА СІЛЬСЬКОЇ МЕДИЦИНИ: АМБУЛАТОРІЇ ТА ІНТЕРНЕТ

Така фінансова самостійність медичних закладів дозволить встановлювати власну тарифну сітку із заробітної плати для працівників, що зробить медзаклади конкурентними та поліпшить кадрове забезпечення. Наразі відсутній нормативний акт, який би регламентував кількість штату в лікарні. Штатний розпис формується самостійно відповідними департаментами охорони здоров’я та медичними закладами (залежно від розподілу компетенції), виходячи із потреб населення, відповідного навантаження на лікарів і бюджету. Слід зауважити, що реорганізований медзаклад  у жодному разі не може бути потім приватизований: пряма заборона на приватизацію зазначена в ст.16 Основ законодавства України про охорону здоров’я.

Вже з початку цього року медичні установи мають підготуватися до такої реорганізації. Перехідний період триватиме до 2020 року: під час нього і медична субвенція, і пряме фінансування за договорами з службою здоров’я діятимуть як можливі системи фінансування закладів. За ці два роки заклад первинної медичної допомоги має обрати медичну інформаційну систему та підключитися до електронної системи охорони здоров’я, відповідати Табелю оснащення для надання ПМД. Лише за таких умов можна переходити на пряме фінансування НСЗУ. Щодо приватної практики на «первинці», лікарі-ФОП та приватні заклади можуть укласти договір та розпочати роботу з НСЗУ в будь-який час з моменту запуску роботи служби. Із введенням медреформи в дію медзаклади первинної ланки отримуватимуть фінансування від Національної служби здоров’я згідно з тарифом надання первинної медичної допомоги за кожного пацієнта, який підпише декларацію з лікарем цього закладу. Під час перехідного періоду також буде надаватися фінансування на пацієнтів, які були раніше приписані до лікаря, але ще не уклали з ним декларацію.

Читати також: КРОПИВНИЦЬКА ГОСПІТАЛЬНА РАДА ПЕРША В ОБЛАСТІ РОЗПОЧАЛА ПІДГОТОВЧИЙ ЕТАП МОДЕРНІЗАЦІЇ СИСТЕМИ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

Цікаво, що медичні заклади зможуть приєднуватися до реформи тільки групами, тобто одразу весь район, місто або ОТГ. Це зумовлено тим, що субвенція виплачується на бюджет і відповідно може бути скасована повністю для цього бюджету, а не окремого закладу.

Важливо, що при реорганізації буде утворено юридично новий заклад охорони здоров’я. Новостворене підприємство є правонаступником установи по всіх правах та зобов’язаннях, а тому користується тими самими правами та обов’язками, як і перетворена установа. Щодо ліцензій на медичну практику, на роботу з наркотичними речовинами та прекурсорами, то їх треба буде отримати наново протягом трьох місяців з моменту реєстрації нової юридичної особи внаслідок реорганізації. Протягом цих трьох місяців попередня ліцензія буде дійсною.

Читати також: ЩОБ МЕШКАНЦІ ОБЛАСТІ ЖИЛИ ДОВШЕ

А ось другий квартал 2018 року стане ажіотажним серед пацієнтів: стартуватиме  кампанія з вибору сімейного лікаря. При цьому місце реєстрації чи проживання пацієнта при виборі не грає ролі: обрати лікаря можна в будь-якій точці України, де зручніше пацієнту. Також у другому кварталі планується старт роботи Національної служби здоров’я України, в отже можуть бути підписані перші договори про пряме фінансування. Саме тому підключення до електронної системи охорони здоров’я важливе. За допомогою системи будуть обраховуватися виплати за надання послуг.

Також система дозволить пацієнтові не перейматися за загублену медкартку, а реєстратурам медичних закладів не доведеться знищувати картки пацієнтів, які не за пропискою з’являлися рідше двох разів на рік: вся історія хвороби буде викладена в електронному варіанті, тож буде доступна тому лікарю, якого обере пацієнт. При цьому історія хвороби пацієнта залишатиметься повною. Система замінить не лише паперові медичні картки, а й довідки: лікарі виписуватимуть електронні рецепти, які неможливо підробити.

Дізнатися всі подробиці та юридичні засади запровадження медичної реформи можна на офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я України moz.gov.ua, або за телефоном гарячої лінії міністерства: 0-800-801-333.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here