“СУБ’ЄКТИВНІ РЕФЛЕКСІЇ”

0
478
views

Під такою назвою  у приватній галереї «Єлисаветград» розміщена виставка закарпатського художника Едуарда Приходька. Експозиція проходить за підтримки культурно-мистецької фундації «Brovdi Art» (м. Ужгород, Закарпатська область), яка у співпраці з працівниками кропивницької галереї готує ще декілька цікавих мистецьких проектів.

Як відомо, Закарпатська школа мистецтв славиться своїми традиціями та художньою самобутністю. Тому одним із пріоритетних завдань названої фундації є збереження та популяризація як класичного, так і сучасного мистецтва.

Едуард Приходько народився 1976 року в Ужгороді. Освіту здобував в Ужгородському коледжі мистецтв ім. А.Ерделі та Закарпатському художньому інституті. Член Національної спілки художників України (2006). Працює в галузі станкового живопису. Пише фігуративні та абстрактні композиції, тяжіє до умовних, стилізованих рішень. Роботи, що експонуються нині в галереї «Єлисаветград», яскраво демонструють жанрові й стильові уподобання митця. Вони складаються з творів, що були написані в різні періоди і в яких простежується, як автор творчо еволюціонує, перебуваючи постійно у пошуках і експериментах.

Попри молодий вік, він встиг взяти участь у кількох обласних, регіональних, всеукраїнських та зарубіжних виставках, у міжнародних бієнале живопису. Твори зберігаються в приватних колекціях України та зарубіжжя. Співпрацює та користується підтримкою культурно-мистецької фундації «Brovdi Art», аукціонного дому «Корнерс» та галереї «ARS KERYLOS».

«Наша сім’я протягом 10 років збирала роботи закарпатських художників. І ми мріяли, що колись покажемо їх. І ось ми встановили «міст» між Ужгородом і Кропивницьким, нашою галереєю та фондом «Бровді Арт». Це складний процес. Але ніхто чомусь не замислюється над тим, наскільки складно нині переміщувати картини, переконати художника, аби він не у Києві, Харкові чи Одесі виставлявся, а у місті, що розташоване за півтори тисячі кілометрів. Я завжди вчуся у таких міст, як Ізмаїл та Ужгород, де постійно кипить творче життя. Вони мають такі досягнення, такі проекти, до яких ще рости й рости нашим можновладцям і бізнесменам. Сім’я Бровді повірила у те, що треба розвивати мистецтво, і робить усе, аби Ужгород став центром культури європейського масштабу. Я впевнений, що так воно і станеться», – розповів на відкритті виставки володар галереї Микола Цуканов.

Влад БАШКИРОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here