ГРОШІ ДЛЯ ЗЛОДІЇВ

0
552
views

Звідки у нероби авто?

У Кіровоградському районі з життя пішла 79-річна пенсіонерка. Померла жінка не природною смертю, а загинула від рук 36-річного односельця, який вже був судимий за вбивство. Причина – гроші, які збирала потерпіла, мабуть, не один рік, як кажуть, на «чорний день». На них і зазіхнув нелюд.

Трагедія сталася у середині лютого. За словами племінниці потерпілої, старенька не відповідала на телефонні дзвінки. Виявивши, що двері замкнені ззовні, вона вирішила, що родичка десь пішла. Сподіваючись, що пенсіонерка все-таки об‘явиться, жінка почекала кілька днів, а потім заявила у поліцію про зникнення тітки. Оглянувши помешкання, поліцейські експерти виявили на меблях сліди крові, які, по всьому видно, намагалися знищити. На місці події працював службовий пес. Узявши слід, вівчарка привела оперативників на околицю села, де і було виявлено одяг потерпілої.

Протягом доби поліцейські Кіровоградського райвідділу та їхні колеги з управління карного розшуку обласного апарату встановили та затримали ймовірного вбивцю пенсіонерки. Ним виявився односелець, який знав свою жертву з дитинства і, напевно, знав, що у бабусі водяться гроші. Він уже колись забруднив свої руки кров‘ю, відсидів певний термін, але життя його нічому не навчило. Підозра щодо нього виникла, коли дізналися, що в людини, яка ніде не працює, раптом з’явився автомобіль.

Затриманий зловмисник спочатку відмовлявся зізнаватися, що саме він купив машину, потім не хотів казати, де узяв гроші. Та знайдені проти нього речові докази дали зрозуміти підозрюваному, що заперечувати свою причетність до скоєного не має жодного сенсу. Врешті зізнався, що це він убив односельчанку, знайшов у неї гроші, а потім виніс жертву з будинку та сховав за селом у чагарниках. Наступного дня придбав на одному з авторинків легкове авто, яким і перевіз тіло ще далі, у лісосмугу між населеними пунктами. Там, на його думку, загиблу ніхто б не знайшов.

Факти про те, що зловмисники знаходять у своїх жертв великі суми грошей, не поодинокі. Бува, знаходять і 40, і 50, і 70 тисяч гривень, які старенькі відкладають на «чорний день», на поховання, відмовляючи собі у всьому, навіть необхідному. Зрозуміло, що таким чином вони намагаються позбавити родичів зайвих клопотів, адже у тих і своїх проблем вистачає. Ми не знаємо, скільки убивця заплатив за машину, але, напевно, сума солідна.

Дуже шкода цих стареньких. Думаєш, можливо, було б краще, аби вони на ці кошти з‘їздили у санаторій, підлікувалися, врешті-решт, з‘їли б щось смачненьке. І не пішли б ті гроші за вітром. Адже у селі всі на виду: знають сусіди, хто витрачає свої статки, а хто збирає. От до таких і навідуються нелюди.

Не з користі…

У 45-річного жителя Олександрії зловмисники грошей не знайшли. Ціна його життя – вартість металевої конструкції, яку вони витягли, зруйнувавши пічку. То виходить, убили чоловіка за «просто так», не з користі. А зробили це двоє хлопців, які після вживання оковитої проходили повз його будинок та з хуліганських мотивів почали бити у ньому вікна. Після того зайшли в помешкання, де побачили власника, і почали гамселити його руками та ногами. Далі по черзі завдали ножових поранень, від яких нещасний і помер. Переконавшись, що власник будинку не подає ознак життя, зловмисники розібрали піч та витягли з неї металеві колосники.

Дізнавшись про трагедію, працівники поліції за гарячими слідами затримали зловмисників.

– У результаті проведення слідчо-розшукових заходів працівники поліції встановили осіб, причетних до скоєння злочину. Ними виявилися двоє юнаків 17 та 18 років. Під час поквартирного обходу правоохоронці виявили на одязі в одного з місцевих жителів сліди, схожі на кров. У подальшому юнак виказав і свого спільника, – розповів т.в.о. начальника Олександрійського відділу поліції Володимир Горяний. – Речові докази поліцейські виявили у господарській будівлі за місцем проживання родичів одного зі зловмисників. Злочинців затримали в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

Розслідування у рамках кримінального провадження, розпочатого за п. 6, п. 12 ч. 2 ст.115 (умисне вбивство) Кримінального кодексу України, триває. За ці дії законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від десяти до 15 років або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна у випадку, передбаченому пунктом 6 частини другої статті.

Світлана КОСТЕНКО

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here