КРОПИВНИЧАНИ ЗРОБИЛИ «ЛЯЛЕЧКУ»

0
965
views
Прем'єра фільму "Лялечка"

Відродження кінематографа на Кіровоградщині, нове покоління вітчизняних кіномитців, якісний фестивальний продукт – такою була реакція на прем’єрний показ у Кропивницькому фільму «Лялечка». Картина, яку цього тижня публіці показали у кінотеатрі «Портал» обласного центру, унікальна одразу з декількох причин.

Одна з них – це перша (!) екранізація п’єси французького драматурга румунського походження Матея Вішнєка «Пригода ведмедиків панда, яку розповiв один саксофонiст, який мав подружку у Франкфуртi», що її, зокрема, з успіхом ставить на своїй сцені харківський театр «Post Scriptum». Лише у нашій версії підстаркуватий саксофоніст став молодим піаністом.

По-друге, на прем’єру зібрались ледь не усі до єдиного відомі, авторитетні, знані люди міста та області, яких не відлякнула навіть негода, що на той час майже перейшла у стихію. Та ще й принесли творчій групі живі квіти…

По-третє, банальний, здавалося б, сюжет – він та вона, двоє незнайомців, прокидаються на ранок в одному ліжку – творці картини примудрилися подати тонко, делікатно, без анекдотичної вульгарності, ніби пильнуючи духовну цноту героїв. Дев’ять ночей сюжету – за 48 хвилин картини.

Та найголовніше інше – картина повністю (!) місцевого виробництва: від сценарію та інтер’єрів до костюмів та звуку. Режисер та автор сценарію – юна, але безсумнівно талановита Катерина Мурована (на фото з батьком, продюсером картини Вадимом Мурованим).

Катерина Мурована з батьком, продюсером картини Вадимом Мурованим

 

«Лялечка» стала її – випускниці факультету драматургії кіно та телебачення КНУТКіТ ім. І.К.Карпенко-Карого – першою професійною роботою. Головні ролі виконали, зрозуміло, професійні актори – Євген Скрипник з трупи кропивничан та київська актриса Тетяна Краснікова, в епізодах також можна було побачити відомих представників місцевої творчої еліти – до прикладу, Ірини Дейнекіної чи Миколи Левандовського. Інтер’єри стрічки забезпечив музей ім. Осмьоркіна. Серед перших позицій у титрах – нинішній продюсер Кіровоградської філії Суспільного телебачення Олена Кваша, без невичерпної енергії та креативності якої навряд чи відбулася ця непересічна подія.

Творча група картини також дякувала за підтримку обласній владі: перш за все голові ОДА Сергію Кузьменку (за фінансову допомогу) та першому заступнику голови Кіровоградської облради Юрію Гугленку, а також багатьом іншим, хто підставив плече молодим митцям.

А це, треба думати, означає, що й інші наші талановиті земляки  можуть розраховувати не тільки на увагу, але й на підтримку.

Оксана ГУЦАЛЮК

Фото Ігоря Демчука

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here