ДЕ ПІДРОБИТИ НА ПЕНСІЇ?

0
712
views

Поняття «заслужений відпочинок» кожен пенсіонер сприймає по-своєму: хтось присвячує себе онукам, хтось не вилазить з городу і дачі, а хтось не збавляє обертів і навіть на пенсії намагається підробляти і заробляти, нехай і не за професією.

Спеціалісти Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна розбиралися, у де можуть себе реалізувати люди поважного віку.

Куди податися?

З одного боку, підробіток для людей на пенсії мало чим відрізняється від роботи молодої мами в декреті – можна заробляти на хобі: в’язати, шити, пекти торти, вирощувати кімнатні рослини на продаж. Проте не кожна людина у віці має прибуткове улюблене заняття, і тим більше не кожен готовий удосконалюватися в тому, що роками робив по-своєму. Проте існують види заробітку, де людям з досвідом віддають перевагу перед молоддю.

Кілька ідей, котрі на поверхні:

  1. Няні. Деякі батьки готові довірити свою дитину людині у віці, яка виростила своїх дітей і має онуків. А «просунутість» в умінні поводитися з комп’ютером та інтернетом істотно підвищить конкурентоспроможність на ринку. Підходить для всіх, хто любить дітей.
  2. Репетитор. Та ж історія з досвідом, який може переграти володіння новими методиками. Підходить для вчителів і викладачів вишів.
  3. Бухгалтер. У цьому випадку, щоправда, без профільної освіти, як і навичок володіння комп’ютером, не обійтися.

Чимало і посад, на які беруть пенсіонерів без профільної іншої освіти.

  1. Касири у супермаркеті. Потрібна висока стресостійкість і здатність швидко навчатися.
  2. Охоронці, нічні сторожі. На ці вакансії часто беруть колишніх військових.
  3. Кур’єри. Тут, як і в попередній вакансії, важлива фізична витривалість і міцне здоров’я.
  4. Консьєрж, вахтер, гардеробник. Не потрібно жодних спеціальних навичок, стан здоров’я не є обмеженням.

Якщо ви фахівець у якійсь вузькій сфері, то можете надавати консультаційні послуги.

При цьому, роботодавці, які дивляться на перспективу, розуміють, що колектив, у якому працюють фахівці різного віку, може запропонувати нестандартні і успішні рішення виробничих задач.

 Психологічна підготовка

Пошук роботи у поважному віці – сам по собі стрес, адже знову, як і 30-40 років тому, доводиться доводити свою профпридатність.

Психологи радять, по-перше, відразу налаштуватися на довгі пошуки, вдасться знайти місце до душі за кілька днів – тим краще, а якщо пошук затягнеться на кілька місяців – теж не біда.

По-друге, подумки прорепетирувати всі варіанти діалогу з роботодавцем – так не вийде застати вас зненацька несподіваним запитанням.

По-третє, підготувати себе до відмови, проте з кожною новою співбесідою у вас додається досвіду. І найголовніше – якщо роботодавець молодший за вас, не демонструйте свою перевагу. А нова робота може стати улюбленою і прибутковою.

hh.ua

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here