СОКОЛІВСЬКА ГРОМАДА – У ПЕРШІЙ ДВАДЦЯТЦІ РЕЙТИНГУ ФІНАНСОВОЇ СПРОМОЖНОСТІ ОТГ В УКРАЇНІ

0
571
views

За підсумками минулого року експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні провели аналіз і склали оцінку фінансової спроможності 366-ти об’єднаних територіальних громад, які мали прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом у 2017 році. До двадцятки кращих увійшла і Соколівська громада із Кіровоградщини.

Зрозуміло, що громади із більшою кількістю жителів мають більший фінансовий потенціал, аніж ті, у яких чисельність є меншою за п’ять-десять тисяч осіб. З іншого боку, є і винятки – ті невеликі громади, на територіях яких функціонують суб’єкти підприємництва зі значною фіскальною спроможністю. Такі громади мають значно більший потенціал для сталого розвитку.

– Успішний розвиток громади, ефективна мобілізація власних ресурсів, а також раціональне використання бюджетних коштів залежить виключно від зусиль органів місцевого самоврядування та прийняття якісних управлінських рішень, – коментує ситуацію Олег Яременко, директор Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». За його словами, саме такі процеси спостерігаються у Соколівській об’єднаній територіальній громаді. У доповнення до цього поступального розвитку, експерти Центру допомагають громаді створити Стратегічний план.

Під час аналізу, який провели експерти Групи фінансового моніторингу Центрального офісу реформ при Мінрегіоні (за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та проекту SKL International), у тому числі у Соколівській громаді досліджувалися такі показники, як власні доходи на одного мешканця (співвідношення обсягу власних доходів до кількості мешканців відповідної ОТГ), рівень дотаційності бюджетів (співвідношення обсягу базової чи реверсної дотації до загальної суми доходів ОТГ без урахування субвенцій з державного бюджету), питома вага видатків на утримання апарату управління у власних ресурсах ОТГ (питома вага видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування в сумі доходів загального фонду без трансфертів), а також капітальні видатки на одного мешканця (співвідношення видатків розвитку до кількості мешканців відповідної ОТГ).

– За результатами аналізу Соколівська об’єднана територіальна громада із Кіровоградської області увійшла до числа двадцяти найбільш фінансово спроможних ОТГ в Україні, – інформує Олена Савченко, радниця з місцевих фінансів Кіровоградського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». На думку експертки, це стало наслідком злагодженої співпраці потужної команди апарату управління сільської ради, а також ефективній роботі значної кількості потужних підприємств на території ОТГ, які сплачують відповідні податки.

 

Нагадаємо, що Кіровоградський Центр розвитку місцевого самоврядування, за зверненням громад, забезпечує інформаційну та консультативну допомогу органам місцевого самоврядування і об’єднаним територіальним громадам на Кіровоградщині з питань втілення реформи децентралізації, створення проектів регіонального розвитку, місцевих фінансів та комунікацій. Якщо представникам ініціативних груп потрібні коментарі, консультації чи навчання (а все це – безкоштовно!), телефонуйте будь ласка за номерами: (0522) 32-02-86 або 095-356-35-98 (щодня у будні з 9.00 до 18.00).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here