ЗАКОНОДАВЧІ ЗМІНИ В ПЕНСІЙНУ РЕФОРМУ: ЗБІЛЬШЕННЯ ПЕНСІЙ, ЯКІ БУЛИ НЕЗНАЧНО ПІДВИЩЕНІ

0
448
views

Пенсійна реформа, що стартувала в жовтні 2017 року, встановила соціальну справедливість у пенсійному забезпеченні. А торкнулась вона більше, ніж 11 мільйонів пенсіонерів. Пенсійна реформа дозволила переглянути пенсії в бік зростання більш як для 10 млн. наших співгромадян.

Це збільшення було диференційованим, тобто, різним для кожного пенсіонера. Якщо до реформи із 11,7 млн. пенсіонерів майже 8,5 млн. отримували однакову пенсію, то завдяки реформі вдалося відновити соціальну справедливість в питаннях пенсійного забезпечення. Більш як для 4 млн. пенсіонерів зростання пенсії склало понад 500 грн. на місяць. У першу чергу це стосувалося людей, які чесно працювали в народному господарстві і мали великий стаж і заробіток.

«Завдяки реформі відійшли в минуле спеціальні пенсії для державних службовців, податківців, митників та інших категорій привілейованих громадян, яким пенсію обчислювали за спеціальними нормами 15 різних законів! Віднині для кожного громадянина пенсія розраховується за єдиною формулою, головними елементами якої є трудовий стаж і розмір заробітку, з якого сплачено страхові внески,- зазначив Міністр соціальної політики України Андрій Рева. – Тепер пенсія кожного українця залежить не від його соціального статусу, не від посади, яку він займав на державній службі, а виключно від критеріїв, які є однаковими для всіх. Уряд на практиці реалізував конституційний принцип рівності громадян перед Законом».

Водночас, реформа висвітлила проблемні моменти, які існували в радянських соціально-економічних реаліях, в яких довелося жити і працювати громадянам, які сьогодні знаходяться на заслуженому відпочинку. Майже 3 млн. пенсіонерів, котрі мають повний страховий стаж, отримали незначне підвищення пенсії внаслідок того, що у них була маленька зарплата. У першу чергу це стосується колгоспників, молодших медичних працівників, працівників дошкільних навчальних закладів та інших трударів, які не покладаючи рук працювали на благо суспільства і держави.

«Сама пенсійна реформа – це дзеркало, і це дзеркало відобразило соціально – економічні реалії, в яких жили й працювали люди, тобто, реалії Радянського Союзу. Ці реалії, на жаль, не були справедливими і люди, які довго працювали й отримували маленьку заробітну плату, на виході отримали маленьку пенсію. Не тому, що реформа погана, чи формула не правильна, а тому, що тоді була соціальна несправедливість. Особливо неприйнятним фактом є те, що з 3 млн. цих пенсіонерів, майже 2,5 млн складають українські жінки!» – наголошує Андрій Рева.

Саме тому, Мінсоцполітики готує відповідні законодавчі зміни, що дозволять виправити кричущу соціальну несправедливість щодо цих людей. При цьому, слід зауважити, що формула для розрахунку пенсій є незмінною. Несправедливою є не формула, а та соціально-економічна дійсність, в якій жили і працювали наші пенсіонери. Мова йде про запровадження і реалізацію додаткових гарантій для тих, хто чесно працював і повністю виконав умови пенсійного страхування.

І друга проблема, яка проявилася під час проведення пенсійної реформи – зниження коефіцієнту індивідуального заробітку для людей, які продовжують працювати після призначення їм пенсії. Склалася парадоксальна ситуація, коли громадяни продовжують працювати, зростає їх стаж, але завдяки тому, що знижується їх заробіток, падає індивідуальний коефіцієнт заробітку. Тобто, чим довше працює людина, тим меншою є його пенсія.

«Звичайно, що ми повинні виправити цю несправедливість, – каже Міністр. – Аби вирішити цю проблему, ми запропонуємо на законодавчому рівні закріпити автоматичне донарахування стажу. А коефіцієнт заробітку пенсіонери зможуть визначати за власним бажанням».

Міністерство соціальної політики України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here