«СЕРДЕЧНІ ВІТАННЯ СВІТУ»

0
597
views
Святкування 140-ї річниці визволення Болгарії від османського ярма у Кропивницькому. Фото Ігоря Демчука

Під такою назвою минулого тижня у приміщенні БК «Авіатор» відбулося святкування 140-ї річниці визволення Болгарії від османського ярма. Організаторами дня пам’яті виступили асоціація болгар України «Роден край» та обласна ГО «Об’єднання болгар “Нашите хора”».

Як відомо, з 1326 по 1878 рік Болгарія входила до складу Османської імперії. Проте у квітні 1876 року патріоти Болгарії повстали проти турецького ярма. За рік разом з Сербією та Чорногорією Росія вступила у війну з Туреччиною. Одні з найвідоміших битв цієї визвольної війни відбувалися у Балканських горах, на Шипкинському перевалі, де загинули тисячі російських солдатів, офіцерів та болгарських ополченців.

У результаті спільних переможних дій 3 березня 1878 року було підписано мирний договір про незалежність Болгарії, а 1934 року на добровільні пожертви болгарського народу тут, на головній гірській вершині, було споруджено Пам’ятник свободи. Нині цього дня, як і щороку по всій Болгарії, було піднято національні прапори і тисячі болгар зібралися на горі Шипка, щоб з військовими почестями покласти вінки до Пам’ятника свободи, вшановуючи всіх воїнів, загиблих у боротьбі за визволення Болгарії, серед яких було багато українців.

Свято у Кропивницькому розпочалося з виконання болгарського гімну. Потім актор театру корифеїв Антон Адаменко озвучив спогади нашого відомого земляка Миколи Садовського, який брав участь у війні за свободу Болгарії.

На свято завітав голова Національного координаційно-консультативного центру неурядових організацій, член Ради болгарського парламенту Василин Сотиров. У своїй промові він висловив глибоку вдячність усім народам, які брали участь у визволенні Болгарії, та наголосив на тому, що попри 500-літнє ярмо болгари зберегли свою автентичність, свою мову, культуру і віру. Пам’ять полеглих героїв було вшановано хвилиною мовчання. Василин Сотиров повідомив також про створення у Кропивницькому Почесного консульства Болгарії.

Від Кіровоградської облдержадміністрації до присутніх звернувся начальник управління комунікацій з громадськістю ОДА Віталій Останній. Зокрема, він сказав: «Усі війни, усі конфлікти починаються з малого – неможливості зрозуміти один одного, зрозуміти потреби один одного. І ми знову стикаємося з таким парадоксом, ми сьогодні згадуємо Російську імперію, яка, з одного боку, звільнила слов’янські народи від турецького ярма, а з іншого – мусимо сьогодні терпіти утиски від тієї ж імперії. Кожен такий захід, кожна така дата повинна примусити нас поставити собі питання: в чому причина того, що у нашому розвиненому цивілізованому світі ми з такою дикістю продовжуємо знищувати один одного. Сьогодні ми повинні показати суспільству приклад взаємоповаги, взаєморозуміння, знайти шлях до об’єднання і дружби».

Голова обласної організації НСПУ Василь Бондар у своєму слові наголосив: «Болгари нам показують приклад, як можна вистояти у тяжкій боротьбі. Ми теж 300 років нараховуємо під ярмом російським, під польським, під турецьким. Але якщо народ сильний, свідомий свого призначення на землі, він вистоїть і через багато століть. Сьогодні українцям хочеться горнутися до такого народу, який виборов свою незалежність. Українці повинні брати приклад з того, як у ХХ столітті болгари стали членами НАТО, членами Європейського Союзу, і наш шлях поруч з братнім болгарським народом».

До привітань приєдналися практично усі представники національних спільнот, що входять у Центр розвитку національних культур «Єдина родина». А голова обласної ГО «Об’єднання болгар “Нашите хора”» Сергій Осадчий зачитав звернення до громадян Болгарії та України, до всіх болгарських діаспор світу, де, зокрема, сказано: «Ми цінуємо нашу сторічну дружбу і співпрацю, уперше закріплену у лютому 1918 року у договорі про дипломатичні стосунки між УНР та Болгарським царством. Сподіваємося і в майбутньому жити з вами у злагоді, взаєморозумінні і співпраці, поважаючи інтереси Болгарії та України та примножуючи їх державною і народною дипломатією».

Свято супроводжувалося виступами співочих та танцювальних колективів, виставками болгарської літератури та робіт народних умільців.

Святкування 140-ї річниці визволення Болгарії від османського ярма у Кропивницькому. Фото Ігоря Демчука

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря Демчука

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here