КІРОВОГРАДСЬКА ОБЛАСТЬ – «ЛІДЕР» ІЗ ЗАБРУДНЕННЯ КОЛОДЯЗНОЇ ВОДИ НІТРАТАМИ

0
641
views

Вода, як повітря і їжа, є одним із найважливіших елементів зовнішнього середовища, без якого неможливе життя. Вона відіграє виняткову роль у процесах обміну речовин, що становлять основу життя.

Попри значний розвиток централізованого господарсько-питного водопостачання, у більшості сільських населених пунктах області зберігає значення місцеве (нецентралізоване) водопостачання, за якого населення бере воду безпосередньо із джерела. Найчастіше, як джерело водопостачання, використовують підземні води (грунтові та джерельні). Беруть воду із підземних джерел за допомогою шахтних та трубчастих колодязів, вода в яких  може бути смертельно небезпечною, особливо,  для маленьких дітей.

За результатами лабораторних досліджень води з громадських та індивідуальних колодязів (домогосподарства, де проживають діти до 3-х років) області, встановлено, що у 2017 році дві третини досліджених проб не відповідали вимогам за санітарно-хімічними показниками, а саме 1399 із 2132 досліджених проб (66%, при 63% в 2016р.), в т.ч. 61% за вмістом нітратів.

В т.ч. з громадських колодязів за санітарно-хімічними показниками досліджено 1088 проб питної води, із них майже кожна друга проба з перевищенням – 710 проб, або 65%, при середньому показнику по Україні 28%.

Крім того, 56% досліджених проб води з громадських колодязів області не відповідає вимогам за вмістом нітратів, що на 34% більше ніж показник в цілому по Україні – 21%.

Найбільш високий показник невідповідних проб за вмістом нітратів спостерігається в Онуфріївському – 100%, Петрівському – 83% та Новоархангельському – 80% районах. Показник невідповідних проб вище середньообласного спостеріається в Устинівському – 77%, Гайворонському – 71%, Вільшанському – 69%, Олександрівському та Світловодському – 67%,  Олександрійському – 66% районах.

Найменша питома вага невідповідних проб за вмістом нітратів спостерігається у воді з громадських колодязів м.Олександрія – 33%, тобто практично кожна третя проба питної води не відповідає вимогам нормативів та Новомиргородському районі – 10%, де кожна десята проба не відповідає вимогам нормативів.

З індивідуальних колодязів домогосподарств, де проживають діти до 3-х років, за санітарно-хімічними показниками було досліджено 1044 проб води з яких 689 були з відхиленням від нормативів 66% (при середньому по Україні – 30%), крім того у 688 досліджених пробах був перевищений вміст нітратів, що становить 66% (показник по Україні – 28%).

100% досліджених проб води з індивідуальних колодязів на території м.Олександрія, а також Олександрійського та  Добровеличківського районів має перевищений вміст нітратів.

Вода індивідуальних колодязів з відхиленням від нормативу також спостерігається на територіях  Олександрівського та Долинського районів – 86%, Бобринецького – 84%,  Компаніївського – 82%, Новомиргородського – 74%, Новоархангельського – 73%, Устинівського – 72%,  Знам’янського – 71%, Петрівського – 67%, Онуфріївського – 65% районів.

Найнижчий показник проб води, що не відповідають вимогам нормативу за вмістом нітратів становить – 10% (Вільшанський район), при цьому вода з кожного десятого індивідуального колодязя не придатна до споживання.

Відповідно до аналітичних даних Державної установи “Центр контролю та моніторингу захворювань МОЗ України” (за результатами лабораторних досліджень питної води з громадських та індивідуальних колодязів, що були проведені обласними лабораторними центрами МОЗ України) Кіровоградська область займає лідируюче положення щодо забруднення нітратами води громадських та індивідуальних колодязів.

Чисельні наукові дослідження довели, що нітрати мають високу токсичність для людини та здатність трансформуватися у нітрозаміди і нітрозаміни, яким властива мутагенна й канцерогенна дія. Встановлено, що нітрати впливають на органи травлення, в тому числі виникнення ракових пухлин в шлунково-кишковому тракті у людини, на діяльність сердцево-судинної системи. Тривале надходження нітратів (навіть в незначних дозах) зменшує кількість йоду, що призводить до збільшення щитовидної залози. Порівняно легко людина переносить середньодобову дозу нітратів в 15-200мг; 500мг – це гранично допустима доза (600мг – вже токсична доза для дорослої людини), а для отруєння грудного малюка досить і 10мг нітратів.

Слід зазначити, що протягом 2017 року по Україні було зареєстровано 3 випадки захворювання на водно-нітратну метгемоглобінемію дітей до 1 року, для приготування харчування яких використовувалась колодязна вода, в якій було значне перевищення вмісту нітратів (по 1 випадку в Київській, Полтавській, Житомирській областях). Летальних випадків не було.

Піклуючись про здоров’я своїх дітей та для покращення якості води,  необхідно звернути увагу на можливі джерела забруднення розташовані саме на Вашій, прилеглій до колодязя  території та усунути їх, при необхідності провести ремонт та очищення колодязя. Необхідно двічі на рік, у весняно-осінній період, проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязі.

Слід зазначити, що єдиним дієвим способом дізнатись про якість та безпечність води з колодязя є проведення лабораторних досліджень. Запрошуємо власників громадських та індивідуальних колодязів перевірити якість води в них.

Будьте здорові, пийте воду належної якості та бережіть здоров’я  своїх дітей та власне!

Кіровоградський обласний лабораторний центр

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here