У КІРОВОГРАДСЬКІЙ ОБЛАСТІ НАДАЮТЬ АДРЕСНУ ДОПОМОГУ ХВОРИМ НА ТУБЕРКУЛЬОЗ

0
715
views

За 2017 рік у Кіровоградській області зареєстровано 674 нових випадки захворювання на туберкульоз. З них знаходяться на постійному лікуванні – 96,2% осіб. 3,8% осіб не мають прихильності до лікування, відриваються від лікування, ставлячи під загрозу життя інших людей.

– Фтизіатрична служба області та Кіровоградське обласне відділенням Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ/СНІД» в продовження медико-соціального супроводу хворих на туберкульоз,  реалізує унікальний проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду. Відтепер соціальні працівники Кіровоградського обласного відділення ЛЖВ надаватимуть системну адресну допомогу пацієнтам, хворим на туберкульоз. Безпосередньо, це має ряд переваг для хворого – безперебійне забезпечення ефективними препаратами, можливість лікуватися вдома, підвищення прихильності хворого до тривалої терапії. Надання комплексної медичної та психосоціальної допомоги хворим має ґрунтуватися на індивідуальних потребах конкретного пацієнта, – зауважує Оксана Шершень, координатор напрямків проекту «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині».

Туберкульоз вилікувати можливо, для цього важливо дотримуватися рекомендацій, вчасно приймати терапію. Нам вдалося поспілкуватися із чоловіком, який рік тому вилікував туберкульоз. Зараз він радіє життю, виховує дітей, працює, займається улюбленою справою. Його історія – приклад для інших не здаватися у боротьбі з хворобою.

Степану (ім’я змінено) 36 років. Коли дізнався про хворобу, був шокований.

– Я довго підкашлював, думав, що через те, що довго курив – майже десять років. До того ж, раніше, враховуючи специфіку своєї роботи, я часто спілкувався із хворими на туберкульоз. Потім я пішов з тієї роботи, але на іншій роботі у мене було багато нічних поїздок. До того ж, ритм мого життя був доволі інтенсивним – відрядження, спортивна зала з регулярними надмірними навантаженнями. Недосипав, у мене було не збалансованого харчування. Можливо, це все ослабило організм і спровокувало хворобу, – ділиться  Степан, додаючи, що хворобу виявили вчасно, лікарі підібрали необхідне лікування. – Я був зацікавлений одужати, приймав призначені таблетки. Потім поступово мені ставало краще. Аналізи були хороші.

Через рік і вісім місяців Степан пройшов лікування. Розповідає, що на його шляху траплялися люди, які відмовлялися від лікування.

– Але вони ж не розуміють, що вони заражають інших. Люди, які хочуть вилікуватися, вони одужають однозначно! – додає Степан.

Власне, допомогти хворому пройти непростий шлях лікування туберкульозу і націлені соціальні працівники Кіровоградського обласного відділення ЛЖВ. Вони щотижня зустрічаються з хворими на туберкульоз, знаходять індивідуальний підхід до кожного, адже мета – ефективне лікування туберкульозу та зупинення його поширюваності.

Довідково: Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» реалізує проект «100 відсотків життя та якісних послуг на Кіровоградщині» за підтримки Глобального фонду.

Контактна особа: Семененко Вікторія, PR-менеджер КОВ ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»

099 65 73 923

Semenenko_vik@ukr.net

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here