ГРОМАДИ РІЗНІ, ПРОБЛЕМА — ОДНА

0
923
views
Громади різні, проблема одна

Як громаді обрати правильний варіант створення ОТГ, якщо існує декілька пропозицій від сусідніх населених пунктів? Як дійти згоди і не пересваритися між собою при прийнятті рішення?

Адміністративно-територіальна реформа, яка почалася з ухвалення у 2015 році Закону «Про добровільне об’єднання територіальних громад», передає ініціативу на місцеві громади. Тобто «добровільність» передбачає, що саме населення міста, селища, села обирає, з мешканцями якого населеного пункту вони захочуть утворити об’єднану територіальну громаду. При цьому Перспективний план формування територій громад, затверджений Кабінетом Міністрів для кожної області, є певним дороговказом, в якому проведені розрахунки соціально-економічних, територіальних, соціокультурних факторів. Але та сама добровільність породжує деякі проблеми.

Чи об’єднає Вільшанка район?

Вільшанський район має одну селищну раду та 14 сільських рад, які об’єднують 24 населені пункти. Загалом населення району становить понад 13 тисяч осіб. Саме через малу кількість населених пунктів, які розмістилися на території у 645 квадратних кілометрів, у Перспективному плані було обраховано, що найдоцільніше створити тут об’єднану територіальну громаду, яка дорівнюватиме всьому Вільшанському району. Тобто за так званим принципом «один район – одна громада». Громадські обговорення відбувалися у різних селах району: Добрянці, Чистопіллі та інших. У самій Вільшанці  пройшли вже численні збори в приміщенні Будинку культури. Тут зібралися мешканці Вільшанки, які при вході реєструвалися у журналі: адже приймати подібне рішення можуть лише місцеві. На порядку денному було питання про те, чи варто ініціювати створення ОТГ з центром у Вільшанці по принципу «один район – одна громада». Думки розділилися: дехто з присутніх на зборах бідкався, що взагалі не розуміє, для чого потрібно об’єднуватися. Інші пропонували почекати, коли приймуть новий закон і об’єднають громади за рішенням «з Києва». На обговорення був запрошений також директор Кіровоградського центру розвитку місцевого самоврядування Олег Яременко. Він пояснив, які обов’язки, повноваження та ресурси мають новостворені ОТГ, як можна використати перспективи. Голосування ж відбувалося шляхом підняття рук. Водночас дехто з присутніх потім бідкався, що не вірить у достовірність підрахунку голосів, деякі виходили із зали просто під час підрахунку голосів. Та все ж жителі громади більшістю прийняли рішення ініціювати процес об’єднання. Наступним кроком стане розгляд результатів обговорення на сесії селищної ради. Якщо депутати дослухаються до голосу громади, то відповідні пропозиції про об’єднання будуть надіслані у всі місцеві ради Вільшанського району.

Село Цибулеве: три варіанти

За Перспективним планом для села Цибулеве Знам’янського району рекомендовано об’єднатися із сусідньою Дмитрівкою. Але перші вибори в Дмитрівській ОТГ, яка об’єднує Дмитрівську і Макариську сільради, пройдуть вже 29 квітня. Тобто Цибулеве зможе приєднатися до вже створеної Дмитрівської об’єднаної громади згідно із Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)». У той же час Цибулеве отримало дві пропозиції про створення спільної громади: від Богданівської сільради Знам’янського району та від Красносільської сільради Олександрівського району. Навіть з однією пропозицією зазвичай громадські обговорення викликають конфлікти між мешканцями, а коли є три варіанти, то це іноді породжує справжню ворожнечу. З одного боку, прихильники об’єднання з Красносіллям аргументують свою позицію тим, що це начебто економічно вигідніше. Прихильники об’єднання Цибулівської сільради із Богданівською наголошують, що доцільніше створювати громаду в межах Знам’янського району – про це вони навіть написали відкритого листа до редакції однієї з місцевих газет. Водночас у мешканців є побоювання, що у разі приєднання до Дмитрівської сільради цей процес затягуватиметься місцевою радою.

Ще в березні до Кіровоградського центру розвитку місцевого самоврядування за консультацією звернувся актив трьох громад: із сіл Цибулеве (Знам’янський район), а також Красносілля та Цвітне (Олександрівський район). Радниця з питань місцевих фінансів центру Олена Савченко пояснила:

– Під час робочої зустрічі у нашому центрі із активом сіл Цибулеве, Красносілля та Цвітне ми порекомендували їм долучити до обговорення перспектив об’єднання ще кілька сусідніх населених пунктів. Для того, щоб і населення було більше, і суб’єктів господарювання, і можливостей для подальшого розвитку та залучення інвестицій.

Голова Цибулівської сільської ради Людмила Таранець повідомила, що в селі створена ініціативна група, були проведені проміжні громадські слухання, які проходили почергово у 14 виборчих округах села:

– Богданівська сільрада надала пропозиції об’єднатися селам Трепівці і Казарні. Тож я пропонувала почекати на відповідь від цих сіл, а потім вже робити спільні громадські обговорення. Ми вирішили провести загальні громадські обговорення у квітні, після Великодня. В Цибулевому буде запропоновано підписатися (у пронумерованому та прошитому журналі) під одним з трьох варіантів: за об’єднання із Красносіллям, за об’єднання із Богданівкою або за приєднання до Дмитрівської ОТГ.

Зрозуміло, що чим більше людей візьме участь у прийнятті рішення щодо об’єднання, тим менше можливостей для розвитку конфлікту між місцевими мешканцями.

Водночас до громадських обговорень можна залучати експертів, чия думка справді  об’єктивна і які роз’яснять засади і перспективи об’єднання громад. Наприклад, Кіровоградський центр розвитку місцевого самоврядування, створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою», постійно надає безкоштовну інформаційну та консультаційну допомогу органам місцевого самоврядування і об’єднаним територіальним громадам на Кіровоградщині. До них можна звертатися з питань втілення реформи децентралізації, створення проектів регіонального розвитку, місцевих фінансів та комунікацій. Якщо представникам ініціативних груп потрібні коментарі, консультації чи навчання від центру, то з ними зв’язатися можна за телефонами: (0522)32-02-86 або (095)356-35-98 (щодня у будні з 9.00 до 18.00).

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here