БАДИ ТА З ЧИМ ЇХ ЇДЯТЬ

0
5303
views

Більшість з нас мріє про універсальну пігулку, яка миттєво позбавить від усіх хвороб. Багато хто такими пігулками вважає біологічні домішки, тобто БАДи. Або ж, принаймні, стверджує: якщо навіть користі від їх вживання немає, то шкоди вони вже точно не завдадуть.

Тому йдуть по чарівне зілля навіть не до аптеки, а до супермаркету. Тож для наших читачів розбираємось, що таке БАДи, вивчаємо історію та ціну питання, розвінчуємо міфи та консультуємось з експертом.

За твердженням  фахівців, здоров’я людей на 12 відсотків залежить від рівня охорони здоров’я, на 18 – від генетики і на 70 відсотків – від способу життя, найважливішою складовою якого є харчування.

Раціон сучасної людини повинен містити більше 600 різних речовин (нутрієнтів, тобто компонентів їжі), з них 90 – критично необхідні. Та чи є він таким повноцінним? Жиру, цукру та інших джерел зайвих калорій в сучасній їжі повнісінько, а ось вітамінів, мінералів, амінокислот та інших цінних речовин – майже немає. Хронічний дефіцит поліненасичених жирних кислот, тваринних білків та харчових волокон змінив організм, зробив його вразливим і чутливим до багатьох захворювань. Не забуваймо про екологічні проблеми: якість води, виснаження ґрунту, забруднення повітря.

При цьому ми живемо в такому темпі, який вводить організм в хронічний стресовий стан, але продовжуємо поспішати, не звертаємо увагу на здоров’я до тих пір, поки організм не скаже «стоп». Цілою компанією в життя приходять хвороби. Причому такі, про які ще сто років тому ніхто не чув, наприклад, атеросклероз, аутоімунні чи неврологічні захворювання.

Але цьому можна було запобігти. Наприклад, приймаючи препарати натурального походження – тваринного, рослинного чи мінерального, які покликані відновлювати порушену функцію в хворому органі або в будь-якій системі організму, – біологічно активні домішки, або БАДи.

Трохи з історії

У 30-ті роки ХХ століття американський біохімік Карл Ренборг опинився в концентраційному таборі режиму Чай Кан Ши. Щоб вижити в нелюдських умовах, у баланду, якою годували в’язнів, він додавав іржу з цвяхів та траву, що збирали для нього охоронці. Повернувшись в Америку, Ренборг сформулював ідею створення біологічно активної домішки.

Методом біохімічної екстракції він отримав препарат з люцерни, яка дуже багата білками та мікроелементами, і фактично створив першу мережеву компанію, яка називалася «Вітаміни Каліфорнії».

БАДи бувають різні

Вони поділяються на нутрицевтики, парафармацевтики і еубіотики.

Нутрицевтики –  незамінні компоненти, які не синтезуються організмом людини і надходять тільки з їжею. Вони покликані, залежно від свого виду, відновити обмін речовин, дотувати в організм надходження макро- і мікроелементів, поліненасичених жирних кислот, незамінних амінокислот, харчових волокон тощо. Їх людина повинна застосовувати щодня, адже в споживаній нами їжі, овочах, фруктах бракує багатьох з них.

Парафармацевтики (від латинського «пара» – поруч, близько і «фармацевтики» – лікарські засоби) – біологічно активні домішки, що застосовуються для профілактики, допоміжної терапії та підтримки в фізіологічних межах функціональної активності органів і систем. Саме парафармацевтики часто плутають з ліками.

Еубіотики – біологічно активні домішки до їжі, до складу яких входять живі мікроорганізми і (або) продукти їх діяльності, які  обмежують розмноження патогенних мікроорганізмів, застосовуються для нормалізації складу та функціонування кишкової мікрофлори, профілактики дисбактеріозу.

Види і форми БАДів різноманітні: бальзами, екстракти, настоянки, настої, креми, сухі і рідкі концентрати, сиропи, таблетки, порошки тощо. Найбільш популярними для прийому є БАДи у вигляді таблеток, що дозволяє дотримуватися необхідного дозування, і желатинових капсул, які розчиняються безпосередньо в шлунку і захищають від смакових відчуттів, що неоднозначно сприймаються різними людьми. Проте набагато важливіше в БАДах не форма, а зміст і позитивний вплив на організм.

Хоча БАДи давно увійшли в наше життя, навколо них продовжують народжуватися міфи, які підривають довіру громадян до біологічних домішок.

Вони формуються з кількох причин. По-перше, не вистачає спеціалізованої літератури, через що ні лікарі, ні люди не володіють знаннями в цій сфері. З іншого боку, інформаційне поле заповнене даними з сумнівних джерел. А по-третє, ще досі спостерігається величезна кількість реклами, яка описує неіснуючі якості препаратів. Не виявивши заявленого ефекту, споживач розчаровується і більше не приймає домішку.

Міфи про БАДи

  1. БАД – це все, що має рослинне або природне походження і що можна додавати до їжі.

Нічого подібного. Існує маса природних компонентів, яким вхід до складу БАДів суворо заборонено, а є ті, що мають побічну дію. Так, звіробій пролонгує дію анестетиків, а отже повинен скасовуватися при майбутньому наркозі. Гінкго білоба знижує згортання крові, тому небезпечний для вагітних, а також для тих, кому знадобиться операція. М’ята при застосуванні вагітними загрожує викиднями. Женьшень протипоказаний при гіпертензії і тахікардії.

  1. Досить правильно харчуватися, і ніякі домішки не потрібні.

Якщо приготувати обід з найсвіжіших і найкращих продуктів, не перегрівати, не пересмажувати, він все одно з самого початку буде дефіцитний по багатьох вітамінах та мікроелементах.

  1. Ліки все одно ефективніші, ніж БАДи.

БАДи не є ліками і не зцілюють від хвороб. Це – елемент нормалізації харчування людини. Покращуючи якість харчування, організм отримує можливість боротися самостійно з захворюваннями, з факторами несприятливого середовища. Саме в цьому суть БАДів.

  1. БАДи не мають протипоказань, тому їх можна приймати в будь-якій кількості.

Безконтрольний прийом будь-якого продукту призведе до небажаних наслідків. Тому підходити до вибору домішки варто з урахуванням особливостей власного організму. Не зайвою буде і консультація з лікарем.

  1. БАД може служити повноцінним замінником їжі.

В жодному разі. Це домішки до харчування, які здатні надати сприятливу дію, забезпечити організм поживними речовинами, але їжу вони не замінять.

  1. БАД – оптимальний засіб для схуднення або набору маси тіла.

Це вигадка недобросовісних маркетологів, які використовують природне бажання людей досягти всього і відразу, не докладаючи зусиль. Біологічні домішки здатні корегувати вагу, але лише в умовах зміни раціону харчування, занять фізичними вправами тощо.

  1. БАДи викликають звикання.

До складу домішки не входять речовини, що сприяють виникненню залежності, тому таке побоювання не виправдано.

Як обирати і приймати?

У світі БАДи давно використовують для профілактики, не чекаючи появи патологій. Їх користь оцінили 60 відсотків жителів Європи і 80 відсотків японців, стільки ж американців. Результат можна простежити за статистикою захворювань цих країн: хворіють люди там значно менше і живуть довше, а в Японії середня тривалість життя досягла 92 років.

Ми звикли до того, що ліки приймаємо 5-7 днів, два тижні залежно від характеру і стадії захворювання. З БАДами по-іншому. Якщо говорити про нутрицевтики, то людина в ідеалі повинна застосовувати їх щодня. Що стосується препаратів парафармацевтичного ряду, все залежить від ситуації або захворювання. Звичайно ж, все це повинен призначати лікар. Навіть якщо людина володіє навичками валеології, багато читає з цього питання, вона не знає, які дозування треба використовувати, які можливі комбінації препаратів, в який час приймати. Можливо, є серйозні протипоказання для прийому того чи іншого засобу на рослинній основі. В цьому випадку потенційна користь від прийому БАДу буде істотно нижче ризику розвитку серйозних захворювань.

У всьому світі БАДи сертифікуються санітарно-гігієнічною службою, обминаючи фармакологів, що значно полегшує їх шлях до споживача, але й породжує певну невизначеність статусу. Часом важко розібратися, що ми приймаємо – їжу або ліки, настільки в останні роки асимілювалися харчова і фармакологічна сфери біологічно активних добавок. Наприклад, у Німеччині та Франції засоби з часнику відносяться до лікарських і продаються тільки в аптеках, а в Нідерландах їх вважають БАДами. Препарати зі звіробою в Німеччині продаються в аптеках і рекомендовані для самолікування як антидепресанти, а у Великобританії і Нідерландах класифікуються як БАДи.

Де купувати?

Якщо серйозно ставитись до здоров’я, то купувати біологічно активні добавки потрібно лише в аптечній мережі. Адже ці препарати будуть мати всі необхідні сертифікати.

Категорично не рекомендується купувати БАДи у приватних розповсюджувачів, через мережу Інтернет та засоби масової інформації. Це можуть бути потенційно небезпечні засоби.

Тому якщо була пройдена консультація лікаря, в результаті якої фахівець рекомендував ту чи іншу добавку, слід перевірити, чи внесений препарат до Державного реєстру спеціальних харчових добавок, рекомендованих до вживання в їжу.

А ще треба пам’ятати, що чим більше в організмі проблем, тим довше треба очікувати позитивних результатів. Роками накопичене не може бути видалено з організму за кілька днів.

Думка експерта

Свою думку про БАДи ми попросили висловити кропивницького провізора Дениса Вєнчика

– Денисе, коли БАДи почали свою офіційну історію на території України?

– У 1996 році з прийняттям Закону «Про лікарські засоби», де чітко було визначено, що таке лікарський засіб. Це за великим рахунком термінологічне питання. БАДи існують стільки ж, скільки існує людство. Те, що зараз вважається біологічною домішкою, раніше було лікарським засобом. Те, що в Україні зараховують до медпрепаратів, в Європі продається в якості біологічно активної домішки. Наприклад, вінкамін, що поліпшує мозковий кровообіг. Або навпаки.

Питання в іншому. Зареєструвати БАД набагато легше і дешевше, ніж лікарський засіб. Адже в другому випадку потрібні доклінічне вивчення і клінічні випробування. Для БАДів достатньо висновку про їхню нешкідливість.

– Серед людей існує стала думка про те, що домішки – лише засіб викачування грошей…

– Треба дивитися на виробника. Багато компаній, коли виводять препарат на ринок і хочуть його здешевити, реєструють його як БАД. Частіше це стосується підприємств, що виробляють препарати на основі рослинної сировини. Таким чином, засіб буде на 30 відсотків дешевшим і, отже, більш конкурентним для українського споживача.

З іншого боку, свого часу нечисті на руку ділки продавали, образно кажучи, фасовану крейду, рекламуючи її як БАД від усіх хвороб.

Треба чітко розуміти: БАДи  не є лікарськими засобами, не є препаратами першої лінії. Будь-яка хвороба лікується затвердженими лікарськими засобами по визначеній схемі лікування. Лікарські препарати хворі люди також використовують для профілактики в період передхвороби і дуже рідко здорові люди.

З БАДами все навпаки – їх використовують здорові люди, а також хворі у відновлювальний період після хвороби. Під час хвороби ці речовини можна призначати тільки як доповнення до основної терапії, і в жодному разі як засіб монотерапії.

Ще один момент: вимоги до сировини для лікарських засобів суворіші, як і до процесу виготовлення. Такий медпрепарат повинен надати гарантований клінічний ефект, затверджений МОЗ і описаний в інструкції. У випадку з БАДами гарантується лише їх нешкідливість.

– Як ставляться до БАДів лікарі та провізори?

– Усе залежить, по-перше, від виробника. Якщо це поважна фірма, що виробляє відомі лікарські засоби, то до її БАДів теж буде довіра. По-друге, від досвіду медичних працівників. І по-третє, від сучасності їхніх поглядів на медицину.

Лариса ГУРІНА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here