«РІШЕННЯ НЕМАЄ, АЛЕ ГОТУЙТЕСЯ!»

0
677
views

Віднедавна над дитячим садочком «Івушка», що у Долинській, нависла загроза закриття.  Причина, яку знайшли для цього міські чиновники, – не на повну укомплектовані групи та  незадовільна відвідуваність закладу дітьми. Невигідно, кажуть, таку кількість тримати, та ще й платити кошти працівникам.

Рішення про закриття ще немає, але колектив упевнений: це справа часу. І педагогічні працівники, і батьки малечі дуже занепокоєні, адже, переконані вони, садочок, де виросло не одне покоління, міська адміністрація на чолі з мером Вірою Тернавською просто знищить.

Аби розібратися у ситуації, ми вирушили до Долинської, зокрема побували і у згаданому дитсадочку, де на нас чекали колектив закладу та батьківський комітет. І хоча у приміщенні все свідчило, що свято 8 Березня от-от, та настрій у всіх був зовсім не святковий.

Завідуюча дитсадком Наталя Реут розповіла, що зараз у садочку виховується 26 малят, розділені на дві групи. Щодо відвідуваності, то, зважаючи на погодні умови та захворюваність, у дитсадок ходять, бува, до десятка дітей. Ситуація притаманна будь-якому освітньому закладу у зимовий період.

За словами батьків, і вони в цьому впевнені, ідея ліквідувати дитсадок належить міському голові Долинської Вірі Тернавській, а названі нею недоліки лише підстава для знищення одного з найстаріших освітніх закладів міста і, не виключено, вигідно його продати. Будівля хоч і має вік понад 50 років, але добротна, тепла, та  ще й після ремонту, до речі, зробленого за кошти батьків. До того ж і земельна ділянка нівроку, і розташована в мальовничому місці.  На запитання батьків, що ж буде у приміщенні після закриття, міський голова відповіла: «А вам не все одно?»

– Звичайно, не все одно, – кажуть працівники садочка.  – Так, бували часи, коли дітей збиралося до сотні, тепер, на жаль, менше, але ж ми сподіваємося, що ситуація зміниться. Вже сьогодні до садочка батьки несуть заяви на наступний навчальний рік, а ми не знаємо, чи брати їх. А раптом закриють, а ми людей обдуримо?

Звернення батьківського комітету до міського голови та викладені у ньому аргументи на користь того, аби все залишилося, як є, бажаного результату не дали. Відповідь з мерії була доволі абстрактною, мовляв, ще немає рішення про закриття дитсадка, але  пропонується кілька варіантів на вибір на випадок того, що його таки закриють.

Один з цих варіантів – переведення дитини до іншого дошкільного закладу, яких, крім «Івушки», у місті ще три. Треба зазначити, що район «Маяк», де розташований названий заклад, – це околиця Долинської. Звідти до іншого найближчого дитсадка  – чотири кілометри, які треба долати невідомо чим і як.  У мерії не бачать в цьому проблему, бо звідти до центру курсує автобус. Так, автобус ходить, але двічі на день – о сьомій ранку і повертається о 18-й годині.  Їдуть на ньому робітники підприємств, а ще ті, кому треба до лікарні або за довідками у державні установи, тож,  як правило, автобус заповнений ущерть.  Їхати у ньому з маленькими дітьми, м’яко кажучи, не зручно.

– У мене двоє дітей, – обурюється одна з матусь. – Один – за руки, інший – на руках. Як мені добиратися до центру? А як автобус не прийде? Або дитині у садочку стане зле? Ні, ми свою «Івушку» не віддамо!  До того ж ми чули, як голова обласної держадміністрації  Сергій Кузьменко запевнив, що ні один із дитсадків області не буде закритий. Он у селі працює ж садочок усього з десятьма дітьми. І нічого, рентабельний!

Ще один варіант – передати «Івушку»  і разом з нею ще три заклади під крило районної влади. У райдержадміністрації, за словами батьків,  на це погоджуються. Згодні на це і працівники зазначеного освітнього закладу. Та чи погодяться колективи інших дитсадків, у цьому люди сумніваються.

Був ще один варіант від мера. Правда, сприймати його всерйоз не варто.  За словами працівників, їм  запропоновано самим платити собі зарплату.

У районному відділі освіти нам вдалося поговорити з методистом Наталією Баленко. Вона запевняє, що цілком і повністю на боці педколективу «Івушки», і те, що існує необхідність її закриття, відкидає. Заклад цілком може працювати і з однією різновіковою групою, що підкріплено законом.

На жаль, зустрітися із самою Тернавською того дня нам не вдалося, бо вона поїхала до Кропивницького.  Ми поспілкувалися із її заступником Юрієм Леушем. Він пояснив, що остаточне рішення щодо закриття садочка «Івушка» немає, нині проводиться моніторинг усіх дитячих закладів міста і щодо наповнюваності, і відвідування їх дітьми. Але зазначив, що педколектив і, зокрема, завідуюча дитсадком «Івушка»  мали б працювати краще у плані наповнюваності його дітьми.  Залишити там одну групу, за його словами, неможливо, мовляв, закон не дозволяє.  Як бачимо, в цьому плані є повне протиріччя словам методиста районного відділу освіти. (Виходить, один з них закон не знає.)  І хоч Юрій Андрійович запевнив, що долю дитсадків вирішить робоча група, яка нині цим займається, складається враження, що рішення вже є. Щось на зразок «Рішення немає, але готуйтеся!».

Життя покаже, що буде далі, але, судячи з того, як налаштовані на відстоювання садочка батьки і педколектив, ситуація вирішиться не скоро, а в суперечку будуть втягнуті й інші сили. Тож, як кажуть, далі буде.

Світлана КОСТЕНКО

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here