ЧИ МОЖНА ПРИЩЕМИТИ ХВІСТ МІСЦЕВІЙ НАРКОМАФІЇ?

0
844
views
Чи можна прищемити хвіст місцевій наркомафії? НС

В історії поліції Кіровоградщини сталася неординарна подія. Вперше в регіоні викрито дуже небезпечне організоване злочинне угруповання, організатори якого були мешканцями Кропивницького – 39-річний Т. та  34-річний П. Ексклюзивні подробиці гучної справи – для читачів «НС».

31 січня 2018 року слідчим управлінням ГУНП закінчено досудове розслідування та з обвинувальним актом скеровано до Кіровського районного суду м. Кропивницького кримінальне провадження, розпочате 19 грудня 2016 року за ознаками ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України за фактом виготовлення, перевезення, зберігання з метою збуту та самого збуту на території Кіровоградської області психотропних речовин організованою злочинною групою у складі семи осіб. До злочинної зграї, крім двох організаторів, увійшли ще п’ятеро осіб віком від 26 до 43 років. Що цікаво, ніхто із них не був раніше засуджений, крім одного, в якого судимість була погашена (за завдання тяжких тілесних ушкоджень).

Співробітники відділу по боротьбі з організованою злочинністю УКР ГУНП, можна сказати, переламали хребет місцевій наркомафії, яка займалась в обласному центрі заготівлею та розповсюдженням психотропних речовин – тобто «тяжких» наркотиків.

Треба відзначити і те, що ніхто із фігурантів зграї, крім того, який був раніше за ґратами, не вживав наркотики.

У злочинній групі були чітко розподілені обов’язки. Метамфетамін завозили оптом із Кривого Рогу, а вже на місці фасували, виготовляли одноразові порції, а потім реалізатори збували клієнтам. А для цього згадана психотропна речовина у домашній лабораторії поміщалась у відповідну пластикову трубочку (з якої зазвичай п’ють соки або інші напої), яку з двох кінців запаювали, і товар в такій упаковці був готовий для продажу. Одна доза «кайфу» коштувала від 250 до 600 гривень.

До речі, продавці психотропної речовини використовували сімейний підряд. Так 31-річний Н. та його 40-річна дружина разом із своїм 35-річним братом Б. організували своє мале підприємство, яке функціонувало дуже чітко. Коли треба, один одного підміняли, аби торгівля не зупинялася. Організатори злочинного синдикату, як справжні монополісти, пресували дрібних конкурентів, пропонуючи працювати на них, або залишити свою справу.

Відкрию невеликий секрет, не розголошуючи всієї оперативної кухні сищиків. В кінці 2016 року  начальник відділу по боротьбі з організованою злочинністю майор Вадим Козонок отримав оперативну інформацію, що в обласному центрі начебто діє потужний наркокортель. Для чого з Кривого Рогу завозиться оптом метамфетамін – психотропна речовина, яка виготовляється хімічним шляхом. Взагалі це гірниче місто славиться як українська столиця наркоманів. Тут згадану речовину на місці фасують на разові порції, а потім розповсюджують. Про цю новину Козонок доповів  шефу служби карного розшуку – підполковнику Володимиру Хвостову.

З того часу спокій Козонку тільки снився. Бо його постійно і наполегливо запитували про хід відпрацювання справи та плани. Ця справа, звісно, знаходилась на особливому контролі очільника ГУНП Сергія Кондрашенка, колишнього оперативника. Я про це згадую тому, що йому, як оперу, знайомі і зрозумілі дії своїх колег, що забезпечувало компетентність моніторингу справи з його боку. Взагалі кожного тижня, а бувало і щодня оперативники звітували про хід встановлення фігурантів злочинного угруповання та їх протиправних дій. Протягом більше семи місяців 2017 року йшло полювання на учасників зграї, встановлювалися їхні адреси, місця виробництва одноразових порцій, схеми реалізації і таке інше. Безпосередньо цим займалися В.Козонок та його колега капітан поліції Євген Левченко. Щоб представити картину документування злочинної діяльності цієї банди,  скажу, що було проведено більше ста оперативно-розшукових заходів, в ході яких здійснювалися і контрольні закупки психотропних речовин у реалізаторів, які, звичайно, не підозрювали про мету їх придбання. Таким чином документувалися факти систематичного збуту «важких» наркотиків. Треба зауважити, що члени цього злочинного синдикату дуже ретельно приховували свою протиправну діяльність. Конспірація була, як у шпигунів. Наприклад, вони змінювали місця проживання, майже щотижнево міняли сімки до мобільних телефонів, перевіряли своїх реалізаторів і т. ін.

Після закінчення збору доказової бази протиправної діяльності злочинної банди було прийнято рішення про затримання всіх її учасників.

Взагалі з наркомафією у всі часи та у всіх країнах вели нещадну війну. Особливо з виготовленням та збутом наркотиків. Особисто я вважаю за доцільне, як виняток, по таких справах виносити смертну кару. Навіть Аль Капоне не мав справи з наркотиками, хоча йому неодноразово пропонували, а слов’янський злочинний світ взагалі завжди був проти  наркотиків.

О шостій годині ранку восьмого липня 2017 року більше ста двадцяти правоохоронців, у тому числі працівники обласної прокуратури, були задіяні на затримання та обшук кожного (підкреслюю!) фігуранта злочинного угруповання. Щоб поліцію не звинувачували у фальсифікації доказів шляхом підкидання зілля у кишені розповсюджувачів, до цього заходу були задіяні прокурори, хоча і вони до останнього не знали про те, кого будуть затримувати і де проводити обшуки.

Задля викриття протиправних дій зловмисників активно використовувались різноманітні технічні засоби, що допомогло карному розшуку та слідству в подальшому. Під час санкціонованих Ленінським судом м. Кропивницького обшуків у фігурантів справи було вилучено цілий арсенал вогнепальної зброї, а саме: автомат марки ФОРТ – 202, пістолет Макарова з магазином і 8 набоями, «Шмайсер», споряджений магазином з  4-ма набоями калібру 9 мм, під гумову кулю, «ZORAKI» HOD 914-S, споряджений магазинами з 5-ма набоями, калібру 9 мм, під гумову кулю, CARERRA GTP 77 і набоями калібру 9 мм в кількості 11 штук, мисливську нарізну рушницю «Брауні», обріз мисливської рушниці, три гранати РГД із запалами до них, дві димові шашки без маркування.

Крім того, у затриманих у порядку ст. 208 КПК України вилучено шість автомобілів, із яких чотири класу «преміум», радіостанцію «Моторола», електронні ваги, більше 200 пластикових трубочок циліндричної форми із згаданою речовиною, запаяних з двох боків, поліетиленові пакети з порошкоподібною речовиною білого кольору, гроші, золоті вироби та інші речі, які застосовували затримані по справі, або які можуть бути речовими доказами. Слідчі призначили більше ста різних експертиз, за допомогою яких викривали зловмисників. До речі, експертизи по походженню згаданої психотропної речовини, яку вилучили у кожного учасника наркобанди, показали, що всі вони виготовлені у Кривому Розі. Експертизи виконувалися у Черкаській області протягом чотирьох місяців. Незважаючи на те, що більшість фігурантів раніше не притягувалась до кримінальної відповідальності, ще до свого затримання вони про всяк випадок активно цікавились у своїх раніше засуджених колег, як триматися під час затримання, обшуків, пред’явлення підозри і таке інше. І певний час їм ці знання допомагали виходити сухими із води, бо після попередніх затримань їх відпускали за браком доказів. А от цього разу поліція підготувалася як слід, і все пішло за найгіршим для злодіїв сценарієм.

Незважаючи на те, що слідчі наполягали обрати всім фігурантам організованого злочинного угруповання запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, рішенням Ленінського районного суду м. Кропивницького затриманим організаторам ОЗГ було обрано тримання під вартою з правом внесення застави в розмірі 128 та 112 тисяч гривень, які були внесені в той же день. Відносно інших фігурантів застави були внесені протягом місяця після арешту. 40-річній матері, яка була реалізатором, обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у зв’язку з утриманням за місцем проживання малолітніх дітей. Майже всім учасникам ОЗГ оголошено підозру за такими статтями: ч. 1 ст. 263 та ч. 3 ст. 307 КК України. В процесі слідства були встановлені додатково ще чотири особи, яким вирішується питання  щодо оголошення підозри. На даний час слідчі додатково призначають та проводять відповідні експертизи, а також інші дії, у тому числі перекваліфікацію матеріалів кримінального провадження з ч. 2 ст. 307 КК України на ч. 3 вказаної статті – тобто в організовану злочинну групу.

Водночас і підозрювані не сидять без діла. Вони найняли більше двадцяти адвокатів. Наприклад, одного із організаторів ОЗГ представляє зразу троє захисників. Іншого організатора – двоє. Це вже нагадує «коза ностру».

Їм є що втрачати. Вони пізнали смак солодкого життя і ні в чому собі не відмовляли. Наприклад, часто їздили за кордон відпочивати, а деякі по чотири рази за рік. На жаль, їх зовсім не обходить, якою страшною ціною це солодке життя їм діставалось. Скільки смертей та розбитих життів стоїть за наркотиками! Схаменіться ті, що займаються цим бізнесом, а також їх покровителі в погонах, поки не пізно.

Веніамін ЯНІШЕВСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here