ЮРИДИЧНІ КЛАНИ НОВОМИРГОРОДСЬКОГО РАЙОННОГО СУДУ

0
519
views

Продовжуючи аналізувати електронні декларації працівників судів Кіровоградщини, Центр медіарозслідувань Прозоро  не зміг оминути увагою й Новомиргород.

Саме тут свого часу «засвітились» син новомиргородського екс-міського голови Ігор Немировський, який, перебуваючи на посаді заступника голови Держсільгоспінспекції, був затриманий за отримання хабара в 357 тисяч гривень, заступник директора «Укрпошти», якого взяли на хабарі  в 100 тисяч гривень та ще чимало потенційних корупціонерів. Наскільки чесні у своїх деклараціях новомиргородські служителі Феміди й спробуємо зараз розібратись.

Сім’я правників

Голова  Новомиргородського районного суду Кіровоградської області Роман Забуранний не надто поспішав подавати декларацію про доходи за минулий 2017 рік, так все ж вклався у відведений чинним законодавством строк. До декларації суддя записав також дружину Оксану та двох дітей – Дарію та Назара.

Варто відзначити, більшість нерухомого майна судді знаходиться у спільній власності подружжя. А це квартира на 44,8 м2 у Кропивницькому, а також житловий будинок (39,4 м2), офіс (31,1 м2), ще одна квартира (65,56 м2) та придбаний у липні 2017-го гараж (30 м2), розташовані у Новомиргороді. Зі списку спільної нерухомості вибиваються лише три земельні ділянки площею 1000, 2706 та 36 квадратні метри, власницею яких одноосібно вказана Оксана Забуранна.

Має сім’я й пристойний автопарк – ВАЗ 2105 1987 року випуску, Toyota Camry 2008-го та ВАЗ 21099 2004-го.

До минулорічних доходів служитель Феміди записав 307 тисяч 577 гривень власної зарплатні, 39 тисяч 576 гривень доходу дружини від зайняття незалежною професійною діяльністю та 8 тисяч від надання власного майна в оренду. Цікаво, що цим майном виявилась не земля, як могло б здатись на перший погляд, а квартира судді у Кропивницькому. ЇЇ у Забуранних орендував минулоріч тепер вже колишній військовий прокурор Кіровоградського гарнізону Південного регіону України Руслан Габрієлян. Дана особа, відповідно до записів у декларації, минулого року претендувала на зайняття посади детектива Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України.

Що ж до підприємництва, то відповідно до даних Головного теруправління юстиції у Кіровоградській області, Оксана Забуранна з 2009 року має свідоцтво на зайняття нотаріальною діяльністю.

Ну і наостанок згадаємо про заощадження. Банкам суддя, судячи з усього, не надто довіряє – до декларації вписав 226 тисяч гривень готівкою.

Судом єдиним

Суддя Володимир Орендовський, на жаль, поки не підтримав колегу та не подав до Єдиного державного реєстру декларацій своєї звітності за 2017 рік. Що ж до 2016-го, то він видався для судді та його дружини, секретаря все того ж Новомиргородського районного суду Олени Орендовської, досить насиченим у фінансово-майновому плані.

Окрім квартири у Новомиргороді, площею 42,1 «квадратів», у якій подружжя проживало на правах користування, у 2016 році суддя успадкував квартиру у Кропивницькому на 60,4 м2 та придбав Volvo хс70 2010 року випуску. Вартість автомобіля на дату набуття у власність Володимир Орендовський вказав на рівні 50 тисяч гривень. Ринкова ж вартість подібних авто на кінець 2016 року складала у 10 разів більше – від 500 тисяч гривень.

До доходів сім’ї було записано 334 тисячі 94 гривні власної зарплатні та зарплати дружини, 58 тисяч 201 гривню бонусів, компенсацій та відсотків за розміщення коштів на банківських рахунках, а також 147 тисяч 28 гривень кредитів та спадок на суму 69 тисяч 203 гривні.

На відміну від сім’ї Забуранних, Орендовські схильні тримати власні заощадження у банківських установах. Серед задекларованого лише 1500 доларів готівки проти 33967 гривень, 5756 доларів та 700 євро на банківських рахунках.

Пів України до роботи

Судячи з декларації іще одного судді Новомиргородського райсуду Олени Лещенко, її дорога з роботи й додому забирає чималу частину життя. Так до декларації за 2016 рік (із минулорічною звітністю поки також не склалось) потрапили квартира матері у Бучі Київської області, якою користується вся родина, та недобудована квартира площею 55,8 м2 в Гостомелі під Києвом. Фактичним власником недобудови наразі значиться столичне ТОВ «Селф-Актив».

Жодного нерухомого майна в Новомиргороді чи поруч з ним, власного, орендованого чи взятого в користування пані Лещенко не задекларувала. Примірна відстань між Бучею/Гостомелем та Новомиргородом складає трохи більше 250 кілометрів.

Однак згадала суддя про наявний автотранспорт яким користується чоловік Олександр Лещенко, начальник відділу аудиту Державної судової адміністрації України. Власницею задекларованої Сitroen Grand c4 Picasso виявилась Юлія Аліксійчук, дружина Олександра Аліксійчука, який у 2015-му по квоті «Самопомочі» балотувався до Рівненської міськради, а вже у 2016 претендував на посаду заступника начальника управління житлово-комунального господарства виконавчого комітету цієї ж таки ради. Сам Аліксійчук є вихідцем з Бучі та власником низки підприємств, зокрема ТОВ «Інтер-Тракс» та ТОВ «Будтех-Пром».

Задекларований дохід сім’ї Лещенко чітко структурований: 493 тисячі 297 гривень – зарплатня, 182 гривні – відсотки за розміщення коштів на банківських рахунках, 14 тисяч 22 гривень – кредити, 16 тисяч 972 гривень – пенсія матері.

Крім того вдалось судді Новомиргородського райсуду відкласти разом з чоловіком немалу суму заощаджень – 55 тисяч 950 доларів, 365 тисяч 349 гривень та 180 євро.

Павло Лісниченко, Центр медіарозслідувань Прозоро

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here