ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНУ ОСВІТУ В УКРАЇНІ РЕГУЛЮВАТИМУТЬ ТРИ НОВІ ЗАКОНИ

0
705
views

Професійно-технічна освіта в Україні регулюватиметься трьома новими законами: «Про професійно-технічну освіту», «Про фахову передвищу освіту» та «Про освіту дорослих». Про це інформує прес-служба Міністерства освіти та науки.

Розробка законопроектів наразі триває у Міносвіти – на основі Концепції сучасної професійно-технічної освіти, проект якої був напрацьований у відомстві. Концепція передбачає такі напрямки: нова модель фінансування та управління ПТНЗ, покращення якості освіти та розвиток державно-приватного партнерства.

«Нова концепція має бути широкою і покривати усю професійну освіту: від старшої школи до коледжів та освіти дорослих. Тому для нас важливо врахувати реальні пропозиції від роботодавців, які мають своє бачення розвитку професійної освіти. Зокрема, концепція має дати уявлення про основні компетентності, яких очікує від робітника працедавець. І це буде одним з головних пунктів документа», – зазначив заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.

«Щоб випускники ПТНЗ були конкурентними на ринку праці та вміли працювати на сучасному обладнанні, ми прагнемо якомога ширше використовувати можливості державно-приватного партнерства. Така співпраця буде корисною для всіх сторін – закладів освіти, учнів та самих працедавців», – відзначила генеральний директор директорату професійної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Шумік.

Зокрема, ПТНЗ зможуть залучити ресурси роботодавців для оновлення виробничої бази, а учні отримуватимуть досвід від практиків, матимуть гарантоване місце роботи та гідну зарплату. Водночас роботодавці зможуть впливати на якість підготовки майбутніх працівників та самостійно «виховати» спеціаліста для свого підприємства.

Ще одним принципом реформи ПТО є збільшення автономії навчальних закладів. Це допоможе враховувати запити роботодавців конкретного регіону, готуючи відповідну кількість спеціалістів на базі закладу. Крім того, планується створити сучасне освітнє середовище, яке буде комфортним для навчання людей з особливими освітніми потребами.

Наразі МОН очікує на пропозиції до концепції від представників роботодавців та громадських організацій – їх можна подати до 28 березня на пошту ukrpto@i.ua.

Готовий документ буде презентований на початку квітня.

Українське право 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here