ПРОФЕСІЇ МАЙБУТНЬОГО ТА СТВОРЕННЯ НОВИХ РОБОЧИХ МІСЦЬ

0
361
views

Прогнозується, що нові робочі місця створюватимуться саме навколо Інтернету речей: фахівці з інших сфер однозначно використовуватимуть його можливості та властивості (обробка великих масивів даних, віддалений доступ до техніки), навіть не заглиблюючись у тонкощі технології, якою користуються. Маркетологи зможуть глибше вивчати свою аудиторію, експерти з без­пеки – дистанційно та напівавтоматизовано виявляти та усувати загрози, лікарі та механіки – відповідно, діагностувати людей та техніку. Вже сьогодні людей і машини за десятками параметрів вивчають віддалено, використовуючи істотні розробки Інтернету речей.

Під «Інтернетом речей» варто розуміти комплекси й сис­теми, що складаються з сенсорів, мікропроцесорів, виконавчих пристроїв, локальних та/або розподілених обчислювальних ре­сурсів і програмних засобів, програм штучного інтелекту.

За даними, отриманими в результаті опитування експертів з різних галузей про нові робочі місця та місця, що стануть кри­тично важливими для своєї галузі до 2020 p., визначено наступні.

По-перше, це – аналітики даних, як було зазначено вище. Компанії очікують, що вони допоможуть з потоку даних виокре­мити потрібні статистичні дані, отримані внаслідок технологіч­них зрушень. По-друге, це – спеціалізовані торгові представники, тому що практично кожна галузь має стати досвідченою у комер­ціалізації та поясненні своїх пропозицій для бізнесу, державних клієнтів і споживачів, незважаючи на інноваційний технічний ха­рактер самих продуктів, через те, що вони орієнтовані на типи нових клієнтів, з якими компанія ще не знайома.

Інші нові спеціальності включають також нові види людсь­ких ресурсів та спеціалістів з організаційного розвитку, інже­нерні спеціальності, такі як матеріали, біохімія, нанотехнології та робототехніка, фахівці з регуляторних і державних відносин, експерти геопросторових інформаційних систем, комерційні та промислові дизайнери.

Один із найбільш перспективних напрямів інженерії  – створення та обслуговування роботів. Насправді до цього напря­му можна буде зарахувати цілий набір окремих спеціальностей – творців домашніх, промислових роботів, медичних і роботів для розваг.

За підсумками експертів Cisco, кількість домашніх роботів у містах сучасних розвинених країн подвоюється кожні 9 міся­ців. Після 2020 р. промислові, домашні, дитячі та медичні роботи стануть повсякденною реальністю й необхідністю. Промислове виробництво автоматизується приблизно на 90%. Машини пов­ністю замінять людей на найнебезпечніших роботах – у шахтах, при проведенні підводних та будівельних робіт. З’являться такі перспективні галузі, як створення нейроінтерфейсів для керуван­ня роботами, тобто технології, яка дозволить керувати машинами силою думки.

Потреба у новому форматі керівника, який успішно керу­ватиме компаніями, незважаючи на майбутні зміни та зрушення, спостерігається у галузях енергетики, медіа, розваг та інформації.

За матеріалами аналітичної записки «Професії майбутнього» Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here