У ПЕТРОКОРБІВЦІ ВИМАГАЮТЬ ПЕРЕЗАВАНТАЖЕННЯ

0
996
views

16 березня в прес-клубі міста Кропивницького відбулася прес-конференція мешканки села Петрокорбівки на Новгородківщині Олени Лигун та депутата Петрокорбівської сільради Сергія Ковтуна, які спільно з правозахисником ГО «Українська правозахисна агенція» Павлом Дейнеком повідомили про свавілля голови місцевої сільради Зої Шепеленко.

Цікаво, що сюди завітала і сама Зоя Шепеленко, проте ні висловитися, ні спростувати заяви представників громади бажання не виявила.

Читати також: СУД ВИЗНАВ ПРОТИПРАВНИМ РІШЕННЯ ПЕТРОКОРБІВСЬКОЇ СІЛЬРАДИ ЩОДО ОТГ

Зокрема, в ході прес-конференції йшлося про численні порушення та зловживання зазначеної посадовиці та вимогу громади щодо добровільного складання нею повноважень. Депутат сільради Сергій Ковтун розповів про проблеми в селі та окремі дії пані Шепеленко, покликані задовольняти її особисті інтереси.

Серед іншого він повідомив, що за час каденції пані Шепеленко рішення сільської ради з’являлися постфактум і ставали справжнім «відкриттям» навіть для депутатів. Серед цих рішень були й такі, які містили ймовірну корупційну складову. Також депутат обурився позицією Зої Шепеленко у питанні створення ОТГ з центром в Новій Празі Олександрійського району. На думку Сергія Ковтуна, саме рішення сільського голови піти проти волі громади в питанні створення ОТГ і викликало соціальну напругу в селі, яку сьогодні можна згладити хіба що повним перезавантаженням влади у Петрокорбівці.

«Коли сільський голова заступила на посаду, ми з першого дня зрозуміли, що в сільраді щось не так. Коли ми, депутати, почали розбиратися, схопилися за голову. Зоя Шепеленко неодноразово спрямовувала бюджетні кошти «за своєю ініціативою», хоча так можна брати гроші лише зі своєї кишені. Наприклад, Зоя Павлівна купила автомобіль. Розповідала, що за спонсорські кошти, а виявилося – з бюджету. А я вже п’ять депутатів знайшов, які нічого про автомобіль не знають. І подібні випадки – куди не глянь. Особливо загострилася ситуація, коли вона ініціювала приєднання до Новопразької ОТГ без дозволу громади», – розповідає Сергій Ковтун.

Мешканка Петрокорбівки Олена Лигун повідомила журналістам, що вже була запущена процедура відкликання сільського голови Петрокорбівки за народною ініціативою. Ініціативній групі вдалося зібрати підписи навіть більшої кількості людей, ніж свого часу проголосували за Зою Павлівну на виборах. Проте, зважаючи на присутність у складі комісії, яка розглядала документи щодо відкликання, двох дітей Зої Шепеленко, а також інших зацікавлених осіб вже на другому засіданні громаді було відмовлено у її справедливій вимозі.

«Люди вважають, що саме сільський голова має нести відповідальність за конфлікти в селі. Це Зоя Павлівна кинула яблуко розбрату, і тепер вся громада пожинає плоди. Краще жодного сільського голови, ніж продажного та фальшивого. Навіть в такому маленькому селі, як наше, твориться беззаконня. Люди всі обурені, всі у відчаї», – наголошує Олена Лигун.

Правозахисник Павло Дейнеко пояснив, що для Петрокорбівки є кілька виходів з ситуації. Він також підтримав раніше озвучену думку, що найменш болісним вирішенням проблеми для громади і самої Зої Шепеленко були б справедливі демократичні вибори.

Мешканці Петрокорбівки переконані, що широкий розголос навколо ситуації в селі допоможе їм домогтися справедливості, змусить голову сільради таки скласти добровільно свої повноваження та припинити випробовувати терпіння людей.

Володимир  ВТОРЕНКО

P.S. 19 березня Кіровоградський окружний адміністративний суд визнав протиправним та скасував рішення Петрокорбівської сільської ради щодо надання згоди на створення ОТГ з центром у Новій Празі. Таким чином, суд повністю став на бік громади і вкотре вказав на порушення процедури створення ОТГ, про які з самого початку означеного процесу громада заявляла на численних мітингах і зібраннях.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here