КОЛИ СКІНЧИТЬСЯ ПАПЕРОВА ЕПОПЕЯ?

0
528
views

Точніше варто було б запитати: «Коли закінчиться ганебна чотирнадцятирічна тяганина з оформленням і виготовленням акта про право обласного художнього музею на постійне користування землею?».

Саме тому минулого тижня його директорка Тетяна Ткаченко провела прес-конференцію, де звернулася за підтримкою до представників ЗМІ та громадськості.

Як відомо, відповідно до розпорядження голови Кіровоградської ОДА ще у 2004 році будівлю – пам’ятку архітектури по вулиці Карла Маркса (нині Великій Перспективній), 60 – було передано з балансу Регіональної служби охорони і реставрації пам’яток містобудування та архітектури облдержадміністрації на баланс обласного художнього музею. Однак, за словами Тетяни Ткаченко, на момент передачі приміщення на баланс музею акт на право постійного користування землею був відсутній. Що і зафіксовано в акті прийому-передачі будівлі. Так само і свідоцтво на право власності будівлі. Хоча насправді обидва документи існували, їх просто приховували.

Після тривалих перипетій з документацією нарешті 2008 року музей отримав дозвіл міськради на розробку проекту землеустрою, а на початку 2009-го земельний кадастровий центр розробив ПТД із землеустрою, яка протягом року була погоджена в усіх відповідних комісіях та направлена на затвердження сесії міськради.

Далі події розгорталися так, цитуємо: «Протягом 2010 року ми отримали декілька відповідей з Кіровоградської міської ради. У березні – що підготовлено проект рішення на розгляд чергової сесії, в середині грудня – що по нашому питанню підготовлено проект рішення, але вже на розгляд постійної комісії з питань архітектури, будівництва та земельних відносин, а наприкінці грудня 2010  року розгляд нашого питання взагалі було призупинено, оскільки, як з’ясувалося на комісії, музеєм не були враховані інтереси третіх осіб: власника магазину, який розташований у забудованій історичній арці будівлі музею, та земля, під яким віддана в оренду на 10 років».

Частину необхідної документації з часом було поновлено або виготовлено знову.

Відповідно до змін у земельному законодавстві 2017 року керівництво музею відкоригувало документацію та подало її на остаточне погодження міської ради, яка начебто налаштована прийняти відповідне рішення.

На завершення прес-конференції Тетяна Ткаченко сказала: «Щодо забудови арки ми можемо зараз подавати до суду, посилаючись на статтю 11 “Музейна територія” Закону «Про музеї і музейну справу». Нагадаю, що ми є пам’яткою архітектури, і жодних сусідів, які не займаються нашою діяльністю, не належать до музею, не може юридично бути. Та, на жаль, така ситуація відбувається. Враховуючи те, що в пам’ятці архітектури є історична забудована арка, і на всіх щаблях усіх інстанцій це питання намагаються прикрити, ми з цим погодитися не можемо». Вона також додала, що, спілкуючись з власниками магазину, музейники отримали таку відповідь: якщо влада запропонує їм інше рівноцінне приміщення, це вони готові звільнити. Але рівноцінного приміщення влада запропонувати не може.

Влад БАШКИРОВ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here