«НІ» — ЗМІНАМ ДО ПОДАТКОВОГО КОДЕКСУ

0
483
views
Аграрії вимагають!

Минулого четверга  аграрії перекрили трасу біля Новоархангельська і планують зробити це знову.  На такий радикальний крoк сiльгoспвирoбникiв пiдштoвхнула пoдаткoва пoлiтика влади. Oкрім Кірoвoградськoї, аграрії планують перекрити українські автoмагістралі у  Черкаській, Херсoнській, Чернігівській, Вінницькій та Oдеській oбластях.

Згіднo зі змінами дo Пoдаткoвoгo кoдексу, Верхoвна Рада відмінила відшкoдування ПДВ при експoрті сoї та ріпаку. На думку Всеукраїнської аграрної ради, відповідна ініціатива була запропонована в інтересах великих олігархічних компаній, які володіють більшістю олієекстракційних заводів, оскільки виробники олійних будуть змушені знижувати закупівельні ціни на ці культури, а переробники зможуть закуповувати їх за заниженою ціною.

Аграрії вимагають від Верхoвнoї Ради підтримати закoнoпрoект №7403-2, яким прoпoнується зберегти експoртне відшкoдування ПДВ для oлійних. Якщo нарoдні oбранці не підтримають дану закoнoдавчу ініціативу, акції прoтесту будуть пoвтoрюватись та набувати більших масштабів.

Блокування траси в районі Новоархангельська тривало годину.

Того ж дня відбулася прес-конференція депутата міської ради Кропивницького Олександра Цертія спільно з підприємцями малого та середнього бізнесу. На ній йшлося про недопущення  прийняття Верховною Радою проекту Закону № 8089 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо зменшення  ставки податку на додану вартість, реформування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітноті та підвищення прозорості розрахункових операцій з урахуванням європейської практики».  Саме цей законопроект ставить під загрозу існування малого бізнесу в Україні, який через несприятливу економічну ситуацію в країні і так знаходиться практично на межі виживання. Зокрема, в першу чергу постраждають підприємці – платники другої і третьої груп єдиного податку.

На думку Олександра Цертія, даний документ визначений дуже професійно і йде глибока деталізація цих змін, а у разі його прийняття у підприємців не залишиться шансів.

Здається,  автори цього законопроекту вважають підприємців злом для системи оподаткування. Ним повністю ліквідовується ІІІ група платників єдиного податку, позбавляючи при цьому підприємців – суб’єктів господарювання можливості вести господарську діяльність, сплачуючи єдиний п’ятивідсотковий податок, або три відсотки  в разі окремої сплати ним ПДВ з обороту.

Платників ІІ групи єдиного податку (фізичних осіб – підприємців) обмежують роздрібним продажем товарів або наданням послуг ресторанного господарства, виселяють  з торговельних місць на ринках та заганяють у приміщення у 20 квадратних метрів. Чим їм торгувати і які надавати послуги – вирішить Кабінет Міністрів України. Вони  будуть зобов’язані при всіх операціях з платіжними картками та готівкою застосовувати реєстратори розрахункових операцій (касові апарати).

Крім цього, законопроект має ще кілька обмежень, що ускладнить роботу підприємців малого та середнього бізнесу або взагалі їх знищить.

Голова обласного осередку ВО підприємців малого та середнього бізнесу «Фортеця» Юлія Шкурупій закликає підприємців знаходити час та боротися за свої права.

– Я бачу, що наша підприємницька громада ставиться байдуже до своєї діяльності. Над цим законопроектом працювали дуже хитрі та жадібні люди, які хочуть ваше зробити своїм. Чи допомогла якось держава створити ваш бізнес? Чи, може, кредит дала, чи, може, обладнання надала? Я такого ще не чула. Наші верхи захищають великий бізнес і руйнують малий.

Учасники прес-конференції разом із частиною депутатського корпусу оприлюднили звернення до голови та Верховної Ради України, а також профільних комітетів ВРУ щодо недопущення прийняття Верховною Радою проекту Закону №8089 з метою запобігання негативним наслідкам в економіці України, зниженню надходжень податків від малого бізнесу та суб’єктів господарювання, що працюють на спрощеній системі оподаткування, в бюджети всіх рівнів, недопущення збільшення безробіття, переведення діяльності малого бізнесу в тіньовий сектор економіки та зменшення кількості самозайнятого населення.

А тим часом

У вівторок аграрії Кіровоградщини знову вийшли на акцію протесту і заблокували два автошляхи державного значення. У Кропивницькому близько сотні людей перекрили виїзд з міста у напрямку Миколаєва. Аналогічне перекриття дороги і біля Новоархангельська.

Акції того дня пройшли по всій Україні. Автошляхи на пішохідних переходах перекрили у Черкаській, Вінницькій, Полтавській, Харківській, Чернігівській, Рівненській, Одеській, Київській, Хмельницькій та Кіровоградській областях. Аграрії запевняють, що на цьому вони не зупиняться і надалі будуть вимагати від Верховної Ради зберегти експортне відшкодування ПДВ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here