ХТО ЗІЙДЕ НА «ДРАБИНУ» ВОЛОДИМИРА КИР’ЯНОВА?

0
632
views
15 березня у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського відбулася зустріч, присвячена пам’яті нашого земляка, видатного художника-графіка Володимира Кир’янова. Фото Ігоря Демчука

15 березня у відділі мистецтв ОУНБ ім. Д.Чижевського відбулася зустріч, присвячена пам’яті нашого земляка, видатного художника-графіка Володимира Кир’янова. У день його народження рідні, друзі та знайомі згадували талановитого митця разом з працівниками бібліотеки, обласного художнього музею та художниками з обласної організації НСХУ.

Як зазначила на початку зустрічі завідувачка відділу мистецтв названої бібліотеки Світлана Ушакова: «Це майже робоче зібрання. Це підготовка до того, щоб зробити щось велике, значуще, якусь меморію, на яку заслуговує людина, яку ми продовжуємо любити».

Детальніше про творче надбання, що залишив по собі художник, розповів працівник галереї Петра Оссовського «Світ і Вітчизна» Анатолій Кімнатний: «Творчість Володимира Васильовича багатогранна, глибока. Кожна робота – це окремий світ, дуже багатий, різноплановий, складний, який треба досліджувати. І, певно, лише зараз починається час, коли ми будемо по-новому відкривати для себе Володимира Кир’янова. На превеликий жаль, він ніколи не говорив про свої роботи. Моє і багатьох з нас упущення, що ми не намагалися спілкуватися саме на тему змісту його робіт.

У 2010 році Володимир Васильович став лауреатом обласної премії у сфері образотворчого мистецтва імені Олександра Осмьоркіна у номінації “Новітні спрямування”. Наступним визначним моментом стала виставка до 60-річчя від дня народження у залах нашого художнього музею. Якось так склалося, що у фондах нашого музею було не так багато робіт Володимира Васильовича. Але в останні роки ця збірка поповнилася. До 2011 року в основному він багато виставлявся і у художньому салоні, і тут, у бібліотеці».

Фото Ігоря Демчука

Символічно, що у графічних роботах Володимира Кир’янова часто зустрічається образ драбини. Як би його трактував сам художник, нині відповісти важко. Як символ підтримки, духовного піднесення, придбання знань і досягнення моральної зрілості? Як символ руху до свого заповітного бажання? Як сходи біблійного Якова, що пов’язують Світ небесний і земний? Можливо, цей та інші символи розгадають сучасні мистецтвознавці, які досліджуватимуть творчість нашого земляка.

А необхідність у такій роботі висловлювали усі, хто прийшов на цю зустріч. Її підсумки підбила Світлана Ушакова, яка наголосила, що вже зараз треба збирати спогади про художника, оригінали та електронні копії його робіт, систематизувати їх, розкодувати та випустити каталог чи навіть книгу у рамках обласної програми книговидання.

Під час зустрічі відбулася презентація електронної виставки частини робіт Володимира Кир’янова на сайті бібліотеки та з фондів КОХМ, перегляд відеоматеріалів з архіву родини Кир’янових. А у фіналі у виконанні Олександра Кир’янова пролунали улюблені пісні його батька.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here