РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОГРАМ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ – ЦЕ КОМФОРТ У БУДІВЛЯХ ТА ОЩАДЛИВЕ ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГОРЕСУРСІВ

0
537
views
РЕАЛІЗАЦІЯ ПРОГРАМ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ – ЦЕ КОМФОРТ У БУДІВЛЯХ ТА ОЩАДЛИВЕ ВИКОРИСТАННЯ ЕНЕРГОРЕСУРСІВ
Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів засідання обласної ради з питань створення та функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків. У нараді також взяли участь керівники міст та районів в режимі он-лайн, представники державних фінустанов.

Центральне питання наради – стан впровадження енергоефективних заходів в житловому секторі та впровадження місцевих програм відшкодування частини суми відсотків за “теплими кредитами” ОСББ та ЖБК.
“Говорячи про енергоефективність ми маємо на увазі не лише енергозбереження, сьогодні ми говоримо про раціональне використання ресурсів. Держава вже котрий рік надає допомогу співвласникам багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів, це безповоротна грошова допомога в рамках урядової програми з енергоефективності. Учасниками цієї програми стала велика кількість об’єднань, в тому числі з Кіровоградської області”,- наголосив Сергій Коваленко.
За його словами, нинішнього року на “теплі кредити” Урядом планується спрямувати 400 млн. грн., з яких 200 млн. грн. передбачено на підтримку ОСББ та ЖБК. А це майже втричі більше, ніж було використано об’єднаннями у 2017 році.
Також він додав, що Мінрегіоном України у цьому році передбачено фінансування з держбюджету у розмірі 1,6 млрд грн з Фонду енергоефективності, програми якого спрямовані також на підтримку ОСББ.
“Зважаючи на це ми повинні активізувати роботу ОСББ у цьому напрямку, підвищити відповідальність власників квартир за спільну власність” , – зауважив посадовець.
Перший заступник голови ОДА повідомив, що протягом 2017 року програмою скористались 14 ОСББ і ЖБК, зокрема в Олександрії, Світловодську, Знам’янці та Кропивницькому, які отримали кредити на загальну суму понад 1,5 млн. грн. З обласного бюджету компенсовано 423 тисячі грн. вказаної суми. Для заохочення цієї категорії споживачів цього року на відшкодування частини “теплих кредитів” в обласній казні передбачено 1 мільйон гривень.
Як зазначила під час засідання директор департаменту ЖКГ облдержадміністрації Ольга Довжук, Урядом з 2015 року запроваджена програма енергоефективності, яка діє і з кожним роком набирає обертів. Вона передбачає, що ОСББ і ЖБК, як юридичні особи можуть залучати енергокредити, які відшкодовуються за рахунок коштів державного бюджету (40% від суми кредиту). Якщо у складі ОСББ є родини, які отримують субсидії, таке об’єднаня отримує відшкодування у середньозваженому розмірі від 40-70% залежно від кількості квартир пільговиків. За її словами, уповноваженими видавати “Теплі кредити” є три державні банки – “Ощадбанк”, “Укргазбанк” і “ПриватБанк”.
Ольга Довжук зазначила, що за підсумками 2017 року наша область за активністю населення щодо участі у механізмі відшкодування за “теплими кредитами” займає 16 місце (у 2016 – 17 місце).
Вона також звернула увагу на умови видачі таких кредитів. Згідно зі змінами, передбаченими Постановою КМУ від 14 березня 2018 року №158, перелік енергоефективного обладнання та матеріалів, на які надається державна компенсація лишається незмінним, проте у порядку використання коштів вилучено норми щодо надання компенсації власникам окремо взятих квартир. Тобто тепер брати енргокредит зможуть лише ОСББ та мешканці приватних будинків. Також даною постановою для об’єднань передбачено можливість впровадження додаткового заходу – встановлення будинкового електричного опалення в окремих населених пунктах, де прийняті відповідні схеми теплопостачання.
Директор департаменту нагадала, що населення та ОСББ, які беруть участь у програмі безповоротно отримують фінансову допомогу, зокрема, на утеплення будинків, встановлення вузлів обліку води та тепла, радіаторів опалення з терморегулятором, заміну вікон на енергоефективні, модернізація освітлення, облаштування індивідуальних теплових пунктів та інше.
Ольга Довжук наголосила, що місцеві органи влади повинні також долучатися до процесу та розробити власні програми з відшкодування населенню кредиту або відсотків по кредиту на реалізацію енергоефективних заходів. Обласним же бюджетом відшкодовується 30% суми кредиту, але не більше 100 тисяч грн. за одним договором. Для цього департаментом ЖКГ облдержадміністрації уже укладено генеральні угоди з банками про співробітництво у цьому напрямку.
Аналізуючи ситуацію в розрізі регіонів, вона повідомила, що торік найбільше “теплих кредитів” оформили ОСББ міста Олександрії. На тепломодернізацію 8 таких об’єднань отримали 935 тис. грн. кредитних коштів, з яких 247 тим. грн. компенсував обласний бюджет, 146 тис. грн. – місцевий бюджет. У Кропивницькому програмою скористалося всього 1 ОСББ на суму 160 тис. грн. (48 тис. відшкодовано з обласного бюджету), 3 у Знам’янці – кредит на 214 тис. грн. (64 тис грн. відшкодування з обласного бюджету), 1 ОСББ та 1 ЖБК у Світловодську- кредит на суму 215 тис. грн. (65 тис. грн. з обласного бюджету). “Додаткові витрати ОСББ на впровадження енергоощадних заходів за залученими кредитами були мінімальні – 5-11% від залучених кредитів або ж роботи були виконані за рахунок експлуатаційних витрат в межах поточних платежів по утриманню будинку. Так, ОСББ “Аліут” та ЖБК №1 ім. Гагаріна у м. Олександрії взагалі не понесли додаткових витрат – державний, обласний та місцевий бюджет стовідсотково компенсували витрати за отриманими ними кредитами, – відзначила Ольга Довжук.
Вона зауважила, що у 2017 році територіями було прийнято лише 15 програм з енергоефективності, які не пропонують чітких заходів і на практиці фактично не діяли. “Жодна територія, крім Олександрії, не долучилася до виконання державної програми і не здійснювала відшкодування населенню і ЖБК частини залучених енергокредитів”, – констатувала Ольга Довжук. Тому вона наполегливо рекомендувала керівникам територій звертатися до департаменту для отримання чіткого механізму реалізації програми.
Підсумовуючи засідання Сергій Коваленко наголосив керівникам територій на необхідності прийняття місцевих програм з енергоефективності, передбачивши реальне фінансування для відшкодування “теплих кредитів”. Для цього органам місцевої влади надано час до першої декади травня, тоді ж відбудеться чергове засідання ради, під час якого буде проаналізовано стан виконання даного доручення.
“Програми енергоефективності – це комфорт в будівлях, економне використання енергоресурсів та формування заощадливого ставлення до їх споживання”, – підкреслив перший заступник голови ОДА.

Кіровоградська ОДА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here