АРТЕМ СИТНИК: «НАБУ — ЄДИНИЙ ОРГАН, ЩО НАВОДИТЬ ЖАХ НА КОРУПЦІОНЕРІВ УКРАЇНИ»

0
834
views
До Кропивницького приїздив директор НАБУ Артем Ситник. Фото Ігоря Демчука

На початку цього тижня до Кропивницького приїздив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник. Перебування на Кіровоградщині посадовця такого високого рангу – подія неординарна. Це можливість з перших вуст дізнатися про хід розслідування корупційних справ, де фігурують  відомі державні мужі.

Це його перший приїзд на Кіровоградщину після призначення директором НАБУ.  Нагадаємо: Артем Ситник – наш земляк, бо народився і виріс у Компаніївці, там закінчив середню школу. І це теж одна з причин, аби приїхати у Кропивницький, де він пропрацював вісім років на різних посадах.

Сьогодні  Україна посідає 130 місце в рейтингу рівня корупції в державі. Рух у напрямку до її подолання є, але він дуже повільний. Про роль Національного антикорупційного бюро України та кожного з нас в цьому процесі йшлося на зустрічі  його директора Артема Ситника з  журналістами та активістами Кропивницького, що відбулася минулого понеділка.

Перед зустріччю з активом міста Артем Ситник спілкувався зі студентами ЦНТУ, де їм повідомили про засади, принципи й кінцеву мету роботи  НАБУ.  А ще про те, як молодь може долучитися до подолання цього ганебного явища.

Свій прихід до НАБУ його директор пояснив тим, що корупція стала причиною останніх двох революцій в Україні, але й після них ситуація не поліпшилася, а навпаки. Тому він і вирішив подати свою кандидатуру на посаду директора НАБУ. Не тільки, щоб зайняти посаду, а й для того, щоб у подальшому стати максимально корисним у боротьбі з корупціонерами. НАБУ – це перший в Україні правоохоронний орган, що створювався з нуля, і єдиний, що наводить жах на всіх корупціонерів України. Але без підтримки громадськості та західних партнерів створення цього органу було б неможливим.

– Спочатку все доводилося робити самому, бо коли була зареєстрована юридична особа, в штаті значився лише я. Розумів, що суспільство не буде довго чекати на наші розслідування, на перші результати роботи. Я не мав ілюзій, що буде просто. Значна частина політичної еліти хоче жити за старими правилами.

Для головного антикорупціонера України знайшлося чимало запитань від активістів. Зокрема, про створення Антикорупційного суду. На це Артем Ситник відповів, що влада не бажає створювати незалежний Антикорупційний суд, мовляв,  закордонні партнери не можуть диктувати незалежній країні, кого призначати суддями. Зараз мовчать, бо паралельно створюється новий спеціалізований суд Інтелектуальної власності. І щодо нього не виникає суперечок.  За кандидатуру на посаду директора НАБУ  теж голосував представник закордонних партнерів, і жодних питань не виникало.

Активісти також порушили тему низької якості освіти, де теж  грає негативну роль корупція.  Головa нaглядової рaди ПAТ «Ельворті» Пaвло Штутмaн повідомив головному антикорупціонеру України про, за його інформацією, порушення чинного законодавства у виші,  де у той день Ситник зустрівся зі студентами, викладачами  й керівництвом закладу зранку. Рівень знань випускників, за його словами, не відповідає вимогам сучасного  ринку праці, тож їх не беруть на підприємства. У ЦНТУ, розповів бізнесмен,  половина так званих мертвих душ – студентів, які не відвідують заняття, але, за документами, успішно складають сесії. При тому, що на 1650 державних місць денної форми навчання на поточний навчальний рік було виділено 50 мільйонів бюджетних грошей. Це, треба сказати, здивувало  Артема Ситника. Він  заявив, що йому важко уявити такі прояви корупції у виші, і пообіцяв розібратися з ситуацією.

На питання, як часто наша область фігурує в розслідуваннях НАБУ, то її очільник запевнив, що їх не так багато. Наразі розслідуються справи підприємства «Червоний землероб», два випадки щодо працівників прокуратури області – одержання неправомірної вигоди керівником відділу прокуратури і пропозиція хабара заступником прокурора області. Щодо останнього, то, упевнений Ситник, це є повне самоусунення судової гілки влади від виконання своєї функції. І це не поодинокі випадки.  Є певні тиски на суддів, тож без створення Антикорупційного суду такі питання з місця не зрушити. Згадується і ситуація з Лісопарковою. Питання тривалий час на слуху, тож,  запевнив очільник НАБУ, потрібна їхня участь у його вивченні.

Активісти не могли оминути і проблему десятка  рейдерських захоплень  на Кіровоградщині. Ситник пояснив, що хоча це і не компетенція НАБУ, але ця тема відслідковується Бюро. Часто у протистояннях між суб’єктами господарювання задіяні особи,  підслідні Бюро. Коріння у питанні рейдерства йде у Мін’юст. До НАБУ часто пишуть заяви на комісію, що діє при цьому міністерстві, і там займаються цією темою.

На зустрічі був присутній директор територіального управління НАБУ Володимир Деулін. Присутніх цікавило, якими повноваженнями він володіє. Ситник пояснив, що основне завдання посадовця – працювати з громадськістю, вивчати інформацію. Регіональний офіс – це не повноцінне міні-НАБУ в регіоні, а така собі штаб-квартира, що співпрацює з регіонами.  Люди приходять з різними проблемами, які не завжди у компетенції НАБУ, тож їм необхідно пояснити, куди краще звертатися з їхнього питання. Правда, є випадки, що вимагають оперативного втручання в ситуацію.

Світлана КОСТЕНКО

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here