ВИБОРИ–2018: КРІЗЬ ТЕРНИ ДО ОБ’ЄДНАННЯ

0
596
views
ВИБОРИ–2018: КРІЗЬ ТЕРНИ ДО ОБ’ЄДНАННЯ

Наразі в Україні сформовано 655 об’єднаних територіальних громад, в яких пройшли перші вибори голів, старост та депутатів місцевих рад. Ще 27 громад заявили про приєднання до вже створених без проведення перевиборів. А ось наприкінці квітня в Україні відбудуться перші вибори ще в 40 новостворених ОТГ.

Серед них три – в Кіровоградській області: Дмитрівська сільська, Приютівська та Новопразька селищні об’єднані територіальні громади (на карті вони позначені штриховими лініями). В чому специфіка нових громад і які переваги вони отримають завдяки об’єднанню?

Наприклад, для створення ОТГ Дмитрівська сільська рада, що в Знам’янському районі, об’єдналася з Макариською сільрадою. Таким чином, нова громада з площею 24,41 км2 охопить населення у 4,5 тисячі мешканців. Перевагою для підтвердження спроможності тут є значна кількість земель, потужне виробництво продуктів з незбираного молока ТОВ «Мрія» та ін. Процес прийняття рішення щодо об’єднання тут пройшов спокійно, на відміну від громад Олександрійського району. Нагадаємо: об’єднатися в громаду із центром в Приютівці Олександрійського району  погодилися Головківська, Протопопівська, Ізмайлівська, Войнівська та Костянтинівська сільські ради. Водночас сільради Косівки й Андріївки відмовилися від запрошення. Найзапекліші суперечки точилися у Войнівці: під час громадського обговорення між мешканцями сталися сутички, а 22 липня вночі невідомі спалили приміщення Войнівської сільради. Сільський голова Михайло Ручйов заявив, що напередодні підпалу депутати сільради, які підтримали приєднання до Приютівки, отримували погрози і заявили про це у правоохоронні органи. Проте вже зараз фахівці Кіровоградського центру розвитку місцевого самоврядування стверджують, що нова громада матиме потужний потенціал: тут знаходиться Олександрійський цукровий завод, працюють та сплачують податки ТОВ «УкрАгроКом», НВФ «Агросвіт», НВП «Неємія» та інші. Вже цьогоріч нова амбулаторія має з’явитися у селі Протопопівці, а найближчим часом – і сучасний центр надання адміністративних послуг.

Щодо Новопразької громади, то тут також не обійшлося без конфлікту. Деякі мешканці сіл Митрофанівки, Петрокорбівки та Білопілля Новгородківського району виступили категорично проти об’єднання, про що заявляли в тому числі й мітингами. Мітингарі, зокрема, повідомили, що їхні села намагаються примусити до об’єднання проти волі мешканців. Тож на вибори Новопразька громада піде, об’єднавши села і селища Новопразької селищної та Шарівської сільської рад Олександрійського району, а також чотири села Пантазіївської сільради Знам’янського району. Новопразька ОТГ може розраховувати на потужні сільськогосподарські підприємства, такі як ПАТ «Шарівське», ТОВ «УкрАгроКом», ФГ «Південне», молочнотоварний комплекс «Петриківське молоко» тощо.

Та перші вибори в об’єднаних територіальних громадах Центральна виборча комісія призначає не тільки у квітні. В Кіровоградській області вже дві громади отримали висновки щодо правомірності об’єднання та підуть на вибори у листопаді 2018 року. Це Грузьківська  сільська ОТГ Кіровоградського району та Мар’янівська сільська ОТГ Маловисківського району.

Які переваги отримають громади після перших виборів? По-перше, це вихід з наступного року на прямі міжбюджетні зв’язки. Тобто субвенції, дотації та інші фінансові відносини між держбюджетом та місцевим відбуватиметься напряму, без проходження через обласний та районний бюджети. Також громади, окрім власних земель, отримають після об’єднання право розпоряджатися землями сільськогосподарського призначення й за межами населених пунктів в межах ОТГ. Окремі гранти та допомога надаються для громад при створенні центрів адміністративних послуг, які значно полегшують для населення процес отримання різних довідок та роботу з державними реєстрами.

Об’єднані громади зможуть поступово перейняти всі повноваження у сферах освіти, охорони здоров’я, громадської та пожежної безпеки – як, наприклад, це виконують обласні центри. Звичайно, на виконання повноважень та обов’язків потрібні фінанси, тож на об’єднаних територіях більша частина податків залишається. Наприклад, 60% від податку на доходи фізичних осіб, які йшли раніше до районного бюджету, залишатимуться на місцях.

В Кіровоградській області наразі діють шість проектів від закордонних донорів, які підтримують створені ОТГ: програма «U-LEAD з Європою», програма «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE), шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні», спільний проект ПРООН/ЄС «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» (МРГ), проект «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), проект «Зміцнення місцевої фінансової ініціативи в Україні (ЗМФІ-ІІ) впровадження». Докладніше про ці проекти та програми, умови участі можна дізнатися на сайті donors.decentralization.gov.ua.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here