РОБОТОДАВЦЯМ КІРОВОГРАДЩИНИ КОМПЕНСУЮТЬ ВИТРАТИ НА ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ

0
406
views
Роботодавцям Кіровоградщини компенсують витрати на працевлаштування внутрішньо переміщених осіб

Відповідно до Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» для взятої на облік внутрішньо переміщеної особи (далі – ВПО) реалізація прав на зайнятість, загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття здійснюється відповідно до законодавства України.

Право на зайнятість ВПО реалізується шляхом звернення до органів державної служби зайнятості, приватних агентств зайнятості та безпосередньо до роботодавців.

Одним із шляхів реалізації права на зайнятість за допомогою державної служби зайнятості є використання безробітним та роботодавцем компенсацій, передбачених статтею 24-1 «Заходи сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб» Закону України «Про зайнятість населення».

Для роботодавців передбачено компенсацію витрат:

  • на оплату праці за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа ВПО на умовах строкових трудових договорів тривалістю не більше 6 календарних місяців;
  • на перепідготовку та підвищення кваліфікації ВПО, працевлаштованих строком не менше ніж на 12 календарних місяців.

Окрім компенсацій роботодавцю передбачено також компенсацію зареєстрованому безробітному фактичних транспортних витрат на переїзд до іншої адміністративно-територіальної одиниці місця працевлаштування, а також витрат для проходження за направленням центрів зайнятості попереднього медичного та наркологічного огляду відповідно до законодавства, якщо це необхідно для працевлаштування.

Постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.2015 №696 затверджено Порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для внутрішньо переміщених осіб.

Примітка. Відповідно до статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, який постійно проживає в Україні, якого змусили або який самостійно покинув своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, масових порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру. Факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яка видається управліннями соціального захисту населення місцевої державної адміністрації (виконавчого комітету міської ради).

Б. Стоян, заступник директора Кіровоградського обласного центру зайнятості

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here