ЧИМ ШКІДЛИВА ТРАДИЦІЯ ПРИНОСИТИ ШТУЧНІ КВІТИ І ВІНКИ НА КЛАДОВИЩА?

0
1857
views
ЧИМ ШКІДЛИВА ТРАДИЦІЯ ПРИНОСИТИ ШТУЧНІ КВІТИ І ВІНКИ НА КЛАДОВИЩА?

Напередодні поминальних днів усі масово скуповують пластмасову поминальну атрибутику (квіти, вінки), щоб прикрасити ними могили рідних. 

Відомо, що «штучні» прикраси швидко втрачають колір і вигляд, тому за місяць-другий їх викидають.

Найкраще, замість штучних квітів та вінків посадити на кладовищах живі квіти.

А яка практика за кордоном?

У багатьох країнах кладовища дуже гарні, засаджені квітучими деревами та кущами. На кладовища прийнято приносити вазони. Наприклад у Німеччині на рівні закону передбачено штрафні санкції для тих, хто ще приносить пластик на кладовище.

А як же у нас?

Традиція приносити штучні квіти і вінки на кладовища прижилась всього лише протягом останніх 25 років. Багато хто пам’ятає часи, коли квіти приносили лише справжні, а вінки – лише з природних матеріалів.

Матеріал, з якого виготовляють штучні квіти зараз, різноманітний. Виробляють його переважно у Китаї. І не завжди матеріали, з яких виготовляють квіти і вінки, мають супровідні документи та не виділяють шкідливі хімічні речовини про контакті з опадами.

За утилізацію старих пластикових вінків та квітів відповідають місцеві громади. Саме вони мають дбати за прибирання кладовищ, а отже і забезпечити вивіз сміття на полігони твердих побутових відходів.

Якщо в містах пластикові вінки та квіти з кладовищ вивозять на полігони, то в більшості сільських населених пунктів їх просто спалюють. Вчені довели, що під час спалювання пластикових квітів та вінків виділяється «ціла таблиця Мендєлєєва», а ще велика кількість діоксинів, які отруюють довкілля та мають негативний вплив на стан здоров’я людини. Також не можна ці вінки і квіти закопувати, бо час розкладу пластику та паперу, просоченого парафіном, дуже тривалий –близько ста років.

Отже апелюємо до здорового глузду і свідомості, відповідальності за себе, близьких та довкілля та просимо відмовитись від штучних квітів та вінків.

Зберігаючи пам’ять про померлих пам’ятаємо, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі рослини.

Кіровоградський обласний лабораторний центр

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here