ВІЛЬШАНЦЯМ ПОКАЗАЛИ ПРИКЛАДИ УСПІХУ

0
809
views
ВІЛЬШАНЦЯМ ПОКАЗАЛИ ПРИКЛАДИ УСПІХУ

У семи областях України, зокрема, і в нашій, з 2016 року діє п’ятирічна програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність», або, як скорочено її називають, DOBRE.

В рамках програми на конкурсній основі відбирається декілька десятків об’єднаних громад. Програма орієнтується на різні цілі, серед яких підтримка успішної практики місцевого самоврядування в ОТГ та допомога громадянському суспільству в конструктивній взаємодії з органами врядування, поліпшення якості послуг для населення. Окрім семінарів та тренінгів для об’єднаних тергромад у рамках програми може надаватися і грошова підтримка, але за умови співфінансування проектів. Та ось нещодавно програма DOBRE вперше працювала з громадою, що тільки збирається об’єднатися, – з представниками сіл та селищ Вільшанського району.

Унікальність Вільшанського району

Вільшанський район досить невеликий: хоч він займає 645 квадратних кілометрів, але населення його становить приблизно 13 тисяч осіб. При цьому у районі майже третина населення – етнічні болгари, що додає певного колориту території. Адміністративно-територіально район поділяється на одну селищну (власне Вільшанська)  та 14 сільських рад, які об’єднують 24 населені пункти та підпорядковані Вільшанській райраді. Саме через невелику кількість населення та етнічні передумови на початку місяця місцеві сільради отримали запрошення від селищної об’єднатися в одну громаду, яка покриватиме весь район. Про перипетії громадського обговорення при цьому рішенні ми вже згадували на шпальтах «Народного слова» (ГРОМАДИ РІЗНІ, ПРОБЛЕМА — ОДНА в «НС» від 15.03.2018 р.). Якщо всі ради пристануть на цю пропозицію, то Вільшанська ОТГ може стати першою громадою, яка покриватиме всю територію району.

Тож програма DOBRE вперше в Україні запросила представників Вільшанського району до ознайомчого туру у вже об’єднані громади Дніпропетровщини, а саме в Покровську та Царичанську ОТГ.

Молочні ріки Покровської громади

Покровська об’єднана громада утворена у 2016 році шляхом об’єднання Покровської селищної ради, Андріївської й Олександрівської сільських рад Покровського району. Голова ОТГ Світлана Спажева розповіла вільшанській делегації про досягнення і проблеми. Виявилося, що після об’єднання бюджет громади справді зріс – на 366,4 відсотка! Тобто у 2016 році бюджет становив 24 мільярди 180 мільйонів гривень, а вже у 2017-му склав 88 мільярдів 584 мільйони гривень.

Родзинкою Покровської громади є молочні ферми, які задіяні  у розвитку кооперативного руху. Так, тут знаходяться сільськогосподарські кооперативи «Молочарське» і «Добробут Андріївки», а також сімейні молочні ферми. Ще у 2012 році за фінансової підтримки уряду Канади та інших іноземних організацій створено об’єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів «Господар», яке налічує 176 членів. Саме кооперативному об’єднанню вдалося залучити 23 мільйони гривень інвестиційних коштів на будівництво демонстраційної ферми СП «Молочарське» в селі Олександрівка, що входить до складу Покровської ОТГ, придбання корів та техніки. Менеджер кооперативу «Андріївка» Сергій Захаренко розповів, що об’єднання існує з 2010 року і сьогодні налічує 153 членів з 17 сіл трьох районів Дніпропетровської та Запорізької областей. У кооперативі – 12 стаціонарних молочних пунктів із лабораторією і охолоджувачем. Обладнання закуплено за кошти уряду Канади/СОКОДЕВІ. Молоко щодня везуть на два заводи – Новомиколаївський та компанії «Данон». Члени кооперативу в середньому отримують по 6,2 грн за літр молока. Також заводи доплачують за його жирність. Цікаво, що «Господар» не тільки виготовляє високоякісне молоко, а й єдиний навчальний центр для молочних фермерів в Україні. Такий собі стартап, на базі якого постійно відбуваються безкоштовні тренінги та консультації для малих та середніх виробників молока з усієї України.

Цікавим для вільшанської делегації став досвід КЗО «Братський НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів – ДНЗ» Покровської селищної ради. В цій школі створюють різноманітні проекти, залучаючи всеукраїнських та міжнародних донорів. Наприклад, за рахунок фонду «Відродження» було замінено все обладнання на кухні на сучасне, встановлено кондиціонери в комп’ютерному та їдальні, бойлери. Щодо місцевих ініціатив, то зараз в Покровській ОТГ проходить акція «Життя починається з молока матері» — в школах хочуть встановити молокомати з продукцією місцевого виробництва.

Громада без старост

Перші вибори в Царичанській об’єднаній територіальній громаді пройшли у грудні 2016 року. Тоді в єдину адміністративно-територіальну одиницю об’єдналися одна селищна та чотири сільських ради. І хоч за територією Царичанська ОТГ майже така ж, як і Покровська – а саме 453,5 кілометра, та по населенню трохи менша: тут проживають 15178 осіб. І якщо раніше сукупний бюджет рад був близько 14 мільйонів гривень, то вже у 2017 році бюджет громади становив 75 млн грн. Планів для втілення у громади справді багато: це і капітальний ремонт восьми доріг, ремонт вуличного освітлення, проект по заміні дверей в школах, масштабний ремонт каналізаційних систем, будівництво будинку для демобілізованих військових, будівництво нового дитсадка та багато іншого. Крім власного бюджету, громаду підтримує і область: ще додатково на дороги, реконструкцію очисних споруд та стадіону обласна влада виділила 50 мільйонів гривень. Справді, одразу після створення громада набрала швидкі темпи розвитку і за 2017 рік розробила 42 проекти, з яких лише п’ять поки що не реалізовані. Цікаво, що чотири старости, які були в складі правління, склали свої повноваження. «Це сталося з різних причин, – пояснила секретарка Царичанської селищної ради Євгенія Велегура. – Спочатку двоє старост пішли на пенсію, потім один не витримав темпу роботи та звільнився, а ще один пішов за сімейними обставинами. Та поки ми справляємося, повноваження старост між собою розподілили профільні відділи».

Та вразила вільшанську делегацію Царичанська опорна школа І-ІІІ ступенів.  Як розповіла її директор Таїсія Рашевська, завдяки перемозі у проекті «Молодь Приорілля за майбутнє: робототехніка в освіті і відпочинку» школа отримала потужний телескоп з цифровим наведенням на об’єкти, два квадрокоптери, моделі машин, карту зоряного неба. На початку жовтня в школі почав працювати STEM-центр, у якому і встановлено сучасну техніку. Учні Царичанської школи планують створити на її базі обсерваторію, якою б могли користуватися усі мешканці громади. Також учні разом з вчителями самі проектують та створюють невеличких роботів, квадрокоптери, а нещодавно створили сонячні батареї, які планують розмістити тут для потреб школи. «Ми за те, щоб сьогодні сільські школи були успішними закладами освіти, випускники яких з кожним роком дедалі краще здають ЗНО та стають студентами вишів України й Європи. Щоб діти, закінчивши сільську школу, складали як мінімум конкуренцію на рівні країни», – пояснила Таїсія Рашевська.

Підсумки

Під час підбиття підсумків подорожі представники делегації з Вільшанського району зізналися, що були вражені відкритістю та відвертістю представників ОТГ на Дніпропетровщині. «Приємно, що відповідали на всі наші запитання, розповіли про різні нюанси, на які потрібно звернути увагу в першу чергу при прийнятті обов’язків, щоб потім не робити наново вже зроблене», – розповів голова Вівсяниківської сільради Юрій Коробань. Тож, можливо, після цієї подорожі, коли представники вільшанської делегації на власні очі побачили життя вже створених ОТГ та отримали чесні відповіді щодо підводного каміння та нюансів передачі повноважень і ресурсів на місця, вже скоро на мапі Кіровоградщини з’явиться перше ОТГ, створене за принципом «один район – одна громада».

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here