НАЧИСТОТУ ПРО УКРАЇНСЬКІ СМЕТАНУ І МАСЛО

0
1249
views

Сметана і вершкове масло традиційно входять до числа найпопулярніших продуктів на столах українців. Але далеко не усі знають, як вибрати якісний, смачний і по-справжньому корисний продукт, яким критеріям він повинен відповідати і на що звернути увагу при його виборі. Щоб відповісти на найпоширеніші питання покупців і розвіяти розхожі міфи, Центр експертиз «ТЕСТ» провів дослідження сметани і вершкового масла у рамках проекту «Про молоко начистоту: дослідження сметани та масла».

Проект «Про молоко начистоту» був розпочатий у 2016 році з тестування 16 зразків молока. На перший план експерти вивели чистоту продукту і 3 її основних складники: здоров’я корів, відсутність домішок і правильний температурний режим. Щоб оцінити здоров’я корів, молоко перевірили на наявність гормонів і антибіотиків, сальмонели, а також виміряли кількість соматичних клітин, що вказують на таке захворювання корів, як мастит. Також перевірили кількість нітратів, які з кормів переходять у молоко. При перевірці молока на домішки досліджували такі показники, як щільність (розбавлення водою), жирність, наявність рослинних жирів, соди, аміаку. Про дотримання або ж недотримання температурного режиму (охолодження) свідчить кислотність молока, а також мікробіологічні показники (кишкова паличка, МАФАМ, дріжджі, пліснява). Виробники, продукція яких повною мірою відповідала 3-м критеріям чистоти і які пройшли повний аудит ферми і заводу, були удостоєні знаку «Чистоту збережено».

Справжня сметана – тільки з чистого молока

У цьому експерти «ТЕСТу» переконалися в ході порівняльного тестування, в якому брали участь 13 зразків вітчизняної сметани. 10 з них – це сметана промислового виробництва (магазинна) жирністю 12–15%. Три зразки – сметана, куплена на базарах у Києві, Львові, Одесі. Перевіряючи фізико-хімічні і мікробіологічні показники, в першу чергу уважно досліджували жир, що міститься у продукті. А саме – його кількість і склад. Адже можна фальсифікувати продукт, продаючи під виглядом жирнішої сметани менш жирний варіант. Другий спосіб підробки – це заміна молочного жиру дешевшими рослинними або кулінарними жирами. У цьому сенсі магазинна сметана порадувала: вона містила тільки молочний жир без жодних домішок і в заявлених кількостях. Серед мікробіологічних показників у сметані перевірили кількість молочнокислих бактерій і наявність бактерій групи кишкової палички. Промислові зразки вирізнялися своєю одноголосною мікробіологічною безпекою і достатнім вмістом корисних мікроорганізмів. А ось в усіх трьох зразках базарної сметани була виявлена кишкова паличка. Особливо вразив продукт, куплений на базарі в Києві. Замість обіцяних на словах 15% жиру, в ньому було 12,6% жиру, причому немолочного, з дуже високим вмістом транс-жирів – майже 18% при нормі для маргаринів не більше 8%! У продукті виявилося надзвичайно мало молочнокислих бактерій, зате була наявна кишкова паличка. Варто відзначити, що така «сметана» коштувала дешевше за інші зразки – 3 грн за 100 г.

На сьогодні один з виробників-відмінників уже пройшов аудит ферми і заводу та отримав знак «Чистоту збережено».

«Найдешевші зразки виявилися відвертим фальсифікатом. У них були виявлені не лише замінники жирів, але і високий вміст транс-жирів. Такі продукти не просто несправжні, вони несуть пряму шкоду організму. Тому наша порада споживачам: як би вам не хотілося заощадити, не купуйте занадто дешеві продукти. Вони і того не варті», – відзначив Валентин Безрукий, керівник Центру експертиз «ТЕСТ».

У пошуках справжнього масла

Окрім дослідження сметани, Центр експертиз «ТЕСТ» провів тестування вершкового масла. Випробовування проходили 10 зразків продукції: 8 популярних торгових марок з магазинів, ще 2 зразки вагового масла були куплені на ринках Києва і Львова у «бабусь». У маслі перевірили вміст жиру і пошукали рослинні жири. До масла з магазину зауважень не було. Усе воно було справжнім, а його жирність повністю відповідала заявленій на етикетках. Слід відзначити, що високожирним у тесті було тільки одне магазинне масло (82%), інші ж зразки були з категорії менш жирних (72,5–79,9% жиру). Таким чином, дослідження показало: міф про те, що справжнім може бути тільки вершкове масло високої жирності 82,5% не має нічого спільного з дійсністю. Справжнім може бути і масло жирністю 73%.

Детальніше про результати тестування можна дізнатися на сайті https://test.org.ua/milk

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here