ЩО РОБИТИ, ЯКЩО В МЕДИЧНОМУ ЗАКЛАДІ ВІДМОВИЛИ ПІДПИСАТИ ДЕКЛАРАЦІЮ

0
455
views
В деяких медичних закладах потенційним пацієнтам відмовляють у вільному виборі лікаря. Найчастіший аргумент – пацієнт приписаний до іншого дільничого лікаря, тому має підписати декларацію в іншому місці.

Це неправда. Ви вільні у виборі свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра, де б ви не жили чи були зареєстровані, в якого б лікаря не обслуговувалися раніше.

Нагадуємо, що відмовити у підписанні декларації можуть лише з двох причин:

1. Заклад ще не підключений до електронної системи охорони здоров’я.
2. Всі лікарі медичного закладу набрали оптимальну кількість пацієнтів.

Коли вам кажуть інше – це порушення законодавства. Ділимося інструкцією – що робити, якщо в медичному закладі вас переконують у зворотному:

1. Перш за все подумайте чи не варто обрати інший медичний заклад, в якому не будуть намагатися порушувати ваші права, встановлені законом.

2. Процитуйте лікарю «Порядок вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу», затверджений Наказом МОЗ №503 від 19 березня 2018 року https://goo.gl/T14NT2. Саме цей документ регламентує процес вибору лікаря, подання та припинення дії декларації з вибору лікаря.
«Пункт II. 1. Пацієнт (його законний представник) має право обрати лікаря, який надає ПМД, незалежно від зареєстрованого місця проживання…»

3. Зверніться за роз’ясненнями до головного лікаря.

4. Якщо головний лікар відмовляє у реалізації вашого права на вільний вибір лікаря, зверніться до місцевого управління охорони здоров’я із заявою на ім’я керівника управління.https://goo.gl/CqsHU2

5. Ви можете поділитися своїм досвідом у спеціальній формі зворотного зв’язку МОЗ України https://goo.gl/forms/CL2mQGT20GwgOBAn2. Повідомляйте нам про такі випадки – будемо оперативно реагувати.

Просимо всіх активно включатися в цей процес, адже зміни ще жодне міністерство в світі не зробило самотужки. Перший і головний крок успіху – зрозуміти, що ми робимо це всі разом.

Просимо максимально поширювати цю інструкцію та допомагати втілювати позитивні зміни!

Більше про те, що робити, коли у медзакладі відмовляють підписувати декларацію – читайте на сайті МОЗ: https://goo.gl/BMhaiW

Уляна СУПРУН

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here