НЕФОРМАЛЬНЕ ПРОФЕСІЙНЕ НАВЧАННЯ – ШЛЯХ ДО КАР′ЄРНОГО РОСТУ

0
2283
views

При створенні нових робочих місць роботодавці мають можливість працевлаштовувати на них як прийнятих працівників, так і переводити на такі робочі місця вже працюючих осіб.

У разі коли претендент на працевлаштування або на переведення не має документу про відповідну освіту, але має професійні навички, і існує потреба у підтвердженні особою своїх професійних знань, вирішити таке питання дозволяє процедура підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб.

Згідно статті 6 Закону України “Про професійний розвиток працівників” організація професійного навчання працівників здійснюється роботодавцями з урахуванням потреб власної господарської або іншої діяльності відповідно до вимог законодавства. Роботодавці можуть здійснювати формальне і неформальне професійне навчання працівників (набуття особою професійних знань, умінь і навичок, не регламентоване місцем набуття, строком та формою навчання).

Формальне професійне навчання працівників робітничим професіям включає первинну професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації робітників і може здійснюватися безпосередньо у роботодавця або організовуватися на договірних умовах у професійно-технічних навчальних закладах, на підприємствах, а працівників, які за класифікацією професій належать до категорій керівників, професіоналів і фахівців, – перепідготовку, стажування, спеціалізацію та підвищення кваліфікації і може організовуватися на договірних умовах у вищих навчальних закладах.

Неформальне професійне навчання працівників здійснюється за їх згодою безпосередньо у роботодавця згідно з рішенням роботодавця за рахунок його коштів з урахуванням потреб власної господарської чи іншої діяльності.

Постановою Кабінету Міністрів України від 15.05.2013 № 340 затверджено Порядок підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями. Організація роботи з підтвердження кваліфікації здійснюється державною службою зайнятості.

Наказом Міністерства соціальної політики України від 23.12.2013 № 886, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 09.01.2014 за № 5/24782 (із змінами), затверджено Перелік робітничих професій, за якими здійснюється підтвердження результатів неформального професійного навчання осіб за робітничими професіями. Такими професіями є кухар, зварник, електрозварник ручного зварювання, охоронник, продавець непродовольчих товарів та слюсар-ремонтник.

Б.Стоян, заступник директора обласного центру зайнятості

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here