ПАМ’ЯТНИК ЗА ГРИВНЮ — ВДЯЧНІСТЬ НА ВІКИ

0
700
views
ПАМ’ЯТНИК ЗА ГРИВНЮ — ВДЯЧНІСТЬ НА ВІКИ. Фото Ігоря Демчука

Минулого вівторка у приміщенні галереї «Єлисаветград» зібрались учасниці ГО «Асоціація жінок України “ДІЯ”». Того дня виповнилося п’ять місяців, як у Кропивницькому з’явилося представництво цієї організації.

Кропивничанки, які входять до неї, позиціонують себе як активні, успішні, красиві, щасливі. І на цьому хочуть створювати свій тренд. Хоча «ДІЯ» насправді прочитується як «Дієві, Ініціативні, Яскраві». Але того дня мова йшла переважно про те, що вже зроблено ними, та що стоїть на порядку денному.

Отже, за цей час активістки місцевої організації взяли під опіку будинок престарілих, що на Кущівці, і провели там кілька акцій під назвою «Зігрій добром». Почали співпрацю з Соціальним центром матері та дитини, де вже на постійній основі допомагають жінкам здобути гарну фізичну форму після народження дитини. Долучилися до акцій «1000 днів у полоні. Дорога додому» та «16 днів проти насильства», а також до декількох акцій, які проводить ГО «Серце матері», що допомагає дітям і дорослим, які живуть з інвалідністю.

«Та найголовніше, що ми собі запланували під час створення представництва в Кропивницькому, і це головна ідея взагалі Асоціації жінок України, – увічнення в історії відомих жіночих постатей. Тобто жінок, які зробили вагомий внесок у розвиток міста або взагалі України», – зазначила на зібранні голова місцевого представництва Юлія Шкурупій.

Далі пані Юлія разом з Тетяною Дзядик розповіли про те, який неоціненний внесок у розвиток нашого міста зробила єлисаветградка Ганна Дмитрян. Зокрема, Юлія Шкурупій нагадала: «Ганна Дмитрян – чудова жінка, яка вклала свої власні кошти, своє серце, свою душу, свою енергію і зробила багато гарних речей для нашого міста. В тому числі і перш за все побудувала лікарню, яку ми всі знаємо, яка і донині працює як медичний заклад. На той момент, коли була створена, вона була найсучаснішою лікарнею того часу. Тому ми вирішили на фасаді лікарні святої Анни встановити барельєф на честь Ганни Дмитрян, яка творила історію нашого міста».

Тетяна Дзядик, яка працювала над створенням ескізу барельєфа, поскаржилася на те, що про Ганну Дмитрян залишилося дуже мало відомостей в історії, а із зображень вдалося знайти лише одне. «З тих барельєфів, які запропонував нам скульптор Віктор Френчко, а там було декілька варіантів, ми разом вибрали той, в якому найбільше символіки. Біля її обличчя є промінці у вигляді німба. На цьому барельєфі є хрест, який нагадує про те, що це лікарня. До речі, Ганна Дмитрян продовжувала займатися благодійністю навіть після своєї смерті. Адже у заповіті було зазначено, що у лікарні завжди повинно бути не менше 20 ліжок для малозабезпечених людей. Також вона залишила кошти на банківському рахунку – 300 000 рублів – для підтримки молодих лікарів, які ведуть наукові дослідження».

Звернення про необхідність і місце встановлення барельєфа та його ескіз подано до топонімічної комісії міськвиконкому, яка, за словами Юлії Шкурупій, вже все це затвердила. Його виготовлення і встановлення коштуватиме приблизно 10 000 гривень.

Тому активістки з ГО «ДІЯ» того ж дня розпочали збір добровільних пожертв. За їх розрахунками, якщо кожна з 92 000 жінок у віці від 15 до 64 років, що мешкають у Кропивницькому, внесе хоча б по одній гривні, у місті можна встановити дев’ять барельєфів або один повноцінний пам’ятник жінці, яких бракує нашому місту.

«Цією акцією, цією громадською ініціативою ми хочемо привернути увагу містян, і перш за все жінок, до увічнення тих жіночих історичних постатей, які можуть стати прикладом для сучасників», – зазначила пані Шкурупій.

Урочисте відкриття барельєфа заплановане на 9 липня. Для тих, хто бажає взяти участь у громадській кампанії «Жінка в історії міста» і зробити свій внесок у цю справу, номер картки членкині кропивницького представництва Ольги Вікторівни Суліми – 5168757350663706.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

Фото Ігоря Демчука

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here