ЯК ЗБАГАТИЛИСЯ ЗА РІК НАШІ ОБРАНЦІ?

0
1053
views
ЯК ЗБАГАТИЛИСЯ ЗА РІК НАШІ ОБРАНЦІ?

Минув рік від часу введення е-декларацій для народних депутатів та чиновників різного рангу. Торішні їхні звіти не просто здивували, а й шокували українських громадян.

А також  викликали в них чимало питань: де ж узялися такі капітали, або  як депутат – вчорашній лікар – спромігся заробити на десяток квартир та дороге авто?

Звідки у недавнього правоохоронця  гроші на квартиру в Києві та елітну машину?  Джерела доходів, за словами очільника НАБУ Артема Ситника, вивчаються, а потім, ймовірно,  будуть зроблені висновки. Хоча робота над  деклараціями – довготривала справа, а людей, залучених до неї,  не вистачає. Тож звідки у кожного нардепа такі великі статки, дізнаємося не скоро.

Цьогорічні е-декларації  вже не шокують, але запитань не меншає: звідки та як?  Ми прослідкували, наскільки багатшими чи, може (хоча навряд), біднішими стали обранці від Кіровоградської області, і поділилися цими даними з читачами. Тож дивіться, радійте, співчувайте,  заздріть…

Станіслав Березкін

Ім‘я цього нардепа від партії «Відродження» минулого року фігурувало у скандалі, пов‘язаному з його ухиленням від сплати податків. Нібито він задекларував свої доходи у рази менші, ніж насправді є.  Розслідуванням займалася Генеральна прокуратура. Але, за результатами позапланової податкової перевірки, фактів умисного ухилення від сплати податків у діях депутата не встановлено.

Що стосується звіту за минулий рік, то, згідно з е-декларацією, у 2017 році родина Березкіна придбала квартиру у Кропивницькому за півмільйона гривень та три автомобілі – два легкових  «мерседеси» і  один на не вказану суму «Вольво».

Сам Станіслав Березкін не має нерухомості. Практично всім майном у родині володіє дружина Ірина Березкіна. Зокрема, в її власності 16 земельних ділянок, три квартири, будинок, а також ряд об’єктів незавершеного будівництва: два гаражі, господарське приміщення, басейн і спортивний комплекс. Їй належить один автомобіль Volvo XC 90, а також корпоративні права на фермерське господарство і ще два ТОВ. Ірина любить дорогі ювелірні прикраси і шуби, але скільки вони коштують, не зазначено.

У минулому році Березкін заробив майже 238 тисяч гривень зарплатні, його дружина отримала близько 226 тисяч гривень зарплати, 82480 гривень пенсії та 500 тисяч гривень спадщини.  У 2016 році зарплата депутата становила  143289 грн. Ірина Олександрівна на двох підприємствах  за рік заробила 181865 грн та  70200 грн, а також отримала 35697  пенсії.

Сам депутат має два авто (Mercedes-Benz S 550 та GL), чотири дорогі годинники та три ікони, а також карабін Blaser 93 LRS2, телефон Vertu, ціну яких не зазначено. Березкін є акціонером кількох компаній, зареєстрованих на Віргінських островах та Кіпрі.

На банківських рахунках  загалом зберігається понад 800 тисяч гривень, готівкою  понад 600 тисяч гривень та 146 тисяч євро.

Нардеп лікувався в Німеччині, що коштувало йому понад 133 тисячі  гривень, а також п’ять разів відпочивав у Монако, де витратив майже 540 тисяч гривень.

Олександр Горбунов

У середині минулого року Національне агентство з питань запобігання корупції склало два адміністративні протоколи на нардепа від «Народного фронту» Олександра Горбунова та направило документи до суду. Порушення кваліфікували за частиною другою статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Протоколи складено за несвоєчасне подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані cуб’єкта декларування, які виникли внаслідок придбання народним депутатом автомобіля на суму 2609100 гривень, а також отримання доходу від продажу ним іншого автомобіля на суму 1536385,90 гривні. Ці «операції» були проведені ще у січні минулого року, а зміни в декларацію Горбунов подав лише у квітні, хоча, згідно із Законом «Про корупцію», він мав зробити це протягом десяти днів.  Це, власне, і всі зміни в його декларації.

Заробітна плата нардепа у 2017 році склала 248240 гривень. Готівкою зберігає 460 тисяч доларів.

Олесь Довгий

Нардеп від «Волі народу» входить до трійки політиків в Україні, які мають у своїй колекції найбільше ручних годинників найвідоміших марок (Rolex, Breguet, Parmigiani тощо). Лідирують у цьому списку прем‘єр Володимир Гройсман та  президент ФФУ Андрій Павелко –  по 12 наручних годинників.  У Довгого – 11 штук.

Маючи дві квартири у Києві,  Олесь Довгий витратив на оренду ще однієї майже два з половиною мільйони гривень. У власності нардепа також нежитлове приміщення у столиці, приміщення громадських приймалень на його окрузі у Знам’янці та Світловодську.

Розлучення з дружиною Катериною Горіною коштувало йому 28 мільйонів гривень. На таку суму екс-чоловік віддав їй нерухомість та інше майно.

У власній «галереї» Довгий має понад 80 картин, 15 з них придбані цього року,  зброю, автомобілі LEXUS LS 460 2015 року та LAND ROVER DISCOVERY 3.0 2017 року вартістю 2 344 544 гривні. Також він кінцевий власник 19 ТОВ.

Довгий має право власності на торгову марку чи комерційне найменування свого імені.

У минулому році нардеп отримав майже 225 тисяч гривень депутатської зарплати і близько 253 тисяч гривень відшкодування коштів, пов’язаних з виконанням депутатських повноважень. За рахунок продажу майна Довгий отримав майже шість мільйонів гривень. На банківських рахунках депутат зберігає «копійки», а от готівкою під матрацом лежать 335 тисяч доларів, 30 тисяч британських фунтів, 50 тисяч євро та понад мільйон гривень.

Анатолій Кузьменко

У минулому році заробітна плата нардепа склала більше 236 тисяч гривень, пенсія – близько 72 тисяч гривень, дивіденди – майже один мільйон 400 тисяч гривень. Дохід від відчуження майна склав 480 тисяч гривень.

Для порівняння: доходи за 2016 рік Анатолія Івановича як нардепа становили 147459  грн, пенсійні виплати – 62261 грн, дивіденди – 600320 грн та за надання майна в лізинг він отримав  28992 грн. Пенсія Лідії Іванівни за рік становила 15189 гривень та від надання майна в оренду вона отримала 7278 грн.

Готівкою тримає півмільйона гривень.

Нерухомість та автомобілі придбані у минулі роки.

Бенефіціаром пан Анатолій є у товариствах з обмеженою відповідальністю «АгроВіста»,  «Королівське ХПП», «Колос», «Мар’ївське», «Світловодський річковий термінал», «Агрофірма Федірки», «Олександрійський цукровий завод», «Пантазіївське»,  «УкрАгроКом»,   «Чечеліївське»,  «Строй кепітал інвест фармінг», ТОВ «Футбольний клуб «Олександрія», ПАТ «Олександрійський Райагрохім» та ПАТ «Шарівське».

(Закінчення у наступному номері)

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here