НА ЗНАМ’ЯНЩИНІ ПРОВЕЛИ ФУТБОЛЬНИЙ ТУРНІР “КУБОК ХОЛОДНОЯРСЬКИХ ОТАМАНІВ”

0
739
views

7‒9 квітня 2018 року в селі Дмитрівка Знам’янського району Кропивниччини вдруге відбувся футбольний турнір “Кубок Холодноярських отаманів” Мефодія Голіка-Залізняка і Миколи Бондаренка-Кібця, організований Знам’янським районним осередком ВО “Свобода”.

У боротьбі за “Кубок Холодноярських отаманів” взяли участь 9 футбольних команд сіл району. Після відбіркового турніру 7 квітня у фінал вийшли чотири команди. Перемогли хлопці с. Дмитрівки, якій був вручений “Кубок Холодноярських отаманів” і портрети отаманів Залізняка і Кібця з їх короткими біографіями.

Нагадаємо, що в травні 2017 року в с. Богданівці Знам’янського району з ініціятиви районної організації ВО “Свобода” відбулося вшанування Холодноярського отамана Мефодія Голіка-Залізняка, присвячене 120-річчю його народження. Саме тоді в межах свята був проведений перший футбольний матч на “Кубок Холодноярських отаманів” Мефодія Голіка-Залізняка і Миколи Бондаренка-Кібця. Спеціальний кубок з портретами отаманів був виготовлений на замовлення свободівців.

Перед початком змагань 2018-го голова районної організації ВО “Свобода” Олександр Голінько в межах вшанування отаманів ознайомив футболістів і присутніх з заповітами героїв, що актуальні для нас і сьогодні.

Свободівець процитував заповіт Миколи Бондаренка-Кібця: “Нині ми боремося з жорстокими ворогами… але відчуваємо, що Вільної України ми не здобудемо. Добуде волю наше наступне покоління, яке пізнає ворога і зрозуміє своїх батьків та чиї вони діти. Вони виженуть ворога і Вільну Україну здобудуть…”. Олександр Голінько наголосив, що це було сказано на одному із зібрань отаманів і повстанців у Холодному Яру. 3 січня 1921 року отаман Кібець загинув у бою з “червоними”, а його дружина і дворічний син були по-звірячому закатовані комісаром московсько-більшовицької банди Голомбою.

Потім націоналіст ознайомив учасників матчу із заповітом Мефодія Голика-Залізняка: “Я вмираю за те, що кохав тебе, моя люба Вкраїно. Мені легко вмирати за тебе. Мені лиш тоді буде тяжко, коли в могилу мою будуть вісті нести, що на нашій Україні жиди і кацапи…”.

“Це слова з його прощального передсмертного послання із Лук’янівської в’язниці, куди він попав разом із іншими отаманами і козаками після підступного їх захоплення на інспірованій чекістами “нараді”. Загинув 25-річний отаман у 1923 році у Лук’янівській в’язниці. На жаль, сьогодні українцям в їх боротьбі за справді незалежну Україну протистоять не тільки кацапи. Зараз до них долучилися ще й доморощені хохли, “озброєні” філософією “моя хата з краю”, “гроші не пахнуть”, “аби гроші та харчі хороші” тощо. Характерною рисою державних функціонерів-совків є відсутність ініціативи і відповідальності, сліпе виконання вказівок, спущених зверху, з намаганням за нагоди “примазатись” до ініціатив інших і навіть до видавання їх за своїх. Наприклад, відзначення 120-річчя Голика-Залізняка в с. Богданівка у минулому році було представлено як ініціатива Знам’янського районного відділу культури. Насправді цей відділ “примазався” до ініціативи районних свободівців”, ‒ прокоментував захід голова Знам’янської районної організації ВО “Свобода” Олександр Голінько.

Знам’янська районна організація ВО “Свобода” 

Фото Сергія Майбороди

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here