ЯК ЗБАГАТИЛИСЯ ЗА РІК НАШІ ОБРАНЦІ?

0
553
views

«Народне слово» продовжує досліджувати електронні декларації політиків та посадовців Кіровоградщини.

Початок: ЯК ЗБАГАТИЛИСЯ ЗА РІК НАШІ ОБРАНЦІ?

Михайло Поплавський

Цього депутата бачили у сесійному залі не так часто, як потрібно було б.  Не дивно, бо, маючи десятки проектів, зокрема на телебаченні, часу на парламентську роботу в нього не вистачає.

Аналізуючи  його декларацію за минулий рік, найважчим було підрахувати його доходи з різних джерел. Торік Поплавський заробив більше 286 тисяч гривень, пенсія – 126,5 тисячі гривень, за сумісництвом отримав близько 600 тисяч гривень. Інші джерела фінансування (читання лекцій, повернення позики, дохід від надання майна в оренду тощо) принесли йому дохід у понад 36 мільйонів гривень.

Жодного об‘єкта нерухомості Поплавський не придбав. У банках тримає майже 10 мільйонів гривень,  готівкою «у панчосі» – 475 тисяч євро та 410 тисяч доларів.

Нематеріальні активи Михайла Михайловича становлять торгові марки чи комерційні найменування: «Шеф-кухар країни», «Батьківська Хата», «Джерельна вода від Михайла Поплавського», «Крок до зірок», «Кропива», «Поплавок», «Юний орел», «Імперія Михайла Поплавського», «Культурний олігарх», «Пан чебурек», «Українська академія перукарського мистецтва і декоративної косметики», «Театр Михайла Поплавського», «Узвар домашній від Михайла Поплавського», ковбаси «Ректорська» та «Професорська» та багато інших.

Є у депутата авторські права на телевізійні проекти, аудіовізуальні твори, книги, підручники, навчальні посібники, а також корисні моделі алкогольних напоїв.

Дмитро Лінько

У середині минулого року у соратника Ляшка журналісти помітили незадекларований коштовний годинник швейцарського бренду IWC (International Watch Company) – виробника годинників класу «люкс».  І коштує він  майже 200 тисяч гривень.

Корпус годинника  виконаний з нержавіючої сталі, ремінець – зі шкіри алігатора, скло з сапфірового кристала, стійке до подряпин. Пірнати в такому годиннику можна на глибину 30 метрів.

В декларації депутата від «Радикальної партії»  за 2016 рік годинник відсутній. Немає його і в декларації за 2017 рік. Квартира у Києві та автомобіль CHERY придбані у минулих роках.

У новому звіті Лінько показав свою заробітну плату – 152 тисячі гривень. Інші доходи складають близько 350 тисяч гривень. На банківських рахунках коштів не має, але готівкою зберігає 17 тисяч доларів, дві тисячі євро та 270 тисяч гривень.

Для порівняння: нардеп заробив у 2016 році  152003 гривні. Як витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, Лінько записав 169871 грн. Як компенсацію вартості оренди житла – 152840 грн. Як дохід від відчуження рухомого майна – 10000 грн.

Андрій Райкович

У звіті за минулий рік мер обласного центру задекларував 243,1 тисячі гривень зарплатні, хоча, як відомо, він її не отримує, а перераховує на благодійність, 128,8 тисячі гривень пенсії та 8,4 тисячі гривень пансіону, призначеного йому як «Почесному громадянину міста».

Бізнес приніс Райковичу  значно більші доходи. Від ТОВ «МІА-ЛЮКС» і ТОВ «АР ЕССЕТ» ним задекларовано по 720 тисяч гривень і 80 тисяч гривень дивідендів відповідно. Ще 18 мільйонів гривень  міський голова вказав як роялті від «МІА-ЛЮКС».

В українських банках посадовець зберігає понад шість мільйонів гривень. У банку Відня мер Кропивницького тримає понад 25 тисяч євро і ще понад 90 тисяч євро в, очевидно, німецькому Commerzbank.  Ані нових будинків, ані земельних ділянок у звітному році Райкович не придбав.

До списку дорогих речей додалися коригуючі чеські окуляри PORSCHE DESING за 209 тисяч гривень.

Міський голова також  задекларував дві духовки RESTART вартістю 206 і 250 тисяч гривень, холодильник та робочу поверхню цієї ж марки за 306 і 106 тисяч гривень відповідно.

До трьох раніше задекларованих підприємств у Райковича додалося 45 відсотків корпоративних прав у ТОВ «АПРІКА», що згідно з даними аналітичної системи  YouControl, торгує пальним, фармацевтичною продукцією та займається медичною практикою. Та по 50 відсотків у ТОВ «УНК», що торгує паливом, ТОВ «ТИТАН-ПЛЮС», що займається орендою нерухомості й торгівлею паливом, ТОВ «БП – ОЙЛ» також реалізує паливо, ТОВ «Гривер» працює в лісопильному, стругальному виробництві, торгує пальним.

Кешем Андрій Райкович тримає 9,1 мільйона гривень, це проти 5,3 мільйона гривень, задекларованих за 2015 рік. Ще при собі мер тримає 20 тисяч євро та 24 тисячі доларів.

(Далі буде).

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here