ДІТЯМ НЕ МІСЦЕ В ІНТЕРНАТНИХ ЗАКЛАДАХ

0
903
views
ДІТЯМ НЕ МІСЦЕ В ІНТЕРНАТНИХ ЗАКЛАДАХ

Ця думка стала лейтмотивом круглого столу «Щаслива дитина, коли є родина. Час ДІЯти», що пройшов минулого тижня за ініціативою Кропивницького представництва Асоціації жінок України «ДІЯ» у громадському офісі облдержадміністрації.

У ньому взяли безпосередню участь заступник голови Кіровоградської ОДА, керівник апарату Світлана Лобанова, начальник Служби у справах дітей облдержадміністрації Наталія Чернявська, директор обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Сергій Пастернак, представник Альянсу «Україна без сиріт» Дмитро Малашко та директор ГО «Відповідальне батьківство» Юлія Холодовська, яка саме ініціювала цей захід.

Як повідомила Світлана Лобанова, нині в області налічується 2988 статусних дітей – це діти-сироти та діти, які позбавлені батьківського піклування. З них понад 93 відсотки перебувають під опікою різних форм сімейного виховання. Область має 11 інтернатних закладів, які за рішенням облради поступово передаються у підпорядкування органів місцевого самоврядування. За словами Світлани Лобанової, «дитина має виховуватися у тому середовищі, де вона народилася, нею має опікуватися та громада, де вона проживає, і, звичайно, у цій громаді мають бути створені всі необхідні умови, щоб ця дитина розвивалася, щоб їй надавалися відповідні послуги». Для цього вже створено план заходів щодо деінституалізації.

У свою чергу Наталія Чернявська зазначила, що наразі спостерігається незначне зменшення кількості дітей, які перебувають на обліку Служби у справах дітей облдержадміністрації. З них 26 відсотків – це діти-сироти, а 74 відсотки – діти, які позбавлені батьківського піклування. Станом на 2017 рік цього статусу набула 381 дитина. Із загальної кількості дітей, що перебувають на обліку служби, більшість виховується під опікою піклування, з них 1888 – саме у сім’ях родичів і знайомих. За її словами, вже протягом цього року сімейними формами виховання охоплено 55 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 11 дітей влаштовано до прийомних сімей, 6 усиновлено, решту взято під опіку. За статистикою, у нашій області проживає найбільша кількість багатодітних сімей в Україні. І тут дуже рідко сиротіють діти у родинах, де є двоє-троє дітей. Нині на обліку перебуває три родини (в Олександрівському та Олександрійському районах), де виховується понад 12 дітей. А відповідно до чинного законодавства, діти з таких родин не можуть бути влаштовані навіть до дитячого будинку сімейного типу, тому що кількість дітей у них разом з власними не може перевищувати десяти. Тому потрібні зміни до законодавства щодо кількості дітей, яких можна взяти під опіку. Також служба звернулася до Мінсоцполітики з проханням ініціювати внесення змін до ЦПК і повернути для справ щодо позбавлення батьківських прав та усиновлення норму розгляду апеляції у 10 днів.

Сергій Пастернак повідомив, що «ситуація у нас покращиться і кількість прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу буде збільшуватися». На жаль, кількість сімей, що мають складні сімейні обставини, у нас в області достатньо. Лише у першому кварталі цього року на обліку обласного центру соціальних служб сім’ї, дітей та молоді перебувало 3303 таких сім’ї. В них виховується 6768 дітей. Працівники центру надають їм належну увагу та допомогу. Але жодної гарантії, що ніхто з цих дітей не буде вилучений з тих сімей, ніхто не дасть.

Далі він зупинився на нових послугах, що запроваджуються нині для підтримки таких дітей. По-перше, це сімейний патронат над дитиною. Сім’я патронатних вихователів – це люди, які приймають до себе на перебування дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах, на термін до трьох місяців або за рішенням органу опіки та піклування до шести місяців. Таким чином створюється система, яка має запобігати потраплянню таких дітей у інтернатні заклади. Нині вже створені дві такі патронатні сім’ї, а найближчим часом з’явиться ще вісім. Другий напрямок – наставництво. На відміну від першого, це добровільна безоплатна діяльність людини, яка надає індивідуальну підтримку і допомогу дитині, що перебуває у закладі для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, або в іншому закладі.

Потім своїм унікальним досвідом, який вона назвала «Історія однієї родини», поділилася Юлія Холодовська. «Головне, аби громадськість побачила за цими цифрами живу дитину, яка отримає шанс на повноцінне життя», – наголосила вона.

Учасники круглого столу прийняли резолюцію, де задекларували свою готовність до активної і системної роботи з питання реформування закладів інтернатного типу. «Ми готові до співпраці з органами влади всіх рівнів, громадськими організаціями та релігійними громадами, представниками ЗМІ та ділових кіл, які бажають зробити свій внесок у впровадження реформи деінституалізації», – зазначено в ній.

Роман ЛЮБАРСЬКИЙ

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here