МАРИНА ПОРОШЕНКО НА КІРОВОГРАДЩИНІ: ДОСТУПНА ОСВІТА ТА МИР ДЛЯ КРАЇНИ

0
1097
views
МАРИНА ПОРОШЕНКО НА КІРОВОГРАДЩИНІ: ДОСТУПНА ОСВІТА ТА МИР ДЛЯ КРАЇНИ. Фото Ігоря Демчука

У вівторок, 17 квітня, з робочою поїздкою у Кропивницькому перебувала дружина Президента України Марина Порошенко.

«Ця книга буде посланником України світові»

Свій маршрут у Кропивницькому перша леді країни розпочала із загальноосвітнього навчального закладу №16 – дитячо-юнацького центру «Лідер».

Тут пані Марина разом із кропивницькими школярами, чиї батьки є учасниками АТО, заповнила нові сторінки національного проекту «Книга Миру». Наш регіон став 21, жителі якого долучилися до побажань про встановлення миру в Україні.

«Цей проект розпочався, коли почалося військове вторгнення, тоді наші земляки стали на захист країни, ми ними пишаємося і низько їм вклоняємося. Ми хочемо показати, яка ми мужня нація, ми не хочемо, щоб продовжувалася війна, а щоб був мир, щоб були тільки друзі навколо нас», – зазначила Марина Порошенко.

«У майбутньому, сподіваюся, ця книга буде посланником України світові, демонстрацією того, чого ми хочемо і про що ми мріємо», – додала вона.

Діти під час зустрічі з першою леді прочитали свої вірші про війну та мир. Їхню творчість також внесуть до книги.

Вже кілька років поспіль у закладі працює проект «Майбутній захисник України». На фасаді будівлі встановлено меморіальну дошку загиблому воїну АТО Сергію Гришину, який тут навчався.

«Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації»

Марина Порошенко та голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко підписали меморандум про долучення області до всеукраїнського проекту Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації». Проект реалізується у співпраці з Міністерством освіти і науки України.

«Оскільки область долучається до проекту, хочу вам як нашим партнерам передати типові проекти медіатеки та ресурсної кімнати, розроблені Фондом Порошенка та рекомендовані Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ під час створення нового освітнього простору», – сказала перша леді.

«Кіровоградська область активно рухається, щоб діти з особливими потребами мали можливість для якісного навчання та соціалізації, ми хочемо крок за кроком забрати перепони в їхньому житті, наше суспільство стає толерантним. Ті люди, яким потрібна допомога, та ті, які можуть допомогти, мають триматися разом», – зазначив Сергій Кузьменко.

«На сьогодні держава звернула увагу на дітей з особливими потребами та працює для того, щоб вони стали повноцінними членами суспільства, щоб вони мали освіту, професію та були самостійними у подальшому житті. Важливим аспектом цього є запровадження інклюзивно-ресурсних центрів в усій Україні, які б знаходились максимально близько до місць проживання сімей з такими дітьми», – додала Марина Порошенко.

За словами Сергія Кузьменка, зустріч з дружиною Президента «буде тим містком з іншими регіонами, що мають у цьому питанні більш значний досвід, аби запроваджувати його тут».

Також Марина Порошенко ознайомилась з роботою інклюзивно-ресурсного центру міської ради Кропивницького.

У центрі облаштовані кімнати для проведення індивідуально-корекційної роботи, групових корекційно-розвиваючих занять з розвитку комунікативної та емоційно-соціальної сфери, а також для роботи з дітьми в кімнаті сенсорно-моторної інтеграції та лікувальної фізкультури.

В рамках візиту Марина Порошенко відвідала логопедичний урок в одному з класів, щоб на практиці побачити проходження навчально-виховного процесу.

«Дякуємо за інклюзивну освіту, моя дитина навчається у загальноосвітній школі, спілкується з дітьми і має шанс на гарне майбутнє», – сказала мама одного з учнів.

Нині на Кіровоградщині працюють 154 інклюзивні школи. У них навчаються 620 учнів з особливими потребами. Загалом у регіоні інклюзивною освітою охоплені чотири відсотки дітей.

«Тут чудовий колектив, наші спеціалісти їздять на навчання в інші регіони і найкращий досвід запроваджують у себе. У нас є амбітні плани створити мережу таких центрів», – зазначила начальниця управління освіти міської ради Лариса Костенко.

Нинішнього року за підтримки обласної та міської влади заплановано відкриття іще одного такого центру на базі однієї із шкіл. Вона також додала, що в дошкільних і загальноосвітніх закладах міста діє мережа із класів і груп комбінованого типу, оснащених необхідним обладнанням та інвентарем для занять з особливими дітьми.

Дружині Президента також продемонстрували спеціальний автобус для перевезення дітей з особливими потребами, що придбано обласною та міською владою наприкінці минулого року.

Вже до 1 вересня цього року на Кіровоградщині планують відкрити 20 інклюзивних центрів. В Україні таких центрів – 55.

За матеріалами інформаційної агенції CBN

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here