НОВОМИРГОРОДЩИНА: ОСВІТА, ЗДОРОВ’Я, РОЗВИТОК СЕЛА

0
691
views
НОВОМИРГОРОДЩИНА: ОСВІТА, ЗДОРОВ'Я, РОЗВИТОК СЕЛА. Голова Кіровоградської ОДА Сергій Кузьменко. Фото Ігоря Демчука

За цими показниками  нещодавно голова ОДА Сергій Кузьменко інспектував Новомиргородський район. 

Що побачив очільник області?

Навчатися по-новому

Науково-педагогічний проект «Інтелект України», який є експериментальним, цьогоріч впровадили в навчально-виховному об’єднанні «Новомиргородська загальноосвітня школа №2 – дошкільний навчальний заклад». Учні двох перших класів будуть навчатися за програмою, де головною метою є не насичення школяра кількістю знань, а вміння працювати з інформацією. Програма в опорній новомиргородській школі розроблялася в такий спосіб, щоб не лише зберегти, а й збільшити їх інтерес до навчання. Наприклад, постійно використовуються міжпредметні зв’язки: якщо на читанні діти ознайомились з оповіданням про солов’я, то на занятті з англійської мови вивчатиметься це слово у перекладі, а під час уроку «Я і Україна» – що це за птах, де він водиться і його особливості. Зрозуміло, що сучасний підхід до освіти неможливий без сучасної техніки. Тож у класах встановлене нове мультимедійне обладнання, телевізори, необхідні наочні матеріали.

Минулого тижня на один з уроків англійської мови в Новомиргородському навчально-виховному комплексі завітав і голова обласної державної адміністрації Сергій Кузьменко та голова Новомиргородської райдержадміністрації Олександр Сенченко. Першокласники навчали посадовців руханці під англійську пісню. Крім того, очільник області перевірив впровадження ініційованої ним програми «Здоров’я наших дітей», яка передбачає також й створення інфраструктури для занять фізкультурою та забезпечення якісним харчуванням у навчальних закладах. За останні два роки у цій школі завдяки підтримці районного бюджету та субвенції з державного встановлені нові вікна, а котельню переведено на альтернативне паливо. Щодо харчування, то учні 1-4 класів в опорній школі харчуються безкоштовно, а учні 5-11 класів – частково за кошти батьків та завдяки спонсорській допомозі.

Учні Новомиргородської школи №2 в подарунок від посадовців отримали ноутбук.

Агропідприємства мають дбати про розвиток села

Сергій Кузьменко відвідав також одне із найпотужніших агропідприємств території “Агролан”, що у селі Йосипівка. Господарство обробляє близько 3,8 тис. гектарів землі. Основна спеціалізація – вирощування зернових та технічних культур. Наразі на підприємстві працює 84 особи.

За словами голови райдержадміністрації Олександра Сенченка, “Агролан” постійно займає провідні місця за рівнем середньомісячної заробітної плати, яка за 2017 рік становила 6966 грн. Дбає підприємство і про утримання та розвиток соціальної сфери Йосипівки. За минулий рік було профінансовано більше 750 тис. грн. На базі агропідприємства діє спортивно-оздоровчий комплекс, відпочинок на якому для місцевих мешканців  безкоштовний.

Сергій Кузьменко під час спілкування із керівництвом району, власником та керівництвом підприємства, сільським головою зазначив, що агропідприємства мають дбати про розвиток села.

Медична реформа –  вже сьогодні

У цьому Сергій Кузьменко особисто переконався під час робочої поїздки до району, де відвідав Новомиргородський центр первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).

Сергій Кузьменко поспілкувався із начальником центру Оксаною Криворучко, з лікарями та молодшим медичним персоналом та нагадав, що нині триває процес підписання декларацій з лікарями первинки, а з 1 липня цього року буде впроваджено і новий принцип фінансування закладів “гроші йдуть за пацієнтом”. “Держава визначила модель, як повинна працювати галузь, а ваше завдання – залучити достатню кількість пацієнтів”, – зауважив Сергій Кузьменко.

За словами голови облдержадміністрації, нова модель фінансування має позитивно вплинути і на матеріальне забезпечення закладів, оскільки кошти спрямовуватимуть як на зарплати медперсоналу, так і на розвиток амбулаторій первинки. Однак вже минулого року в Новомиргородському ЦПМСД зроблено чимало для поліпшення умов перебування пацієнтів: реконструйовано покрівлю за кошти обласного бюджету у співфінансуванні з районним, частково замінено вікна та двері, придбано нову апаратуру. Багато позитивних зрушень відбулося і в іншому медичному закладі Новомиргородського району, який також відвідав Сергій Кузьменко, – районному територіальному медичному об’єднанні “Новомиргородське”. Голова облдержадміністрації оглянув капітально відремонтоване терапевтичне відділення закладу.

Ремонтні роботи у терапії проводилися минулого року за кошти районного бюджету та у співфінансуванні з бюджетами сільських рад і фінансової допомоги місцевих підприємців. Загалом на оновлення відділення освоєно понад 1 мільйон 200 тисяч гривень, а ще понад 200 тисяч гривень витрачено на закупівлю меблів і м’якого інвентарю. Керівник ОДА побував у маніпуляційній, оглянув їдальню та палати, поспілкувався з медперсоналом та з пацієнтами і подарував для оновленої зони відпочинку телевізор.

За словами начальника РТМО Сергія Пройди, у закладі вже зроблено капітальні ремонти в пологовому і дитячому відділеннях, оновлено лабораторію, розпочато роботи в реанімації. Окрім цього, минулого року було придбано нове медичне обладнання на загальну суму понад 1 мільйон 300 тисяч гривень і на 850 тисяч гривень планують закупити цього року.

Підсумовуючи результати відвідин медичних закладів Новомиргородського району, Сергій Кузьменко підкреслив: “Нині в області проводиться робота з укладання договорів на надання медичних послуг між пацієнтами та лікарями первинки і паралельно створюються належні умови в медичних закладах. На Кіровоградщині інвестуються значні кошти в ремонти амбулаторій і стаціонарних відділень закладів другого і третього рівнів.

Окрім цього, найближчим часом заплановано побудувати 21 нову лікарську амбулаторію за типовим проектом, придбати для них обладнання та санітарний транспорт”.

Ірина ТРЕБУНСЬКИХ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here