РЕГІОНАЛЬНЕ ЗАМОВЛЕННЯ НА ПІДГОТОВКУ РОБІТНИЧИХ КАДРІВ І ФАХІВЦІВ МАЄ ВІДПОВІДАТИ ПОТРЕБАМ РИНКУ ПРАЦІ

0
1174
views

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Коваленко провів засідання регіональної ради професійної освіти. У засіданні взяли участь директори професійно-технічних навчальних закладів області, вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, а також керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації.

Учасники наради розглянули питання формування показників регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів ПТНЗ та на підготовку фахівців ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації на 2018 рік.
На початку засідання Сергій Коваленко зауважив, що управлінням освіти, науки, молоді та спорту облдержадміністрації разом з керівниками навчальних закладів проведено великий обсяг роботи з формування показників регіонального замовлення. За словами посадовця, основним зрушенням є те, що перелік професій та обсяги підготовки робітників і фахівців цього року зорієнтовані на потреби місцевого ринку праці. Зокрема, виведено з переліку деякі “застарілі” професії, які не користуються попитом, наприклад, оператор комп’ютерного набору та впроваджено підготовку кадрів за новими для регіону професіями. “Ні система професійно-технічних навчальних закладів, ні система закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації ні в якому разі не має готувати безробітних”, – підкреслив перший заступник голови облдержадміністрації.
Начальник управління освіти, науки, молоді та спорту ОДА Володимир Таборанський представив на розгляд членів регіональної ради сформований проект показників регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів ПТНЗ. За його словами, цьогорічні пропозиції орієнтовані і на ринок праці, і на демографічні показники (на кількість випускників 9 та 11 класів). Нині проект регіонального замовлення розрахований на 2017 осіб, підготовка яких буде здійснюватися за кошти обласного бюджету. Володимир Таборанський звернув увагу, що на підготовку окремих робітничих професій є державне замовлення у кількості 98 осіб (токар, верстатник широкого профілю, слюсар-ремонтник, помічник машиніста, газоелектрозварювальник), тому є можливість отримати кошти з державного бюджету на навчання робітників цих професій в училищах області. 988 учнів професійно-технічних закладів планують готувати за рахунок бюджету міста Кропивницький.
Виконуюча обов’язки директора обласного центру зайнятості Лілія Колесник зауважила, що за підсумками 2017 року на ринку праці області найбільшим попитом серед користувалися робітники з інструментом та робітники з обслуговування машин, а також водії, трактористи-машиністи, кухарі, швачки, електромонтери. Серед фахівців, підготовку яких здійснюють ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації, є потреба в бухгалтерах, працівниках галузей освіти та охорони здоров’я. Посадовець зауважила, що у цьогорічному регіональному замовленні враховано усі ці потреби.
Стосовно формування показників регіонального замовлення на підготовку фахівців ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації у 2018 році Сергій Коваленко зазначив, що цього року змінено порядок фінансування цих закладів – передано до функцій обласного бюджету. Обсяги фінансування відтепер напряму залежать від обсягів регіонального замовлення, яке у свою чергу повинне у першу чергу задовольняти потреби регіону. Під час розгляду питання наголошувалося на потребі підготовки педагогічним коледжем учителів початкових класів, учителів фізкультури 1-9 класів та вихователів дошкільних навчальних закладів, а також на збільшенні замовлення на підготовку фахівців медичними коледжами області. Проектні показники регіонального замовлення на підготовку фахівців доопрацюють і подадуть на погодження регіональній раді професійної освіти до 5 травня 2018 року.

Кіровоградська ОДА

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here